یادداشت فاطمه معروفی

انسان خردمند فقط یه کتاب تاریخی نیست، بلکه یه چالش اساسی برای ذهنمونه. هراری توی این کتاب سوال مهمی می‌پرسه:
« آیا دنیایی که توش زندگی می‌کنیم واقعیه یا یه خیال مشترک؟»
از پول و دولت گرفته تا دین و حقوق بشر، نویسنده نشون می‌ده که خیلی از چیزایی که مسلم می‌دونیم، در واقع ساخته‌ی ذهن خودمونه و فقط تا وقتی که بهشون باور داریم، وجود دارن.

نقاط قوت:
🔹 نگاه جدید به تاریخ بشر: کتاب نشون می‌ده که چیزی که ما «واقعیت» می‌دونیم، در حقیقت یه سری قراردادهای ذهنیه که به مرور ساخته شدن. مثلاً پول یه تیکه کاغذه، ولی چون همه بهش باور دارن، یکی از قوی‌ترین ابزارهای بشر شده.
🔹روایت جذاب و ساده: هراری جوری می‌نویسه که انگار داری یه داستان هیجان‌انگیز می‌خونی، نه یه کتاب تاریخی خشک و خسته‌کننده.
🔹 اتصال گذشته به حال : نویسنده خیلی خوب توضیح می‌ده که چطور از یه گونه‌ی معمولی توی طبیعت، تبدیل به موجودی شدیم که کل سیاره رو کنترل می‌کنه.

نقاط ضعف:
🔸 دیدگاه‌های یک‌طرفه: هراری ایده‌های جالبی داره، ولی بعضی جاها جوری مطرحشون می‌کنه که انگار تنها حقیقت ممکن همینه، درحالی‌که تاریخ می‌تونه زوایای دیگه‌ای هم داشته باشه.
🔸 کمبود جزئیات علمی در بعضی بخش‌ها: بعضی ایده‌ها رو فقط در حد کلیات مطرح می‌کنه و خیلی بهشون عمق نمی‌ده.
🔸 گاهی بیش از حد ساده‌سازی می‌کنه: مثلا درباره‌ی مذاهب و فرهنگ‌ها، یه تصویر کلی ارائه می‌ده که ممکنه برای همه قابل قبول نباشه.

📝جمع‌بندی:
انسان خردمند یه کتاب پر از ایده‌های جدید و چالش‌برانگیزه که می‌تونه طرز فکرتو درباره‌ی تاریخ، جامعه و حتی خودت تغییر بده. اگر به این ایده که همه‌چیز یه جور «خیال مشترک» بین انسان‌هاست علاقه داری، این کتاب ارزش خوندن داره. اما نباید فراموش کنیم که این فقط یکی از روایت‌های ممکن از تاریخ بشره، نه یه حقیقت مطلق.

ضمن اینکه چاپ این کتاب در ایران ممنوع شده اگر خواستین من نسخه اصلی کتاب با ترجمه معتبر رو داخل کانال «ravanchebooks» براتون گذاشتم, اگر دوست داشتید میتونید از اونجا تهیه کنید🩵

کیمیا هلشی

کیمیا هلشی

ممنون از توضیح خوبتون من یکبار این کتاب رو به صورت صوتی گوش کردم با توضیح شما ترغیب شدم مجدد بخونم با زاویه دید جدید کانال تون تو چه پلتفرمی هست؟

بله کتاب جالبی بود بنظرم، بخصوص چون اساتیدم معرفیش کرده بودن من خودم خیلی مشتاق خوندنش بودم، در تلگرام هست عزیزم لینک کانال بالای پیجم هم موجوده ( @ravanchebooks ) 🩵🥰

من کتاب را نخوانده ام اما اسم اش را زیاد شنیدم....اما طبق توضیحات شما به این نتیجه رسیدم:
در علوم اجتماعی عده ای قائل به ساخت اجتماعی واقعیت هستند یعنی جوامع هستند که درست و غلط را تعیین می کنند همه چیز را حتی واقعیت را تعیین می کنند که چه چیز خیالی و چه چیز واقعی است. پس طبق این تعریف در عصر مدرن واقعیت مساوی با گزاره های دینی نیست چون به قول آگوست کنت جامعه شناسان پیامبران دنیای مدرن هستند و دیگر نیازی به پیامبری نیست...با این صحبت ها هیچ گزاره بنیادی وجود ندارد که واقعیت داشته باشد...پس شما حتی بدیهیات در این تفکر ندارید...مثل جز از کل کوچکتر است یا اجتماع نقیضین محال است....در حالی که وجدان این گزاره های بدیهی را می پذیرد...بعد چه اتفاقی می افتد....اینکه انسان مدرن بی بنیاد می شود...در هر جامعه ای رنگی دارد و در هر گروهی جوری است، چون واقعیت ها مختلف هستند ...مثلا اگر شما بین جامعه زمین تخت ها گیر افتادی د
نظرتان به زمین تخت است تبدیل می شود و ....و ایراد این نگاه ساخت اجتماعی واقعیت در اخلاق بسیار نمود پیدا می کند...

بله درسته، در کل این کتاب دنیا و قوانینش رو ساخته‌ی ذهن و خیال آدمی میدونه و میگه همه چیز توهمه.. یک جمله قشنگی هم داره که من گذاشتم داخل اپ که میگه: «ازادی وجود نداره، وقتی فکر میکنی ازاد شدی در واقع به یه حیاط بزرگتر رفتی» … دیدگاه جالب و قابل تأملی هست بنظرم

جمله جالبی است
 @fatimahmrf