یادداشت سعید بیگی

کتاب در 132 صفحه و در قطع رقعی، در انتشارات میلکان به چاپ رسیده است. زبان روایت و نثر کتاب خوب است و خواندنی.

کتاب بیشتر از نوشته، تصویر دارد و بیشتر از تصویر، فاصله‌هایی سفید بین نوشته‌ها و تصاویر و اطراف آنها!

و به نظرم این سفیدی‌ها، بیشتر از نوشته‌ها و تصاویر حرف می‌زنند.

خیلی از خوانندگان کتاب؛ گفته‌اند که کتاب، هیچ حرفی برای گفتن نداشت و چند نکتۀ سادۀ توئیتری یا استوری اینستاگرامی بیشتر نبود.

و گروهی دیگر آن قدر از آن تعریف و تمجید کرده‌اند که پیش از خواندن کتاب، آدم انتظار یک کتاب مفصل و سرشار از نکات زیبای اخلاقی، فرهنگی و اجتماعیِ موثر در پندار، گفتار و کردار خویش را دارد.

طوری که تصور می‌کند؛ از امروز باید زندگی نوینی را شروع کند و زندگیش به پیش از مطالعۀ کتاب و پس از آن تقسیم خواهد شد و از رهگذر این تحوّل بزرگ و سرنوشت‌ساز، دیگر آن آدم سابق نخواهد بود و هم خود و هم دیگران، این مطلب را به روشنی درخواهند یافت!

اما به نظرم واقعیت امر با هیچ یک از این دو تصور مطابق نیست!

بلکه تنها کتابی است که با آوردن چهار حیوان، که نماد چهار گروه از آدم‌های دور و برِ ما هستند؛ از دید هر یک از آنها نگاهی ساده و معصومانه به اطرافیان، تفکرات، برخوردها و انتخاب‌های ما در زندگی روزمره می‌اندازد و به نکات ساده، ریز و البته قابل تامّل و مهمّی می‌پردازد که به دلیل اشتغالات ذهنی بالا و سرسام‌آور زندگی پرشتابِ امروز، کمتر به آنها توجه می‌کنیم.

نکاتی که بسیاری از آنها را می‌دانیم، اما چرا به آنها بی‌توجه هستیم و بدان‌ها عمل نمی‌کنیم؟

شاید به این دلیل که فقط دچار توهم آگاهی هستیم و این نکات فقط در سطح ذهنمان هستند و عمیق نشده‌اند تا در رفتار و عملکردمان تاثیر بگذارند.

و شاید نویسندۀ این کتاب، می‌خواهد به ما و دیگران کمک کند که این نکات را از سطح به عمق ذهن ببریم تا از صورت بالقوه به فعل درآیند و تغییراتی هر چند کوچک و جزئی، در زندگی ما به وجود بیاورند و تغییر هر چند کوچک باشد، ارزشمند و سودمند است.

اگر اهل تدبّر و تفکّر باشیم و این اتفاق در ذهن ما بیفتد، عالی است و اگر نیفتد؛ نه این کتاب و نه کتاب‌هایی از این بهتر، هیچ کاری از پیش نخواهند برد.

با این وصف؛ به گمانم موافقان و مخالفان این کتاب، تنها ذهنیت خویش را بی‌پرده رو کرده‌اند و هر که نقش خویشتن در آبِ این کتاب دیده است و بس!

mahsa

mahsa

1403/8/13

زیبا درست و دقیق  توضیح دادید

درود
خواهش می‌کنم، دریافت من این بود. خوشحالم که خوشتون اومده. از لطفتون سپاس‌گزارم. 🙏