یادداشت محمدحسین معصومی
1403/12/14
گاهی از خودم تعجب میکنم! گاهی باعث ضعیف شدن عزت نفسم میشه و گاهی هم با خودم جدل میکنم اصلا درسته؟ در نهایت میبینم از نظر عقلانی کارم درسته ولی اگر قرار باشه پُز بدم و برای خودم غروری قائل باشم، نه کارم عقب ماندگیه! دارم در مورد برگشت به عقب و مرور گذشته حرف میزنم. چرا نیاز دارم یک کتاب در مورد آموزش دین بخونم، به عنوان کسی که تقریبا کل عمرم، هم محتوی و هم جهان بینی که از دنیا برداشت کردم از جنس دینی بوده،باید یک کتابی رو در دهه بیست زندگیم مطالعه بکنم که باید دست یک نوجوان باشه و یا کسی که یحتمل کارهاش بر اساس تقلید و جو بوده نه از روی آگاهی... البته که پا گذاشتم روی غرور مزخرفم! بزار غرورم هر چی میخواد بگه، ولی ترجیح میدم یک دانشجو و ادم محتاط باقی بمونم تا یک آدم بسته و خشک که نتایجش رو خیلی هامون دیدیم. به هر حال... این کتاب رو به یک دلیل اصلی خوندم. وقتی مطالب زیاد میخونی و وارسی میکنی و رو به نقد میاری، گاهی ممکنه اون قطب نمای فکریت به هم بخوره. شاید برخورده باشید و شاید نه... یه تایمی میرسه که انگار یک فرد و ریش سفید نیاز داری که وقتی غوطه وری در حرف و مباحث، بیای دستت رو بگیره بهت بگه : آقای عزیز، الان جنابعالی و تصوراتت در این نقطه قرار دارن! و فکر و ذهنت رو مرتب بکنه. من هم دقیقا این کتاب رو بابت همین مطالعه کردم که بدونم این درختی که رشد کرده و زیرش قرار گرفتم، شاخ و برگ هاش و ریشه هاش کجاس، پس نیاز دارم کمی بیام عقب و از دور بهش نگاهی بکنم و یا اگر جایی نقطه مبهم داره، برام معلوم باشه و یا اون نقطه مبهم رو در نظر داشته باشم... || این کتاب به نام تعالیم اسلامی معروفه و در قبل انقلاب به نام آموزش دین هم عرضه شده برای آموزش در مدارس مختلف و محقق با اجازه علامه مطالبی رو جمع آوری کرده. از مباحثی در مورد فلسفه دین و اصول و فروع دین گرفته تا احکام و اخلاق، همگی در این کتاب تقریبا مختصر(نسبت به مطالب) جا گرفتن. مطالب اصلا سنگین و تخصصی نیستن ولی مطالب بسیاری وجود داره که از دید فلسفی و نگاه عمیق علامه نشات گرفتن که در کتب دیگر دیده نمیشه! به نحوی که آیت الله جوادی آملی هم این کتاب رو ساده ولی عمیق میدونن برای اهل علم. اگر در مباحث ساختاری اسلام و یا طرز تفکر علامه در مورد دین و اصول دین میخواید اطلاع داشته باشید، این کتاب جالبه. به خصوص نیمه اول کتاب، چون نیمه دوم کتاب رو ممکنه زیاد در جاهای مختلف شنیده و خونده باشید.
1403/12/14
چقدر دقیق و خوب توصیف کردید. این دقیقا حس من بود وقتی رفتم طرح ولایت . خدا بر درجات علامه مصباح اضافه کنه که این امکان رو برای دانشجو جماعت پیش آورد. منم مثل شما میخواستم خودم پیش ببرم این موضوع رو که دیگه به برکت علامه به نحو احسن ارائه شد. کاش از همون بچگی این کتابا رو دست میگرفتیم..
محمدحسین معصومی