یادداشت فاطمه رجائی

یک پاداش خ
        یک پاداش خوب چه ویژگی‌هایی داره؟🧋🌱〰️

یه بار این یاداشتُ نوشتم ولی به دلیلی که نمی‌دونم همه نوشته هام پاک شد.
و دوباره از نو نوشتم.
واقعا سزاوار یه پاداش خوبم. ⁦=⁠_⁠=⁩⚡

کتاب درمورد پاداش و تاثیر آن بر انگیزه صحبت می‌کند. کتابی۱۲۰ صفحه‌ای، کوتاه و روان است. خواندنش را به هرکسی می‌توانم توصیه کنم چون در هر حال، همه ما زمان‌هایی نقش مشوق را برای اطرافیان‌مان داریم، حتی بیشتر اوقات برای خودمان.

دن آریلی در کتاب بر این ایده تاکید دارد که معنا و هدفی که در پس هر مسئله وجود دارد، عامل اصلی ایجاد انگیزه است.
پس برای ایجاد انگیزه باید، اهدافی رو برای خودمان تعریف کنیم.
«زندگی هیچ‌گاه به‌خاطر پیشامدها غیرقابل تحمل نمی‌شود. تنها نبود هدف و معناست که می‌تواند زندگی را غیرقابل تحمل کند.
ویکتور ای. فرانکل»

در ادامه بخش‌هایی از کتاب رو توضیح می‌دم:
〰️«نتایج نشان می‌دهد که زمانی که برای کاری تایید می‌شویم، حاضریم به ازای پول کمتر بیشتر کار کنیم و زمانی که تایید نمی‌شویم، بخش زیادی از انگیزه‌مان را از دست می‌دهیم.»
🌱 نویسنده به تایید شدن و دیده شدن کار فرد به عنوان یک پاداش خوب اشاره می‌کند.
چون در ادامه می‌گوید:«تأیید نوعی جادویی انسانی است، یک رابطه انسانی کوچک، هدیه از یک نفر به نفر دیگر که نتیجه‌ی بسیار بزرگ‌تر و پرمعناتری در پی دارد.»

〰️«یکی از راه‌های انجام این مهم این است که آنها را نه کارکنانی برای بهره‌کشی، که افرادی منحصر‌به‌فرد بدانیم که به‌خاطر خلاقیت و هوششان لایق احترام و قدرشناسی‌اند.»
🌱 یکی از پاداش‌های دیگه توجه به ویژگی‌های خاص و منحصر به فرد افراده، بطوریکه احساس دیده شدن و ارزشمندی در آن‌ها ایجاد شود.

〰️«️آزمایش اریگامیِ ما هم نشان داد که هرچه افراد تلاش بیشتری صرف کنند، بیشتر به ساخته‌هایشان اهمیت خواهند داد.»
🌱 وقتی افراد خودشان چیزی را می سازند یا وقتشان را صرف کاری می‌کنند، به آن احساس تعلق پیدا می‌کنند که باعث ایجاد انگیزه برای پیشبرد کار می‌شود.

〰️ «آیا می‌توان گفت که وقتی به جای درگیر شدن با زحمتِ این‌طور کارها آن‌ها را به افراد دیگر می‌سپاریم هزینه‌ گزافی متحمل شده‌ایم؟ هزینه بیگانه‌تر شدن با کاری که می‌کنیم، با غذایی که می‌خوریم، با باغچه‌هایمان، با خانه‌هایمان و حتی با زندگی اجتماعی‌مان.»
🌱 وقتی که صرف انجام کارهای خانه‌مان می‌کنیم یا صرف پیش بردن پروژه‌هایمان می‌کنیم سبب ایجاد احساس تعلق، مالکیت و معنای بیشتر می‌شود.
با به قول نویسنده:«درسی که در اینجا میتوان گرفت این است که نتیجه کمی بیشتر عرق ریختن به دست آوردن معنایی بیشتر است: معامله‌ای حقیقتاً پرسود.»

〰️«یافته‌های ما این بود که زمانی که پاداش بسیار زیاد باشد، کارایی به شکل قابل توجهی کاهش می‌یابد. این اثرِ خلاف انتظار به خاطر نگرانی و اضطراب از احتمالِ نگرفتنِ آن پاداش به وجود می‌آید.»
🌱 واضحه ولی یک طورهایی مثل جایزه‌های برندهای مختلف است که اصلا زحمت ارسال کد و شرکت در آن را به خودمان نمی‌دهیم.

〰️«راحت‌ترین راه برای کشتن اعتماد و حسن نیت هم تنها اهمیت به پرداخت پول در مقابل کار و تلاش افراد است.»
🌱 نویسنده در طی آزمایش‌هایی که انجام میدن اشاره می‌کند بازدهی و ایجاد انگیزه زمانی که به جای پاداش پولی یک ژتون شام خانوادگی به کارمندان شرکت داده می‌شود بیشتر است. در این حالت معناسازی بیشتری اتفاق می‌افتد و کار فرد بیشتر دیده می‌شود.

〰️«انگیزه‌های ما برپایه افقی تعیین می‌شود که فراتر از عمر ماست و اینکه، در نبود آن افق، بخش عظیمی از انگیزه ما از بین خواهد رفت.»
🌱 اعتقادات و باورهای ما نقش بی بدیلی در معناسازی و پیشبرد زندگی‌‌مان دارند.
که نمونه‌شُ این روزا زیاد می‌بینیم.❤️

در پایان نویسنده اقرار می‌کنه که:
«مسئله انگیزه تا این حد پیچیده است، کسی که بخواهد پاسخش را کشف کند مانند کسی است که بدون نقشه در جنگل آمازون گم شده باشد.»
پس این کتاب هم صرفاً برای اینه که دست‌مان خالی نباشد...

یک تیر ۱۴۰۴/ دومین یادداشت تابستان🧋〰️

2.2k