بریده‌ای از کتاب موریانه ها آرام اند: مهارت های مدیریت باورهای غلط و تحریف های شناختی همسران اثر نسرین محمدی نسب

بریدۀ کتاب

«ديگرى بايد بداند با چه رفتارهايى مرا مى‌رنجاند. خودش بايد پى ببرد. اگر من بگويم، رفتارش بى ارزش مى‌شود. در هر حال، او بايد از اين پس بداند چه چیزی مرا رنج مى دهد، حتى اگر خودم هم ندانم.» خطاى دیگری كه تعداد زيادى گرفتار آن هستند،«کشف شدن» است. برخى زوج‌ها همسر خود را با پدر، مادر، خواهر و يا برادر خود مقايسه مى‌كند و مثلاً می‌گويند: «تو چطور نفهميدى من ناراحتم؛ در حالى كه مادرم ازپشت تلفن هم تشخيص می‌دهد؟ مهم این است که خودت بفهمی من چه احساس و يا چه نيازی دارم. اگر خودم بگويم ، بی ارزش می‌شود. دراينجا زوج، همسر خود را با کسی مقایسه می‌کند كه از لحاظ ژنتیکی، فرهنگی، ساختار خانوادگی، تربیت، تجارب و حتی نوع تغذیه مشترک هستند و این قیاس نتیجهٔ درستی در پی ندارد. نکته‌ای مهم: انتظار کشف شدن نداشتن و بیان احساسات و نیازهای خود، به معنای توجیه بی‌توجّعی به همسر نیست؛ زیرا هر یک از زوج‌ها باید در شناخت نیازها و احساسات یکدیگر تلاش کنند. آنچه ما بر آن تأکید می‌کنیم این است که «تو باید خودت بفهمی من چه می‌خواهم یا چه احساسی دارم»، نباید به عنوان قاعده در زندگی زناشویی شناخته شود.

نه کتاب رو خونده‌ام و نه نویسنده‌اش رو میشناسم اما چیزی که توجهم رو جلب کرد اسم عجیب و از نظر من نامرتبط با محتوای کتاب هست. فکر می‌کنم اگر روزی خواستم کتابی با محتوای «بازی‌های روانی در روابط زوجین» یا «چگونه در کمال خونسردی همسر خود را آزار دهید» بنویسم، این اسمو روش می‌ذاشتم.

توی مقدّمهٔ کتاب، دربارهٔ اسم هم توضیح داده بود. یه جور استعاره‌س برای باورهای غلط، که غالباً (طبق تجربه‌های مشاوره‌ای نویسنده) افراد از این باورهای غلط غافل هستن و در نتیجه، این باورها آروم مثل موریانه توی زندگی اشخاص جا باز می‌کنن و زندگی رو به خطر میندازن.

آرام واژه ایه که بار معنایی مثبتی داره. خیلی خوشم نیومد از ترکیبش شاید مثلا موریانه های خاموش بهتر میبود.
بهرحال امیدوارم محتوی خوبی داشته باشه.

واژه‌ها ممکنه به تنهایی بار معنایی مثبت داشته باشن؛ امّا وقتی توی ترکیب میان، باید به ترکیب دقّت کرد.
شاید واژۀ «خاموش» از این جهت انتخاب نشده که اتّفاقاً بعضی از این باورهای غلط (بلکه خیلی‌هاشون)، خیلی هم پُر سر و صدا هستن و خاموش نیستن؛ در حالی که همه‌شون توی «آرام» و زیرپوستی بودن و محلّ غفلت واقع شدن، مشترکن.