یادداشت رضا میلانلویی
11 ساعت پیش
تقابل خیر و شر پیرنگی است که در اکثر کتابهای کلاسیک دیده میشود؛ خیر و شر هر بار در لباس و ظاهری جداگانه و متفاوت از قبل به مبارزه با یکدیگر میپردازند و کشمکش آنها داستان را شکل میدهند و در نهایت و در اغلب اوقات شر از بین میرود و خیر به پیروزی میرسد. کتاب تصویر دوریان گری هم چنین پیرنگی دارد. کتاب سرنوشت و زندگی شخصی محترم و نجیب به نام دوریان گریرا روایت میکند که چگونه از همنشینی با دو دوست خود و البته شنیدن حرفها و سخنانی متحول میشود و تغییری میکند که ابدا جبرانپذیر نیست. کتاب نثر خوب و روانی داره و تصویرسازیهای نویسنده از ظاهر، رفتار و همچنین موقعیت شخصیتها و مکانها به خوبی در میان سایر اجزای متن قرار گرفته است. در میان صحبتهای عامیانه شخصیتها، نویسنده تفکرات و حرفهایی عمیق و تاحدی فلسفی نقل کرده است که کمی متن را سنگین میکند خصوصا که در قالب مکالمه بین دو فرد است و همین باعث چندپارگی و تکه تکه شدن آن میشود که فهمیدن آنها را کمی دشوار میکند. یکی از نقصهایی که تازه متوجه آن شدهام این است که کتابهای کلاسیکی که نشر افق به چاپ رسانده است متن کوتاه شده و خلاصه کتابهای کلاسیک اصلی هستند؛ این مسئله باعث ناراحتی شدید من شد چرا که دوست داشتم اصل کتاب را بخوانم، به این دلیل که در آثار کلاسیک خود متن کامل و تمام نوشتههای نویسنده جزو هنر او به شمار میرود و باید مورد سنجش خواننده قرار گیرد؛ بنابراین شروع به جستجو در سایتها کردم و متاسفانه به نتایجی زیادی نرسیدم. اغلب سایتها فقط چندتا از کتابهای کلاسیک را داشتند که معمولا همان کتابهای معروف بود. به این خاطر گفتم دست به دامن شما بشوم و بپرسم که شما این کتابها را از چه نشری میخرید؟ پ.ن: حس میکنم این مشکل از کتاب منتشر شده توسط این نشر باشد، اما کتاب خیلی زود تمام شد؛ فکر میکنم نویسنده فقط قصد داشته هرچه سریعتر پایان و عاقبت دوریان را برای ما افشا کند، و ابدا به عمق فرورفتگی دوریان در شر و جرائم مختلف او را تصویر نمیکند(هرچند که طبیعی است و نباید هم تصویر کند، اما میتوان کمی آن را برای مخاطب روشنتر کند) پ.ن.۲: فکر میکنم دیگر در کتابهای جدید چنین پیرنگی و تقابلی میان خیر و شر را مشاهده نکنیم یا حداقل خیلی کمتر مشاهده کنیم برخلاف اکثر کتابهای کلاسیک که در لحظه لحظه آنها این موضوع را میبینیم!