یادداشت
1403/3/7
4.3
باسمه 🔰 بالآخره به پایان رسید! عجب سفری بود با شلومو زند! توی یادداشتی که برای کتاب «سرزمین اسرائیل چگونه اختراع شد» نوشته بودم، توضیح دادم ایشون کی هستن، اعتقادات سیاسی و مذهبیشون چیه، چه موضعی باید نسبت بهشون داشت و مواردی از این دست (توصیه میکنم اون یادداشت رو حتماً مطالعه بفرمایین)؛ پس دیگه اینجا تکرارش نمیکنم که طولانی نشه. خلاصه اینکه بعد خوندن اون کتاب و تجربه فوقالعادهاش به همراه اطلاعات جذابی که بهم داد، مشتاق شدم کتاب اصلی زند یعنی اختراع قوم یهود رو هم مطالعه کنم. از اهمیت این کتاب خیلی میشه حرف زد. نمونهاش جملهای که توی عکس موجوده! اصلاً سرزمین اسرائیل چگونه اختراع شد برای جواب به شبهات صهیونیستی علیه این کتاب نوشته شده بود! 🔰 به سیاق نگارش آقای زند، این کتاب هم صرفاً موضوع تحقیق رو مورد توجه قرار نداده؛ بلکه به صورت جامعالابعاد این کار رو جلو برده. این بار داستان آغازین، پرسش از هویت رو مد نظر داشته و وارد بحث اصلی شده. مرور ادبیات کاملاً جدی حول موضوعات طرح شده، باعث میشه خواننده چیزهایی بسیار زیادی برای یاد گرفتن داشته باشه؛ برای مثال: 🔹 بررسی تاریخ فرهنگی مفاهیم مردم، ملت، مرز و روشنفکر از زمان تاریخ مکتوب تا جهانی شدن؛ مروری که باعث میشه متوجه بشیم چقدر زمان پریشی در تحلیل کلمات داریم! 🔹مرور تاریخ یهودیت از نگاه یهود و در ادامه نقد اون بر مبنای اسناد و یافتههای علمی؛ یکی از بزرگترین درسهای این بخش برای خودم این بود که نباید در تله فراروایت صهیونیسم از خودش افتاد و چه در تاریخ و چه در حال حاضر، فعال ما یشاء تصورش کرد! 🔰 خلاصه در این روند و با طرح دهها دلیل و یافته، نفی اسطورههای باستانی تبعید و یگانگی نژادی یهودیان به عنوان دو رکن اساسی توجیه اشغال رقم میخوره! معلوم میشه تبعید به شکل جاکن شدن کل قوم رقم نخورده. مشخص میشه یهودیت در زمانهای مثل مسیحیت و اسلام، تبلیغ و حاکمیت دینی داشته و به این شکل گسترش پیدا کرده و صرفاً زادولد نبوده. مشخص میشه چرا به مرور زمان محدود و محدودتر شدن و چرا مطالعه اون بخشهای تاریخی، طرفدار خاصی در اراضی اشغالی نداره. اگه سر و کارتون با صهیونیستها یا حامیانشون افتاده باشه، متوجه هستین که هر کدوم از اینها چقدر بازی عوض کن به شمار میان... 🔰 از لا به لای این سطور متوجه میشین رابطه استعمار و علم در طول تاریخ، چقدر عجیب بوده و هست... میبینین تاریخ، باستانشناسی و حتی ژنتیک در سالیان متمادی چطور مورد استفاده و سوءاستفاده قدرتها در جهت اقداماتشون قرار گرفتن؛ به خصوص سیاستهای نژادپرستانه! همینطور در ادامه میخونین ریشههای غربی یهود ستیزی به روم باستان میرسه که این سنت در جهان اروپامحور تسری هم پیدا کرد؛ وگرنه در صورت عدم خرابکاری و توطئه همزیستی مسالمت آمیز یهودیت و اسلام سابقه فراوانی داره... 🔰 بخشی از کتاب روایتگر تغییر نگاه حاکمیت صهیونیستی به مهاجرت به اراضی اشغالی هست و حضور دیاسپورای ادعایی در کشورهای مختلف رو منبع قدرت بهتری به نسبت حضور اونها در محل میدونه. با این حال ذکر کرده که نظر یهودیان جهان در مورد اسرائیل در حال تغییره؛ آینده روشنی که اعتراضات دانشجوییان یهودی دانشگاههای غربی میتونه نشونهای از جدیتر شدنش باشه... 🔰 در نهایت، یک بخش هم به سیاستهای هویت محور و نژاد پایه اسرائیلی پرداخته. مواردی گفته شده بود که واقعاً برای خودم تازگی داشت: اینکه حتی در نامگذاری برای این موجودیت، تلاش بر این بوده که اسمی انتخاب بشه تا مجبور نشن حقوق یکسانی به تمامی ساکنان اراضی اشغالی اعطا کنن! اینکه اراضی ۱۹۶۷ صرفاً برای این به اراضی اشغالی الحاق نشد چون نمیخواستن نژاد دیگهای اکثریت یا درصدی قابل توجه پیدا کنه! بیان علل نگاه نژادی و چالشهای دائمی اون، بسیار تکاندهنده و اثرگذار بود... ✅ ترجمه کتاب سرزمین اسرائیل چگونه اختراع شد واقعاً روان نبود. ترجمه نشر نو این کتاب هم خیلی ازش تعریف نمیشه؛ با این حال خودم ترجمه نشر اختران از خانم چاکرالحسینی رو خوندم که کاملاً عالی بود و توصیهاش میکنم. این کتاب رو هم مثل کتاب دیگه آقای زند، کتابی تخصصی در زمینه مطالعات فلسطین محسوب میشه. با این حال همچنان معتقدم به شدت نیازه تا این کتابها در بدنه حامی آرمان فلسطین خونده بشه تا براشون مشخص بشه بنیانهای ادعایی این رژیم جعلی از خانه عنکبوت هم سستتره! لذا پیشنهاد میکنم وقت بذارین و با دقت این کتابها رو مطالعه بفرمایین... پ.ن: بریده مطالبی که از کتاب گذاشتم رو ببینین. خالی از لطف نیست. پ.پ.ن: خوندن این کتاب خیلی بیش از چیزی که باید طول کشید... استرسهای پژوهشی، سفر، بیماری، گرفتاری و کلی مورد ریز و درشتی که توی این بازه پیش اومد... از وعده صادق به عنوان اولین عملیات رسمی ایران علیه رژیم اشغالگر تا عروج سید ابراهیم عزیز... شادی روح شهدای خدمت، صلواتی قرائت بفرمایین 🖤