یادداشت اسب
1402/5/1
راستش هیچ از این کتاب خاطرات شهدا و همسرانشان و دفاع مقدس و این حرفا خوشم نمیاد اما پستی خواندم چند روز پیش در همین بهخوان از حبیبه جعفریان و با کتاب «چمران به روایت غاده جابر همسر شهید» آشنا شدم. حجم کم کتاب و نویسندهی آن مشوق خوبی برای خواندن بود. کتاب را برداشتم و در یک نشست خواندم. تمام شد و «نمیفهمیدم چرا مردم باید هم را بکشند. حتی نمیفهمیدم چه میشود کرد که اینطور نباشد. فقط غمگین بودم از جنگ داخلی، از مصیبت. خانهٔ ما در صور زیبا بود، دو طبقه با حیاط و یک بالکن رو به دریا که بعدها که اسرائیل خرابش کرد. شبها در این بالکن مینشستم، گریه میکردم و مینوشتم. از این جنگ که از اسلام فقط نامش را داشت با دریا حرف میزدم. با ماهیها، با آسمان. اینها به صورت شعر و مقاله در روزنامه چاپ میشد. مصطفی اسم مرا پای همین نوشتهها دیده بود. من هم اسم او را شنیده بودم، اما فقط همین. دربارهاش هیچ چیز نمیدانستم. ندیده بودمش، اما تصورم از او آدم جنگجوی خشنی بود که شریک این جنگ است» من هم چنین تصوری داشتم. تصوری که حال با تجربهی زندگیای کوتاه با چمران در کنار غاده جابر شکل دیگری به خود گرفته است.
1402/5/1
یادداشتهای خود دکتر چمران هم میتونه براتون جالب باشه. شامل دلنوشتهها و خاطرات روزانهشون وقتی آمریکا بودن و وقتی به لبنان رفتن. توی کتاب "خدا بود و دیگر هیچ نبود" جمعآوری شده.