یادداشت Sahar Chambary
«قتل در قطار سریعالسیر شرق» یکی از مشهورترین رمانهای آگاتا کریستی و نمونهای کامل از سبک کلاسیک جنایی اوست. از دیدگاه ادبی و تحلیلی: پیرنگ و ساختار: داستان بهطور بینظیری بسته طراحی شده؛ قطاری که در برف گیر کرده و همه شخصیتها محدود به یک مکان هستند. این "محدودیت مکانی" باعث میشود خواننده و کارآگاه (پوآرو) هیچ راه فراری از مظنونها نداشته باشند و تمام جزئیات زیر ذرهبین بروند. شخصیتها: هر مسافر گذشتهای پنهان و انگیزهای احتمالی دارد. کریستی استادانه کلیشههای ملیتی و شخصیتی را به کار میگیرد تا هم تنوع بدهد و هم خواننده را به مسیرهای اشتباه بکشاند. کارآگاه پوآرو: ذهن دقیق و روش "نظم و ترتیب" او، در کنار شهود و روانشناسیاش، باعث میشود تحلیل روانی شخصیتها نقش پررنگی در کشف حقیقت داشته باشد، نه صرفاً شواهد فیزیکی. تم اصلی: عدالت و اخلاق. پایان رمان یکی از بحثبرانگیزترین پایانهای آثار کریستی است؛ چون پرسش میکند آیا همیشه عدالت قضایی تنها راهحل است یا گاهی وجدان جمعی میتواند نقشی ایفا کند. از دیدگاه روانشناسی: این رمان بهخوبی نشان میدهد چطور تجربهی مشترکِ رنج میتواند گروهی از افراد متفاوت را به یک اتحاد نانوشته برساند. همچنین تضاد میان عدالت قانونی و عدالت اخلاقی/احساسی یکی از نقاط عمیق آن است؛ خواننده را مجبور میکند فکر کند: «اگر من جای آنها بودم چه میکردم؟» به نظرم ، این کتاب فراتر از یک معمای پلیسیه؛ در واقع یک بحث فلسفی درباره عدالت و وجدان انسانیه.
آره منم همین کارو میکردم . بنظرم کسانی که با پارتی و پول میتونن هرکاری انجام بدن باید آدمایی باشن که حق و به حقدار برسونن
Avisa