یادداشت ریحانه ایزدی
دیروز
اگر میخواهید در عرض سه ساعت و نیم یک کتاب جذاب و تاثیرگذار را بشنوید، نسخه صوتی این کتاب عالی است. مزرعه حیوانات یا همان «قلعه حیوانات»، یکی از مطرحترین آثار جورج اورول است که تصویری عمیق و انتقادی از جامعه و سیاستهای توتالیتر را در قالبی زیبا و جذاب به مخاطب میرساند. این رمان در قالب یک داستان ساده، اما با مفاهیم پیچیده، به تحلیل و نقد قدرت و فساد میپردازد. کتاب مزرعه حیوانات توانسته است با نگاهی طنز و در عین حال تراژیک، به ما نشان دهد که چگونه آرمانهای برابری و عدالت، به تدریج در سایه سوءاستفاده از قدرت نابود میشوند. مزرعه حیوانات پر از نمادها و شخصیتهایی است که هر کدام به بخشهای مختلفی از جامعه یا مفاهیم سیاسی و اجتماعی اشاره دارند. کتاب قلعه حیوانات از منظر ادبی، ترکیبی از سبکهای طنز، هجو، و تمثیل است. اورول با استفاده از زبان ساده و داستانی نمادین، توانسته است مفاهیمی پیچیده همچون فساد سیاسی، دیکتاتوری، و آرمانگرایی انقلابی را به شکلی جذاب و قابل فهم بیان کند. او با بهرهگیری از داستان حیوانات و مزرعه، توانسته انتقادی تند و تیز از نظامهای توتالیتر مانند شوروی تحت حاکمیت استالین داشته باشد. جورج اورول این رمان را با هدف نقد نظام مارکسیستی نگاشته است و بسیاری آن را برای همه انقلابها مورد استفاده میدانند و در کشورهایی با انقلابهای ایدئولوژیک، این کتاب بسیار تبلیغ میشود. قلعه حیوانات و 1984 از مشهورترین کتابهای جورج اورول هستند. اما اورول آثار دیگری هم دارد. #ریویونویسی در بخشی از این کتاب میخوانیم: «اما در مقایسه با زمان جونز همه چیز ترفی کرده بود. اسکوئیلر به سرعت اعدادی را پشت سرهم میخواند تا به حیوانات نشان دهد حالا از زمان جونز جوی بیشتر، یونجه فراوانتر و شلغم زیادتری دارند، ساعات کمتری کار میکنند و آب آشامیدنیشان گواراتر، عمرشان طولانیتر، بهداشت نوزادان بهتر شدهاست، در طویله کاه بیشتر دارند و مگس کمتر آزار میدهد. حیوانات تمام این مطالب را باور میکردند. در واقع خاطره دوره جونز تقریباً محو شده بود. میدانستند که زندگی امروزشان سخت و خالی است، غالباً گرسنهاند، سردشان است و معمولاً جز هنگام خواب کار میکنند؛ ولی بی شک روزهای قدیم از امروز هم بدتر بودهاست!»