یادداشت فاطمه رجائی
1404/3/26

پال وارجک: آدم به هر چیزی عادت میکنه. هالی: من که هیچ وقت به چیزی عادت نمیکنم، کسی که به هر چیزی عادت کنه با آدم مرده هیچ فرقی نداره.🌱 ــــــــــــــــ چندین بار این کتابُ شروع کردم ولی نتونستم ادامه بدم. چند روز پیش وقتی لیست نوارمُ بررسی میکردم و کتابهایی بهش اضافه و بعضیرو حذف میکردم، به نسخه صوتی این کتاب برخوردم. به نظرم صوتی کتاب خیلی خوب از آب درآمده و صدای شخصیتها هم با شناختی که ازشان به دست میآوریم جور در میآید. از سال گذشته تا الان نوشتنم درمورد کتابها تغییر کرده، مدتی توی ذهنم این حرف تکرار میشد که: وقتی که به راحتی میتوان هرچیزی را با سرچ در نت و هوش مصنوعی پیدا کرد، چه نیازی به نوشتن من هست؟ در جواب میگفتم: برای خودم مینویسم نه دیگری... اما این کافی نبود و این سوال و جوابها در ذهنم سلسهوار تدوام داشت. ولی حالا به جوابهایی رسیدهام پس راحتتر مینویسم. ــــــــــــــــ کتاب مقداری حال و هوای کتاب «گتسبی بزرگ» را برایم یادآور میشد. جامعه آمریکایی در اواسط قرن بیستم حدود سال ۱۹۵۰ را به تصویر میکشد، وقتی که همه درگیر زرق و برق بودهاند و احساس گمشدگی و پرسش چیستی به نوع جدیدی خودش را بروز میداده است. ــــــــــــــــ اگر بخواهم خلاصهای از کتاب بگویم: نویسنده جوانی، پال وارجک، به ساختمانی در نیویورک نقل مکان میکند در آنجا با دختری به اسم هالی گولایتلی همسایه میشود. هالی دختری به شدت برونگراست و با مردان زیادی ارتباط دارد. با پیشرفت داستان، نویسنده بیشتر با هالی آشنا میشود. هالی دختری زرق و برق دوسته که از روستایی کوچک به نیویورک آمده و نمیداند به دنبال چیست و به هیچ چیز احساس تعلق ندارد. در جایی از کتاب میگوید:« من تا روزی که بدانم جایی را پیدا کردهام که من و چیزهایش به هم تعلق داریم، نمیخواهم مالک هیچ چیزی باشم. خودم هم درست نمیدانم آنجا کجاست. اما میدانم چه شکلی است.» پس روایت کتاب به سمتی میرود که هالی را به معنایی برساند. ــــــــــــــــ تفاوتهایی بین فیلم و کتاب وجود دارد که قابل توجه است: ۱. کتاب هالی را دختری بی قید و بند و خوشگذران نشان میدهد که به هیچ چیز پایبندی ندارد و به این مسئله زیاد پرداخته میشود. ولی فیلم بعضی از این موارد را فاکتور گرفته و به آن نمیپردازد که نتیجتاً شخصیت هالی بصورت دختری زیبا و معصوم تصویر میشود که تا حدی هم تحت تاثیر بازی آدری هیپبورن است. ۲. پایان بندی کتاب و فیلم متفاوت است. پایان کتاب کمی بی سر و ته بود ولی فیلم با داستانی عاشقانه به پایان رسید که همیشه میتواند معنابخش خوبی باشد. ــــــــــــــــ ۲۶ خرداد ۰۴
فاطمه رجائی
1404/4/2