یادداشت سید محمد حسین سید موسوی
1404/3/7
بسم الله «یادداشتی بر کتاب قلب سگ» کتاب قلب سگ اولین و معروفترین کتاب از نویسنده معروف روسی میخاییل بولگاکوف است که خواندنش را شروع کردم. کتاب را با ترجمهی خانم معصومه تاجمیری خواندم که به جز طراحی جلد جذابش نکتهی مثبت دیگری نداشت! اوایل کتاب، داستان از دیدگاه سگی خیابانی و مفلوک روایت میشد، ولی از اواسط داستان به بعد، نحوهی روایت توسط نویسنده تغییر پیدا کرد و از اول شخص به سوم شخص تغییر یافت. میخاییل بولگاکوف در زمینه تصویرسازی بسیار خوب عمل کرده و با کتابهایش خیلی راحت میتوان داستان را تصور کرد و در بحرش فرو رفت. این کتاب به شدت سیاسی و ضد کمونیستی است و مثل اینکه نویسنده از زخم خوردههای جنگ سیاسی داخلی روسیه بوده و تفکر خود را تا حدودی وارد داستان کرده است. در دو کتابی که از بولگاکوف خواندم، فیلپ فیلیپوویچِ قلب سگ و پرفسور پرسیکفِ تخممرغ های شوم، نقش اول داستانها هر دو شخصیتهای خودخواه و ضد کمونیستی بودند و علاقهمند به نظام سرمایهداری که این به طور واضح مشهود بود. نکتهای که در هر دو کتاب برایم جالب بود این بود که دولتِ وقت از هر دو شخصیت اصلی های داستان، تعدادی از اتاقهای خانهشان را گرفته بود. فکر میکنم بولگاکوف از این مسئله ضربهی سختی خورده بود که در دو کتابش این قضیه را وارد کرده بود. چهرهای که از افراد کمونیست و ارتشی در کتابش نشان داده بود، افراد بسیار احمق و بیفکر بودند و همواره آنها را افرادی دور از علم نشان میداد. رمان قلب سگ از معدود رمان های روسیای بود که من واقعا از خواندن آن لذت بردم؛ خواندن رمان روسی به دلیل اسم های عجیب و غریبی که در آنها به کار میرود همواره برایم کاری سخت بوده؛ البته الان هم صرفاً بر اساس شکل نوشتنشان کلمات را حفظ میکنم نه تلفظ صحیح آنها !
سید محمد حسین سید موسوی
1404/3/22