یادداشت ‌ سید امیرحسین هاشمی

                اختصار؛ بهترین انتخاب ممکن!


1- این نمایشنامه به بیانی اولین تجربهٔ من از چخوف خواندن بود.
واقعا دکتروار! این متن نوشته شده. همه چیز دقیق و سرجای خود است. پس از پرده دوم، تحقیقا دیگر اتمسفر این خانواده را کاملا می‌شناسید. در 44صفحه یک خانواده با کسانی که ربطی به این خانواده دارند به بهترین نحو ممکن تصویر شده است. تازه اینکه ما فارسی زبان‌ها با اسم‌های دور و دوراز روسی خیلی فاصله داریم و با این حال می‌توانیم شخصیت‌های چخوف را درک کنیم و بدانیم هر کدام چه ویژگی‌هایی دارد نمودی از قدرت قلم چخوف است. البته چندین بار کتاب را ورق می‌زدم که که بفهمم کدام کاراکتر با فلان کاراکتر، بیسار دیالوگ را داشته، و این علی‌رغم کند کردن روند مطالعه بهم نشان داد کاشت و برداشت‌های ضمنی و دقیق چخوف چقدر بجاست.

2- واقعا نمایشنامه خواندن، و بعدا از آن دیدن یک اجرای خوب از آن نمایشنامه از جذاب‌ترین تجربه‌های هنری‌ای است که یک فرد برای خود می‌تواند خلق کند.
البته باغ‌آلبالو رو نرفتم دنبالش برای این کار، ولی چندباری که تجربه‌اش کرده‌ام این روند را، خوش برداشتی داشتم.


3- درامِ زیرپوستیِ آشکار داستان که با البسه طنز پوشیده شده بود خیلی آرام و بجا و درست بود. چقدر پایان نمایش تصویر داشت و غمِ عجیبی داشت. عجب حرفی داشت! 

بیشتر نمی‌گم که اختصار را مدحت کرده باشم. 
        
(0/1000)

نظرات

امید ابد

1402/06/12

جالب یکی از دوستان به این اثر یه ستاره داده بود و میگفت  در نمیکنه این همه تعریفو
4
منم تا 40صفحه اول همچنین حسی داشتم بهش.
ولی باید زبان اثر رو فهمید، باید همش برگشت به چند صفحه قبل تا روابط بین کاراکترها و شخصیت خود کاراکترها رو بفهمی. جزئیات زیادی هم تو متن هست که در عین صورتِ ساده نمایشنامه، فهم این جزئیات سخته.
در ضمن بعید نیست یکی از این اثر خوشش نیاد. تو این ممکلت بعضی چپ‌ها، حافظ و سعدی رو آدم حساب نمی‌کردن.
در نهایت هنر، هنر است و هرکی با هر اثری لزوما ارتباط نمی‌گیره. البته که از اون ور هر اثری هم الکی کلاسیک نمی‌شه؛ دادگاه تاریخ خیلی بی‌رحمه! 
علی نخعی

1402/06/13

این مسئله که حس آدم‌ها نسبت به آثار هنری متفاوته خیلی جالبه و تبعات فلسفی داره. در مورد موسیقی یا داستان یا فيلم و... خیلی اوقات تفاوتی هست بین ذائقه‌ی کسی که زیاد توی اون عرصه اثر دیده و کسی که مبتدی هست. حالا آیا میشه ذائقه‌ی متخصص رو برتر دونست؟ آیا اصلا هیچ ذائقه‌ای برتره؟ بالاخره اون اثر، اثر خوبی هست یا نه؟ و سوالاتی از این دست. 

کتاب "چیستی هنر" رو به تازگی خوندم و بخشی از اون به همین مسائل می‌پردازه. 
@Ali.n.k آره واقعا از مباحث جذابِ این دعوا. اتفاقا این کتاب  را در قسمتی از کتابخانه‌ام گذاشتم که همیشه می‌بینمش، ولی گفتم بذار اول خودم با جهان هنر بیشتر کلنجار برم، بعدش برم سراغ این متن‌های تحلیلی....
اخیرا که یک کتاب با عنوان "انسان زیباشناس" فکر کنم نشر چشمه چاپ کرده بود و نظر فلاسفه تحلیلی در مورد هنر رو جمع کرده بود. همین مختصری که از جهان هنر تو ایران فهمیدم، که قطعا ناقص و کاریکاتوری است، این طرز نگاه تحلیلی خیلی بسط پیدا نکرده...
خلاصه خیلی این سوال‌ها جذاب و عمیقه. 
علی نخعی

1402/06/13

👌👌 
من نمیدونم این بروزرسانی های بهخوان چیکار میکنن، باز هم من برای پاسخ نوشتن برای ریپلای شما روی نظر من زیر نظری زیر کتاب نوشابه زرد باید بیام یجای دیگه ..

انگار آقای ضابطیان میخوان هزینه کانادا رفتن رو جبران کنن، بالاخره نسبت به بقیه جاها گرون تره .. 😆🤘
1
در جواب به اون کامنت کتاب نوشابه زرد که اینجا نوشتید و جا داره اونجا جواب بدم ولی دارم اینجا جواب می‌دم، قبول دارم بالاخره سفر هزینه داره ولی کتاب‌خوان جماعت هم بی‌پوله....
اندر مصاعب یک اپلیکیشنِ در حال تکوین.
پس‌نوشت: تو سایت برین، می‌تونید ذیل کامنت‌هایی که در جواب کامنت‌های اولیه آمده اند، پاسخ ثبت کنید. 
شمام هم دست اندرکار کج و معوج نویسی هستین پس 😁 من اگه حوصله داشتم برم سایت که اینجا نبودم 😂🚶🏾‍♂️ 
1