یادداشت سیده زینب موسوی

خانواده تیبو: جلد اول
        خب این کتاب حداقل تو این چاپ می‌شه اولین جلد از محموعهٔ چهارجلدی خانوادهٔ تیبو، که سال ۱۹۳۷ و قبل از به اتمام رسیدن داستان، جایزهٔ نوبل رو از آن نویسنده‌ش کرد.

البته در اصل این چهار جلد شامل ۸ کتاب می‌شه که سه تاش تو این جلد آورده شده، دفترچهٔ خاکستری، ندامتگاه و فصل گرم.
این تقسیم‌بندی چهارجلدی هم به نظرم با توجه به سال انتشار هر کدوم از کتاب‌ها منطقیه، مثلا این سه تا سال ۱۹۲۲ و ۱۹۲۳ منتشر شدن. و بعد جلد دوم شامل سه تای بعدیه که سال‌های ۱۹۲۸ و ۱۹۲۹ منتشر شده و جلد سوم و چهارم هم شامل دو کتابی هستن که سال‌های ۱۹۳۶ و ۱۹۴۰ منتشر شدن.

در نتیجه منم بر اساس همین جلدها که تو فارسی جمع شده نظر می‌دم.

و‌ خب از امتیاز تقریبا مشخصه که چه حسی نسبت به این جلد داشتم! البته بگم که به کتاب اول و دوم امتیاز بالاتری می‌دم و با کتاب سوم بیشتر مشکل داشتم.
کلا هم یه مقدار امتیاز دادن بهش سخت بود و شاید بیشتر از اوقات دیگه سلیقه‌ای بوده باشه...

🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅

من واقعا این کتاب رو دوست نداشتم.
شخصیت‌ها به ندرت برام قابل درک بودن و کم پیش می‌اومد بتونم باهاشون ارتباط بگیرم.
مترجم، اول کتاب نویسنده رو با تولستوی و داستایفسکی مقایسه کرده بود و گفته بود این کتاب بیشتر به آثار تولستوی شبیهه تا داستا.
ولی برعکس، این کتاب و شخصیت‌هاش به من بیشتر حس کتاب‌ها و شخصیت‌های داستا رو می‌داد، همون شخصیت‌هایی که خیلی وقت‌ها واقعا نمی‌تونستم درکشون کنم.

می‌دونم که خیلی‌ها بدشون نمی‌آد از شخصیت‌های اینجوری و از هنر نویسنده به خاطر به تصویر کشیدن مشکلات روانی مختلف لذت می‌برن. ولی من نه.

واقعا از این شخصیت‌ها بدم میاد و بد اومدنم هم مثل بد اومدن از یه شخصیت منفی نیست! یعنی یه شخصیت منفی ممکنه خیلی هم بد باشه ولی همچنان بشه درکش کرد، ولی اینجا...

و بعد بحث کثافت‌کاری‌های جنسی.
من اصولا توصیفات جنسی بدتری هم تو کتاب‌های دیگه خوندم‌ و مشکلی باهاشون نداشتم.
یعنی مشکل این کتاب برام «توصیفات» جنسی نبود (هر چند که اونم داشت ولی می‌گم بدترش رو هم دیدم).
بلکه، وجود انواع و اقسام روابط داغون بود که با بعضی‌هاش اولین بار تو همین کتاب برخورد داشتم.
این موارد باعث شد که خیلی جاها حرص بخورم و حالت انزجار بهم دست بده‌.

حالا ممکنه کسی بگه خب این چیز‌ها هم بخشی از حقیقت این دنیاست و نویسنده صرفا اومده جامعهٔ خودش رو تصویر کرده.
این حرف رو می‌پذیرم و برای همین گفتم که امتیاز دادن به این کتاب برام سخت بود.
ولی خب، من از همچین محتوایی خوشم نمیاد و این جلد برای من آوردهٔ دیگه‌ای نداشت که به خاطرش بتونم این نکات منفی رو فراموش کنم...
امیدوارم جلدهای بعدی این‌طوری نباشه...

زهرا رستاد

دقیقا فهمیدم چرا دوستش نداشتی، ولی این کتاب توصیفات جنسی داشت؟ اصلا یادم نیست..
شاید برای همینکه در کتاب‌های دیگه، حتی کتاب‌های تالیفی توصیفات بدتری خونده بودم، از کنارشون گذاشتم و اهمیت ندادم 🤦‍♀️

منم گفتم که از نظر توصیف جنسی بدتر از اینم خوندم ولی چیزی که این داشت و بقیه نداشتن انواع و اقسام روابط داغون بود.

زهرا رستاد

آره دقیقا، میفهمم چی میگی، برای همین نویسنده اینجا در دوگانگی قرار میگیره، اگه نگم پس چجوری اوضاع اون زمان فرانسه رو توصیف کنم؟
تازه بازم دمش گرم، میتونست خیلی بدتر از این توصیف کنه🤦‍♀️
من احساسم این بود که فقط تلاشش رو داره میکنه تا شرایط رو توصیف کنه، فقط هم درهمین حد به جزئیات میپردازه نه بیشتر
@szm_books

منم از این جهت واقعا ایرادی به نویسنده ندارم، ولی خب مسئله اینجاست که هر کتابی که به خوبی یه بخشی از حقیقت یا یه جامعه رو بازتاب می‌ده نمی‌تونم دوست داشته باشم یا دلم بخواد بخونمش...
منتها من مشکلم فقط همین روابط داغون نبود. کلا نتونستم با شخصیت‌ها ارتباط بگیرم و توصیفات درونیات شخصیت‌ها خیلی جاها برام مفهوم نبود و متناقض به نظر می‌رسید. از این جهت می‌تونم یه مقدار به نویسنده ایراد بگیرم 😄
@zahra_rsd