یادداشت وایولت

وایولت

وایولت

بسم الله الرحمن الرحیم

خب، دوست داشتم درباره شهید آنیلی کتاب "من ادواردو نیستم" رو اول بخونم، ولی دیگه قسمت شد و این کتاب نصیب من شد.

همون لحظه که فهمیدم کتاب مصوره متوجه شدم که برای بچه‌هاست، ولی خب بازم گفتم چرا که نه؟! ببینیم کتابایی که برای بچه‌ها می‌نویسن چطوره؟

خب من داشتم خیلی عادی این کتاب رو می‌خوندم و تو کمتر از یک ساعت هم تمام شد. به لطف فونت بسیاررررر درشتش که واقعا تا حالا تو کمتر کتابی دیده بودم! یعنی نه تنها تعداد کلمات هر خط کم بود، بلکه اندازه کلمات هم واقعا بزرگ بود. شاید بشه گفت دو یا سه شماره بزرگتر فونت عادی یه نشرهایی عین پرتقال. البته عکس‌های بسیار کتاب هم بی‌تاثیر نبودن.

حالا که حرف عکسا شد، واقعا تصویرگر نمی‌تونست یه‌کم واقعی‌تر نقاشی بکشه و انقدر از شیوه کاریکاتور استفاده نکنه؟ یه‌جاهایی از کتاب واقعا اعصابم سر عکسا خرد شد.

بریم سراغ ادبیات کتاب. خب داخل یه کتاب زندگی‌نامه‌ای نباید انتظار ارزش ادبی بالا داشته باشی، چون تقریبا کل کتاب گزارشه! این کتابم که برای بچه‌هاست پس لحنش یه‌کم بچه‌گانه‌ست... ولی آخه... تا چه حد آقای نویسنده؟
بذارید رک بگم، موقع خوندن این کتاب حس کردم دارم کارآگاه سیتو، تام گیتس و یا دیگر رمان‌های گرافیکی نشر هوپا که داخل اواخر دهه نود خیلی بین دبستانیا رایج بودن رو می‌خوندم. عملا یه‌جاهایی یه سری کلمات و فعل‌های شدیدا عامیانه رو به فرم نگارشی در آورده بودن و گذاشته بودن تو کتاب! در حالی که نگارشی کردن بعضی کلمات محاوره‌ای از بیخ غلطه! چون با باقی متن ناسازگارن و این جزء هنجار‌های نوشتیه که حتی بچه دبیرستانی هم می‌دونه!
شاید بعضیا بگم کتاب کودکه و نباید سخت گرفت... ولی من معتقدم باید ادبیات رو درست به‌ بچه‌ها یاد داد... منبع خیلی از نویسنده‌های آینده قبل از کلاس و آموزشگاه و اینجور چیزا... کتابایی هستن که قبلا خودشون خوندن.

حالا بریم سراغ محتوا... دوستان بنده خودم شیعه هستم... ولی تو یه سری از بخش‌های این کتاب داشت دادم در میومد!  این همه تو کشورمون داریم سعی می‌کنیم بین شیعه و سنی تفرقه نندازیم... این همه در طول تاریخ بخاطر مذهب و فرقه‌های متفاوت اسلامی جنگ و دعوا بوده... بعد این کتاب عملا اینطور نوشته که دین اسلام بدون مذهب تشیع ناقصه:/// من کاری با درست و غلط بودن این قضیه ندارم... مسئله من اینه چرا تو کشوری که چندتا از قومیت‌هاش، نظیر بلوچ‌ها، کرد‌ها و ترکمن‌ها اکثرا سنی هستن، باید به این راحتی توی یه کتاب گفته بشه دین اسلامی که مال مکتب اهل سنت باشه ناقصه؟؟؟
شهید آنیلی قبل از اینکه شیعه باشه، مسلمان بود. یعنی بچه‌های سنی نباید همچین آدم بزرگی رو بشناسن چون عین شهید آنیلی شیعه نیستن؟!

انصافا یه‌کم به محتوایی که واسه بچه‌ها می‌سازید بیشتر توجه کنید.

در نهایت که کتاب قشنگی بود، ولی بی‌شک کتاب من ادواردو نیستم رو هم می‌خونم. چون این کتاب مشخصا با بیانی که داشت نمی‌تونست اونجور که من میخوام بهم اطلاعات بده.