یادداشت محمدحسین صرفی پور
1401/11/19
صراط در عالم تعارفات سومین کتاب و در عالم واقع دومین کتاب از سیر مطالعاتی علی صفایی حائری است. مضامین بلندند ، روح نگارنده دامنه دار است و «تو» مخاطب اصلی این کتاب هستی. گویی علی صفایی حائری روی آن تشک سفید بی ریای اتاقش نشسته و تنها با «تو» حرف می زند. اما من «صراط» را دوست نداشتم چون در آن «سیر و نظم» ندیدم. شاید این نقص من است که همه چیز را دسته بندی شده میخواهم اما من با این ذائقه پراکندگی صراط را دوست نداشتم. اگر نظم محتوایی برایتان مهم نیست و نیاز دارید «حرف حسابی» بشنوید خواندنش را به شما توصیه میکنم ؛ حتی شمایی که گمان میکنی مارکس میتواند به جای الله درخت وجودت را بارور کند ؛ چه اینکه علی صفایی حائری یک «دیالکتیک باور مسلمان» است.
1401/11/19
سلام و رحمت. منظورتان از عالم تعارفات چیست؟ دیالکتیکباور مسلمان را هم میفرماییداز که نقل کردهاید و دلیل گوینده چه بوده؟
1401/11/21
ممنونم از توضیحتون. میفرمایید کجا دربارهٔ اعتقادشان به دیالکتیک سخن گفتهاند؟ این توجه اخیرم بر دیالکتیک به این خاطر است که رهبری در دیدارشان با بانوان، صحبت قابل تاملی داشتند: «این زوجیّت که در نگاه اسلامی این جور واضح است، درست نقطهی مقابل تضاد در دیالکتیک هگلی و مارکسیست است» ظاهراً پیشتر هم -دههٔ ۷۰- از نگاه «معیتی» سخن گفتهاند..
1401/11/21
بله ظاهرا نگاه مقام معظم رهبری همین است. علی صفایی هم در کتاب روش نقد ، نقد مارکسیسم اصول دیالکتیکرا میپذیرد هم اگر اشتباه نکنم در یکی از دوکتاب عوامل رشد یا صراط (از وجودش مطمئنم اما اینکه در کدام است نمیدانم) و متاسفانه اکنون هیچکدام از کتابهادر دسترسم نیستند تا آدرس دقیق بدهم.
محمدحسین صرفی پور