یادداشت محدثه سلمانی
1402/11/14
آنچه خود گفت،ترجمه کلمة هو قائلها، مصاحبه ی خود امام موسی صدر درباره زندگی شون و اهدافشون توی لبنانه. امام موسی صدر بعد از معرفی کوتاهی از خودشون و خاندانشون به فعالیت هاشون توی لبنان می پردازن. خیلی دوست داشتم کارهای امام موسی صدر رو به صورت سیر ببینم. دوست داشتم ببینم امام برای یک جامعه مستضعف فکری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی چه افقی در نظر داشتن، از کجا شروع کردن و چه اقداماتی انجام دادن. اول از همه مبانی امام موسی صدر برام خیلی جالب بود؛ مبانی که بین صحبت های امام یا بصورت مستقل بیان می شد.نگاه امام موسی صدر به نهادهای مدنی، حکومت، فعالیت سیاسی و محرومیت ساده و محکم و بنیادین و فوق العاده نابه. خیلی از عقایدی که به امام موسی صدر نسبت می دن توی این کتاب صریحا در کلام خود ایشون رد شده. دوما اقدامات امام توی محرومیت زدایی همه جانبه و مشارکت دادن گروه های مختلف مردم توی این کار، استفاده از نخبگان و فعالیت سیاسی در جهت رفع محرومیت خیلی درس آموز بود. اقدامات امام اگر از روی هیجان انجام می شد قطعا می تونست موجب اختلاف و آسیب به موجودیت کشور لبنان بشه اما رویکرد امام در مبارزه با محرومیت به جای هیجان و خشم و جدا کردن صف شیعیان از بقیه، ایجاد وحدت و استفاده از عقلانیت بوده. امام موسی صدر برای من خیلی الگو ان، الگوی توحید، یعنی ایمان خالصانه به خدا و اعتقاد صادقانه به وحدت انسان ها. الگوی روح باور به لا اله الا الله.
محدثه سلمانی
1402/11/15