یادداشت ماه آسمان 🇮🇷

فقط میتونم
        فقط میتونم بگم من آدم این کتاب نبودم.
آنک نام گل، که اسمش نمیدونم از کجا میاد، یه کتاب جنایی یا یه داستان مهیج نیست، بلکه یک روایت فلسفی‌ است که در لایه‌ای از جنایت پوشانده شده.
اصل کتاب بخش های فلسفی و فرقه‌ها و گروه‌های مختلف دین مسیحیت و افکار و عقاید اونهاست که اگر از کتاب کم بشه، تبدیل میشه به یک‌کتاب کم حجم و پر هیجان.
حقیقتش یه بخشی از مباحث مطرح شده برام جذاب بود اما نه انقدر که درگیرم کنه و توصیفات بیشتر از گیرا  بودن و تصویر سازی کردن، هنری و ادبی و زیبا بودن و  ابدا نمیتونستن فضا سازی خاصی برای پیش‌برد داستان انجام بدن.
گاهی  توصیف یه فضا یا بنا انقدر طولانی و کشدار میشد که اصل قصه از دست میرفت و گاهی بحث های فلسفی انقدر  به روایت داستان غلبه میکرد که بیشتر شبیه مقالات بود تا داستان و اغلب  نامنسجم و شبیه به واگویه های ذهنی تا گفت‌وگو.
شاید تنها نکته‌ی مثبت داستان، پایان متفاوت و غیر قابل پیش‌بینی‌اش بود و سرانجام افراد. چیزی که واقعا برام جذاب بود، نه کشف قاتل و روابط بین قتل‌ها و نه شیوه‌ی قتل بلکه پایان تکان دهنده‌ی قصه‌ی بود و آتشی که ریشه و بنیان یک تفکر رو سوزاند.
فقط میگم نه من آدم این داستان بودن نه این داستان برای آدمی مثل من.

Marzieh

Marzieh

1404/3/7

کتاب سنگینی به نظرت؟

از نظر فلسفی و طولانی بودن، بله به نظرم سنگینه.

1404/5/20

کتابهای اکو برای مخاطب عام مناسب نیستن، هم باید به نشانه شناسی علاقه داشته باشی، هم صبور باشی و هم دائما درحال گوگل کردن باشی تا ارجاعات رو بفهمی. درغیر اینصورت رمان‌هایی اینطور شاهکار تباه میشن

شاهکار بودن و نبودن اثر در نظر خواننده مشخص میشه، نه صرف خود اثر.چه شاهکار هایی که من میپندارم هستن اما در نظر دیگران نیستن.
اگر قرار باشه من دنبال اطلاعات بگردم به نظرم کتاب نقص داره، هر کتابی باشه.
از این که من رو در دسته‌ی مخاطب عام قرار دادین، خوشحال نشدم، نه خودم به خودم اجازه میدم که با یه کتاب کسی را قضاوت کنم نه به دیگران.

1404/5/20

ببین، نام گل سرخ صرفاً به خاطر سلیقه‌ خواننده‌هاش سر زبون‌ها نیفتاده. این کتاب رو منتقدان و محققان ادبیات به‌عنوان یکی از مهم‌ترین رمان‌های قرن بیستم می‌شناسن و دلیلش هم کاملاً روشنه. ترکیب سه ژانر ظاهراً بی‌ربط پلیسی، تاریخی، فلسفی توی یک ساختار، با لایه‌های بینامتنی و ارجاعات عمیق و عظیم.
این‌که تو یا من یا هر کسی وسط خوندنش برید دنبال اطلاعات بیشتر، اتفاقاً نقطه‌ قوتشه نه ضعف. اکو خودش نشانه‌شناس بود و آگاهانه رمانی نوشته که خواننده رو وادار کنه فکر کنه، تحقیق کنه، و از مصرف‌کننده‌ منفعل به فعال تبدیل بشه.
@moonshine

این کتاب نظر من رو جلب نکرده، هر چه قدر هم محققان و منتقدان اون رو بی نظیر بدونن.این هم ربطی به شاهکار بودن و نبودن نداره، حتی ربطی به کتاب بودن هم نداره. من میتونم از چیزی که همه لذت میبرن، لذت نبرم
در مورد دوم هم باز این نظر شماست، من رد نمیکنم.‌برای بعضی این لذت بخشه ولی برای من نه.
فعال شدن برای من جست وجوی اطلاعات نیست، تحلیل و تعقل درباره‌ی اثره.
نمیگم که انک  نام گل این کارو نکرد اما موضوعش جذابیتی برای من نداشت...
@dream.m

1404/5/20

چه خوشت بیهد و چه نه واقعیت اینه که شاهکار بودن همیشه به نظر شخصی ما محدود نمی‌شه. اگر یک اثر طی چند دهه، در مقیاس جهانی، با نقد تخصصی سنجیده شده و هنوز معیار باقی مونده، یعنی ویژگی‌های ذاتی و ساختاری داره که فراتر از ذوق لحظه‌ای توست. نام گل سرخ توی همون دسته‌ست؛ حتی اگر باهاش حال نکنی، از جایگاهش کم نمی‌شه. همون‌طور که نفرت بعضی‌ها از جنایت و مکافات یا اولیس باعث نشد این آثار از فهرست شاهکارهای ادبی بیرون برن.
پس اگه برای تو شاهکار فقط همون چیزیه که شخصاً لذت ببری، داری معیاری کاملاً شخصی رو جایگزین معیار جهانی و تخصصی می‌کنی و این توی بحث ادبیات، بیشتر شبیه ترجیح ذائقه است تا ارزیابی اثر.
و درباره‌ مخاطب عام خطاب شدن، متأسفم اگه حس بد منتقل کردم، هدفم قضاوت یا دسته‌بندی نبود. مخاطب عام در مطالعه ادبی صرفاً یک اصطلاح فنیه برای اشاره به سطح پیش‌فرض آشنایی با یک متن، نه قضاوت ارزشی درباره‌ توانایی یا شعور خواننده.

باز هم نظر شماست که شاخص های فنی تعیین میکنید، کلا به همه چیز از نگاه دیگران نگاه میکنید، یه عده گفتن، منتقدان گفتن، متخصصان گفتن، برای من احساس خودم اولویت شاهکار بودن را تعیین میکنه نه زاویه‌ی نکاه دیگران،
ممکنه کتاب برنده‌ ی ده‌ها جایزه و ستایش شده‌ی هزاران منتقد باشه اما من ازش خوشم نیاد...
ادبیات ، فیلم و خیلی چیز‌های دیگه ذائقه ادم ها رو هدف میگیرن، قرار نیست چون دنیا بهش میگه عالی منم بگم،
شاید به خاطر لفظ «مخاطب عام »بود، برای من سو‌برداشت پیش امد ، اما  کلا نگاه شما،‌ از زاویه‌ی دید دیگران بود نه خودتون..
من اصلا نگفتم این کتاب چی هست یا چی نیست، پایین یا بالا نبردمش، هر کسی بعد از دیدن امتیاز من نظرم رو بخونه میفهمه که من صرفا شخص من نتونسته با اثر ارتباط بگیره...

1404/5/20

اوکی من علاقه ای به ادامه بحث ندارم. فقط اینکه با همچین استدلالی حداقل شما نباید از اینکه بهت بگن مخاطب عام ناراحت بشی :)
@moonshine

همون مخاطب عام باشم بهتره، تا مخاطب خاص....
@dream.m