یادداشت نوید نظری
1403/12/21

بالاخره مجموعه تاریخی ۴۰۰۰ صفحهای دوما تمام شد! خدا رحم کند به سه تفنگدار ۶۰۰۰ صفحهای! قبل از هر چیز سپاسگزارم از دوست خوبم محمدرضا خطیب بابت پیشنهاد و تقدیم این کتاب! این مجموعه که در نسخ مختلف معمولا در سه مجلد ملکه مارگو، آن ۴۵ نفر و ملکه مون سو رو نیز چاپ شده است، گزارش ایام پادشاهی شارل نهم و هانری سوم و به معنای دیگر پایان دودمان والوا و آغاز سلطنت بوربونها و هانری چهارم است. کتاب با روایت واقعه هولناک کشتار سن بارتلمی آغاز و در خلال چندین ماجرای عشقی به شرح اتحادیه مقدس کاتولیکها، روابط لهستان و بلژیک و انگلستان و اسپانیا با خاندان پادشاهی فرانسه، نزاع و درگیری در خانواده سلطنتی، روابط مخفی عاشقانه و دوئلهای مردانه در پی آن، شرح مختصر کنت و باروننشینهای فرانسه، توصیف مهمانخانهها، صومعهها و راههای این کشور و ... پی گرفته میشود. فراز پایانی کتاب داستان همدستی بلژیک و اسپانیا در شمال و جنوب فرانسه برای شکستن و فرو ریختن دودمان سلطنتی فرانسه است. شخصیتهای اصلی این رمان ملکه مرموز و قدرتمند کاترین مدیسی و سه پسرش، هانری دو ناوار، ملکه مارگو، شیکو همدم هانری سوم، گورن فلو، دوک دگیز و تعدادی اصیلزاده و کنت هستند که دوما با مدد از درامهای اختصاصی توانسته بار این ۴۰۰۰ صفحه را بر دوش آنان بگذارد. نثر کتاب روان، توصیفگرا و تقریبا عاری از هرگونه ابداع ادبی پیچیده است. سبک دیالوگ مستقیم و دنبالکننده و بدور از هر گونه ابهام و تنیدگی است. به همین دلیل خوانش این ۸ جلد راحت، نشاطآور و پیشبرنده است. توضیحات حاشیه طوری در کنار متن آمده است که در صورت عدم علاقه قادر به نادیدنشان هستید. شاید اگر در کشور ما هم دومایی بود و تاریخ سدهها و دورههای مختلف کشورمان را در سایه رمانی عشقی تاریخی روایت میکرد، شاهد این بیگانگی از تاریخ در میهنمان نبودیم.
نوید نظری
1403/12/21