یادداشت Melody
دیروز
ملت عشق، از الیف شاکاف که دو خط زمانی مختلف رو در قالب داستان روایت میکنه. دو خط زمانی که به شدت متفاوتن. نویسندهای که در فرانسه متولد شد و بعد در ترکیه بزرگ شد! دوستان عزیزم، میخوام بپرسم چرا یه فرد خارجی، باید بیاد و با افکاری غربزده که در تناقض اونچه نوشته هستن، یک رمان درباره یکی از اسطورههای ادبی و عارفان ایران! کتابی بنویسه؟ همینطور نشستیم و به غارت همسایهها از مارو تماشا میکنیم! کتابهای ابوعلی سینامون که توی دانشگاههای اروپاییو درسهای فلسفهی آمریکا تدریس میشن، و شعرهای مولانامون که به نام خارجیها میخورن! فیلمهایی که برای اونها میسازن و ما؟ نشستیم و نگاه میکنیم! و درگیر ساخت فیلمهای مضحک، و نوشتن کتابهای زردیم! یا کلا قلم رو بوسیدیم و کنار گذاشتیم؟ تاریخ پر از هنر و نور ایران عزیزمون رو بوسیدیم و کناره گرفتیمو نظاره میکنیم! که بعد نویسندهای فرانسوی ـ ترکی بیاد و با افکاری غربی کتاب بنویسه برای ما! نه که بد باشه، فقط خطرناکه! جس میکنم زنگ خطره! این کتاب چرا همهنوع رنجه سنی، خصوصا نوجوونها رو هم جذب خودش کرد؟ درسته، اول تبلیغات گسترده، امانباید نادیده گرفت زندگی مولانا و شمس و داستان دیگهای که شرح داده شده، به صورت رمان و تا حد امکان عامهپسند و قابل درک و جذاب برای نوجوونهاست! و ما چی؟ ما هنوز توی کتابهای خشک خودمون گیر کردیم، کتابهای سنگین با طرح جلدهای عقبمونده! انقدر نمادهای اصلی سرزمینمون رو رها کردیم که منی که ایرانیام و نسل در نسل ایرانی بودم، داستانهای شگفتانگیز و درسبرانگیز زندگی مولانا ـ که مشخصا صحتش نیز اثبات شده نیست و دروغهایی قطعا در لایههاش نشسته ـ رو از کتابها و فیلمهای خارجی بفهمم. واقعا دردم رو به کی بگم؟ کتابی که از اسطورهی ماست و سریع انقدر معروف میشه، و کتابهای ایرانی؟ اگر هم نوجوانهپسند نوشته شده، صدایی ازش در نمیاد. نویسنده اینجا میاد و دو تا داستان مختلف رو تو دو خط زمانی متفاوت شرخ میده و این چرخش قلم در هر فصل، کمی خواننده رو اذیت و زده میکنه. اما حالا اینو کاری نداریم! اینکه مذهبیها چرا اینطور نشون داده میشن اعجاببرانگیزه! هرچند نباید توقعاتی غیر این داشت. نویسنده اینجا سوالاتی در مایههای سوالات دینی مطرح میکنه و بدون پاسخ یا ختی رد کردنی، ازش گذر میکنه! شمس تبریزی که قطعا شیعه بوده و مذهبی رو، در برخی سکانسها کاملا سرپیچ از احکام دینیش نشون میده! مثلا لمس نامحرمها بدون هیچ ابایی. و کلی چیزهای دیگه از این قبیل. که البته تعجبی هم نداره، هرچه هست از کمکاری ماست نه تقصیر به گردن دیگران. بماند که نویسنده تو هیچ نقطهای از کتاب، نگفته منبع موثق هست یا نه، به کدوم کتاب تاریخی رجوع کرده و اونهارو نوشته؟ گویا نصف چیزها از رخدادهای مولانا و شمس برآوردهی تخیلات نویسندهست! اما در کل، از خوانش کتاب با تمام چرخش قلمهای اذیتکننده و تحریفات صورت گرفته و سوالات مطرح شدهی بیپاسخ، لذت بردم. برام به شدت شگفتانگیز و دوست داشتنی بود که برم و توی زمان شمس و مولانا زندگی کنم، در کلاسهای درس مولانا بشینم و به حرفهای شمس گوش کنم. واقعا لذتبخش بود و چیزهای زیادی از شخصیت بالامرتبه این دو عزیز فهمیدم که از صحتشون مطمئن بودم. زندگی اللا با تمام عجیب بودن اتفاقهاش، و در عین حال قابل درک بودن وضعیت چون ما هم تو زمان اون زندگی میکردیم، برام عجیب و تاملبرانگیز بود. اما هموطنهای عزیز من، نویسندههای در تنگنا خفه شده، قلمهاتون رو بردارین. بنویسین. در هر ژانری بنویسین. در ژانر تخیلی، تاریخی، دینی، اجتماعی و هرچیزی! با قلمها آشتی کنین، تاریخمون رو پس بگیرین. دوربینهارو بالا بیارید و فیلمهایی براشون بسازین؛ از اسطورههامون. هموطنهای عزیزم، بلند بشین. بلند بشین. در کل خوندن کتاب به عزیزانی پیشنهاد میشه که در مواردی خصوصا اعتقادی خودشون رو سفت کنن و بعد به خواننشش بپردازن، به عزیزانی که توانایی الک کردن کتاب رو داشته باشن. در نهایت پیشنهاد میشه، خصوصا به نوجوونهایی که دو خط بالا رو دارا باشن. امیدوارم از خواندن این کتاب لذت ببرین.
فراموش شدهای از گرین گیبلز :)
7 ساعت پیش
ما تو خیلی چیزا فقط ادعا داریم ادعای ایرانی بودن داریم اونوقت یه فیلم و یا کتاب از اساطیر و اسطوره های باستانیباستانیمون نداریم ادعای شیعه بودن داریم ولی یه فیلم در شرحال مولای خودمون نداریم و هرسال محرم و ماه رمضون فیلمی که عربا ساختن رو نگاه میکنیم تاریخمونم که افتاده دست اروپایی ها و آمریکایی ها و دارن تحریفش میکنن که بشه گند تر از تاریخ و گذشته خودشون برای حرص خوردن بیشتر پیشنهاد میکنم سینمایی (یک شب با پادشاه )رو ببینین
Melody
5 ساعت پیش