یادداشت joiboy
1404/2/16

🟡یک اتفاق مسخره؛ هشتمین کتاب امسال🟡 هشتمین کتابی که امسال خواندم، یکی دیگر از داستانهای کوتاه داستایوفسکی بود. بعد از شبهای روشن، این دومین مواجههام با داستانی کوتاه از اوست. اثری خاص، متفاوت و از نگاه خودش، «مسخره»؛ اما همانطور که از داستایوفسکی انتظار میرود، از دل همین ماجرای بهظاهر پوچ، داستانی عمیق و تأملبرانگیز بیرون میکشد. اگرچه به پای شبهای روشن نمیرسد، اما برای خودش دنیایی دارد و تجربهای قابلتوجه است. نکاتی که برایم برجسته بود: 🔸۱. شخصیتپردازی شگفتانگیز داستایوفسکی استاد معرفی شخصیتهاست. با کمترین کلمات و دقیقترین دیالوگها، چهرهای تمامقد از شخصیتها جلوی چشمانت میسازد. انگار آنها را سالهاست میشناسی. این ویژگی یکی از جذابترین بخشهای قلم اوست برای من. 🔸۲. قلمی شاهکار بیدلیل نیست که این همه از سبک نوشتارش تعریف میشود. قلم او چیزی فراتر از نوشتن است. میبردت به درون ذهن شخصیتها، به دل تاریکیها، تردیدها، و لایههای پنهان احساس. واژههایش پر از آشوب و لطافتاند، پر از رنج و تفکر. یکبار بخوانی، دیگر رهایت نمیکند. 🔸۳. داستانی جذاب با ساختاری خاص روایت داستان، گرچه کوتاه است، اما بهخوبی پیش میرود. داستایوفسکی هر بار سراغ یک شخصیت میرود، لایههایش را بیرون میکشد، روی میز میگذارد و به مخاطب نشان میدهد: «این است که میبینی!» این نوع روایت برایم بسیار دلنشین بود. 🔸۴. و اما مشکلی عجیب: اسامی شاید خندهدار باشد، اما یکی از سختیهای من با این کتاب، نام شخصیتها بود! نامهایی دشوار و بعضاً شبیه به هم که باعث میشد شخصیتها را بیشتر با ویژگیها و دیالوگهایشان به یاد بسپارم تا اسمشان. البته با مهارتی که نویسنده دارد، این مشکل چندان هم آزاردهنده نیست. 🛑در نهایت🛑 🔺کتابی خواندنی بود. نه آنقدر فوقالعاده که فراموشنشدنی شود، اما بهقدر کافی جذاب و تأملبرانگیز. به نظرم داستایوفسکی بیش از آنکه نویسنده داستانهای کوتاه باشد، استاد خلق رمانهای بلند و پرمغز است. وقتی چنین داستان کوتاهی مینویسد، تازه میفهمی اگر زمان و فضا بیشتر در اختیارش بود، چه شاهکاری میتوانست خلق کند. اگر اهل ادبیات هستی یا میخواهی نویسنده شوی، حتماً بخوانش؛ چرا که نکات ظریف و آموزندهاش، بهترین درسهای نویسندگی را به تو میدهد.🔺 با نظراتم موافقی؟
چه توضیحات خوب بود الان درحال خوندن چه کتابایی هستی ؟ دفعه بعد توضیحات کدوم کتاب رو میذاری انشالله ؟
joiboy