بریدهای از کتاب سیری در سیره نبوی اثر مرتضی مطهری
تفاوت سیره علی علیه السلام و سیره معاویه در سیاست در همین بود. اکثر مردم زمان، سیاست معاویه را ترجیح میدادند، میگفتند سیاست یعنی همین کاری که معاویه میکند [1]. میآمدند به علی علیه السلام میگفتند: تو چرا همان متدی را که معاویه به کار میبرد به کار نمیبری تا کارت پیش برود؟ تو به این فکر باش که کارت پیش برود، حالا هرچه شد؛ یک جا آدم باید پول قرض کند، از این بگیرد به آن بدهد؛ یک جا هم یک وعدهای میدهد، دروغ هم در آمد درآمد؛ میتواند وعده بدهد بعد هم عمل نکند. بگذار کارت پیش برود، آن مهمتر است. تا جایی که برای بعضی توهم پیدا شد که شاید علی این راهها را بلد نیست، معاویه زیرک و زرنگ است، علی این زرنگیها را ندارد؛ که فرمود: وَاللهِ ما مُعاویةُ بِادْهی مِنّی.. چرا اشتباه میکنید؟! به خدا قسم که معاویه از من داهیهتر و زیرکتر نیست. شما خیال میکنید من که غدر به کار نمیبرم راهش را بلد نیستم؟!. وَلکنَّهُ یغْدِرُ وَ یفْجُرُ.. او غدر و نیرنگ به کار میبرد و فسق و فجور میکند.