یادداشت سعید بیگی
1404/1/24
زبان روایت خوب است؛ ولی مثل بیشتر کتابهای منتشر شده در انتشارات «شهید ابراهیم هادی»، از نظر نثر و زبان نگارش، مسائل و مشکلات فراوان دارد و به همان درد کتابهای این ناشر گرفتار است و ویراستاری هم در حد ضعیفی انجام شده است. یک ایراد بزرگ دیگر، استفادۀ بیشمار از «سه نقطه» و باز گذاشتن مطلب در بندها (پاراگرافها) و رها کردن و ناتمام گذاردن آنها است که به راستی روی اعصاب است. مثال1: «احمد آقا مخاطبشناسی را سرلوحۀ کارهای خودش در مسجد قرار داده بود. او در کنار بچههای کوچکتر مانند خود آنها میشد. در مواجه با بچههای شلوغ و مشکلساز بسیار صبور بود و...» مثال2: «خاطرم هست که یکی از هفتهها تعداد بچهها کم بود. برای ما از ارادت شهدا به معصومین و مقام شهادت و ... میگفت.» مثال3: «او در سنین جوانی مانند یک مرد دنیادیده با وقایع برخورد میکرد. حقیقت اعمال را میدید و...» نظیر این مثالها در کتاب بسیار دیده میشود؛ البته جز در نقل قول از دیگران یا وصیتنامۀ «شهید نیّری» که حتی یک مورد هم دیده نمیشود. (چون آن بخشها، نثرِ نویسندگانِ این نشر نیست.) نکتۀ دیگر جابجایی زبان گفتار و نوشتار در نقل یک خاطره یا ماجرا است که در نیمۀ مطلب، از زبان نوشتار به گفتار رفته و یا برعکس؛ از زبان نوشتار به زبان گفتار رفته و باز میگردد. اما از این مسائل که بگذریم؛ زندگی، گفتار، رفتار و سلوک اجتماعی و برخوردهای شهید «احمدعلی نیّری» بسیار زیبا، خواندنی و تاثیرگذار است و بیشک یکی از بزرگانِ شهدای والامقامِ میهنِ عزیزمان است. برخی آموزههای ایشان که در کلام پیامبر خاتم حضرت محمد (ص) و ائمۀ معصومین علیهمالسلام آمده است و شهید به آنها عمل نموده و به آن رتبه و مقام بالا و عالی دست یافته است، بدین شرح است: «ـ اخلاص در فکر، گفتار و عمل ـ پرهیز از گناه و کار حرام ـ رعایت ادب و احترام به همگان از کوچک و بزرگ ـ عمل به مستحبات سفارش شده ـ توکل بر خدا و توسل به اهلبیت علیهمالسلام ـ پرهیز از غیبت و تذکر قاطعانه، محترمانه و مودبانه به غیبتکنندگان ـ سعی و اهتمام فراوان به نماز جماعت، نماز اول وقت و نماز شب ـ رسیدگی به حاجات مادی و معنوی مردم ـ کوچک شمردن کارهای نیک خود ـ بزرگ شمردن خطاها و گناهان کوچک خود ـ پرهیز از غرور و خودپسندی ـ پرهیز از خشونت و تحقیر دیگران ـ حفظ حرمت افراد از بزرگ و کوچک ـ رعایت حق الناس و دقت در استفاده از بیتالمال ـ تلاش فراوان در کمک به دیگران و دهها و صدها عمل و رفتار ایمانی، قرآنی و انسانی که دیگران را مجذوب راه راست و شخصیت این شهید بزرگوار کرده بود.» با وجود ایرادهای ظاهری در چاپ و انتشار این کتاب ارزشمند؛ مطالب و خاطرات خانواده، بستگان، دوستان و همرزمان و اطرافیان از زندگی این شهید بزرگوار، بسیار آموزنده، تاثیرگذار و عالی است. و امتیاز 4 از 5 هم به سبب محتوای فوقالعادۀ کتاب به آن داده شده و تنها یک امتیاز بابت ایرادهای ناشر کسر شده است. امیدواریم این آموزههای قرآنی و ایمانی، بتواند راهنمای ما در کوران حوادث و پرهیز از رفتار غیر دینی و غیر انسانی و هدایت به صراط مستقیم باشد.
1404/1/24
یکی از مشکلات بسیاری از این آثار، نگاه سرسری به پروسه تولیدشان است؛ استفاده از نویسندههای نابلد، بیتوجهی به ویرایش متن، طراحی جلد و صفحهآرایی ضعیف. درواقع، تمام بار ارزشی رو محتوا و یادواره این عزیزان (شهدا، جانبازان و درکل، افراد) بهدوش میکشه. مستندنگاری، اسناد، خاطرات و این قبیل ناداستانها که تاریخ شفاهی محسوب میشن، نیازمندِ یک ویترین مناسبه که در موارد متعددی نادیده گرفته میشه. ممنون از یادداشت شما 🌿💚📗🍏👏👏👏👏🖊☕️
سعید بیگی