یادداشت 🎭 محمد رضا خطیب 🎬

تاریخ نسخ خطی شاهنامه شاهنامه ، حماسه ملی ما ایرانیانه. هرچی درباره این اثر سترگ بخونیم باز هم کمه . اینقد این کتاب بزرگه که هر بار چیزی درباره ش میخونم ، زوایای دیگه ای از این اثر برام روشن میشه . نمیخوام درباره شاهنامه فردوسی بنویسم، چون خیلی بحث طولانی میشه و در آخر هم نمیشه حق مطلب رو ادا کرد. کتاب حاضر مجموعه ۱۱مقاله محمود متقالچی ، شاهنامه پژوه ایرانی ساکن اروپاست که در مجله بخارا چاپ شده. نکته جالب اینجاست که شاخه و رشته اصلی این نویسنده ، فیزیک هسته ای و کوانتومه ولی پژوهش های زیادی درباره شاهنامه انجام داده. کتاب خیلی سبکه و واقعا در یک یا دو نشست ساده میشه خوندش. در بخش اول نویسنده معرفی میشه و در بخش های بعدی مقالات نویسنده یک به یک چاپ شده. مقالات دو بخش شده. ۶ مقاله اول درباره نسخ خطی شاهنامه ست . شاهنامه ای که امروز به ما رسیده از کجا بوده و چه نسخه هایی از شاهنامه به ما رسیده و شاهنامه هایی که امروز هستند از روی چه نسخی نسخه برداری شده. در این بخش به شاهنامه پژوهان خارجی و شاهنامه های کهن و ... پرداخته شده و در خلال این مقاله ها ، تاریخ قرون وسطی ایرانی هم مرور میشه . منظورم تاریخ سده های میانه اسلامیه. در بخش بعدی هم چند کتابی که درباره شاهنامه نوشته شده ، مثلا کتاب شاهپور شهبازی و ... که درباره زندگی فردوسیه و کتاب دکتر غضنفری که درباره مذهب زرتشت در شاهنامه ست و کتابی که درباره زنان در شاهنامه نوشته شده ، رو خلاصه و معرفی کرده. در کل کتاب بدی نیست و اگر به این مباحث درباره شاهنامه دوست دارید ، حتما کتاب رو بخونید.
درود و خداقوت با اجازهٔ آقای خطیب عزیز؛ کتابهای قدیمی برای ماندگار شدن نیاز به نسخهبرداری و رونویسی داشتند و این تنها در دربار حکام گذشته ممکن بود. چون افراد باسواد و نویسنده توان مالی برای این کار رو نداشتند و در دربار حاکمان، هم این افراد بودند و هم حمایت مالی بود. اما در حین نسخهبرداری اشتباهات سهوی یا اعمال سلیقههای عمدی پیش میآمد و برخی واژگان تغییر می کردند و این تغییرات به مرور و در طول زمان باعث ایجاد اختلافات فراوان در نسخ کتابها شده است. وگرنه هیچ کسی از قصد کتابهای قدیمی را تغییر نداده تا آنها تحریف شوند و اگر چنین امکانی بوده، بسیار کم بوده است، مگر اینکه با دلیل و سند اثبات شود. مانا باشید. 💐🙏
🎭 محمد رضا خطیب 🎬