یادداشت 🎭 🎬 محمد رضا خطیب 🎭📚
1402/6/12
دوئل مقوله عجیبی بوده. دوئلی که بزرگانی مثل پوشکین ، لرمانتاف ، کریستوفر مارلو و... رو از ما گرفته. کسانی که میانگین سنی شون زیر ۳۰ سال بوده ( به جز پوشکین با ۳۶ سال ) و میتوانستند با عمر طولانی کلی شاهکار به دنیای هنر و ادبیات هدیه بدند. کافیه فقط روی پوشکین تمرکز کنیم تا ببینیم و بفهمیم دوئل چه گوهری رو از دنیای هنر و ادبیات گرفته. آیا واقعا نمیشده با گفتگو مسئله رو حل کرد؟ نمیدونم... گفتگو چیزیه که همین امروز هم تقریبا نشدنی یه و شاید دوئل یه راه حلی بوده برای برطرف کردن دلخوری و کینه و یا اونطوری که خودشون میگفتند ، راهی بوده برای حفظ شرافت و اعاده حیثیت... در رمان های الکساندر دوما مثل سه تفنگدار و فرانسه قرن ۱۶ و ۱۷ کافی بوده که به یک نفر تنه بزنی یا اتفاقی شوخی نا به جایی بکنی تا شما رو به دوئل دعوت کنه و اگر شما قبول نمیکردی ، انگشت نمای محافل میشدی. اینقد این مسئله زیاد شده بوده که دولت مجبور میشه دوئل رو غیر قانونی اعلام کنه اما باز هم نتیجه خاصی در بر نداشته و برای اعاده حیثیت دوئل انجام میگرفته. در اون قرن دوئل با شمشیر انجام میگرفته و از طرف هر نفر ، ۲ شاهد هم حضور داشتند که بتونند زخمی یا کشته رو به دکتر برسونند یا نهایتا دفنش کنند و گواهی بدند که قتلی اتفاق نیفتاده و فقط دوئل بوده. شب قبل از دوئل ، دو طرف دعوا مثل دو رفیق دیرینه ممکن بوده تا صبح با هم مشروب بخورن و بگن و بخندن ولی صبح به دوئل شون میرسیدند. بعدها شکل دوئل عوض میشه و با تپانچه و نفری یک تیر به سمت هم شلیک میکردند و در اغلب موارد یک نفر کشته میشده یا هر دو سالم میموندند. همین شکل دوئل بوده که غولی مثل پوشکین رو از دنیای ادبیات گرفته . نکته جالب اینجاست که پوشکین خودش در داستان " شلیک " درباره یک دوئل مینویسه که یکی از شاهکارهای ادبیات داستانی جهانه. اگر نخوندید حتما این داستان رو بخونید. اما این مقدمه رو گفتم تا برسم به این داستان کوتاه عجیب و زیبایی که درباره همین دوئل کردنه. دو سروان سواره نظام در ارتش ناپلئون سر یه بحث بیخود و مضحک ، طی ۱۶ سال بارها با هم دوئل میکنن ... دوئلی که بین همه دیگه معروف میشه و درباره ش اظهار نظر میکنن اما خود این افراد اصلا دلیل دوئل رو به بقیه نمیگن ولی همچنان به دوئل با هم ادامه میدن...حتی بعد از رفتن ناپلئون و برگشتن بوربون ها... در کل اگر علاقه به دوئل دارید و میخواید یک داستان جالب بخونید ، حتما این داستان کنراد رو که در قطع جیبی منتشر شده و راحت میشه در یکی دو نشست خوند رو از دست ندید. یک ترجمه خوب از قلم جوزف کنراد آماده ست تا یک عصر دل انگیز رو برای شما رقم بزنه
1402/6/20
ممنونم بابت ریویوی جذابی که نوشتید. کتابهای خوبی هم معرفی کردید که گذاشتم در لیست مطالعه 😍
1402/6/20
یعنی شما و آقای خطیب، یه تنه کفایت میکنید برای معرفی کتاب خوب و نوشتن مرور مناسب✌️❤️
🎭 🎬 محمد رضا خطیب 🎭📚
1402/6/13