بریدهای از کتاب مارک و پلو: مجموعه ای از سفرنامه ها و عکس ها اثر منصور ضابطیان
1402/8/21
همهی آدمها، صرفنظر از سن و جنسیت و ملیت و حرفه، یک دنیای درونی دارند که "من"شان هستهی اصلی این دنیاست. "منِ" آنها در طول مسیر زندگی بزرگ و بزرگتر میشود تا جایی که تمام آن دنیای درونی را میگیرد. در چنین شرایطی است که آدم حضور هیچ دیدگاه و تفکر دیگری را برنمیتابد و تمام دنیایش مماس بر موجودیت خودش میشود. و درست در چنین موقعیتی است که آدم ها به بدگویی از هم میپردازند، انتقادناپذیر میشوند، غیبت میکنند، تهمت میزنند، دنیایشان سطحی میشود و ... این اتفاق قابل پیشگیریست. بدیهی است که نمیشود از رشد آن "من" جلوگیری کرد. پس تنها راه باقیمانده این است که آن دنیای درونی چنان رشد کند که نسبت اختلاف حجم "دنیای درونی" و "منِ" آنها همواره ثابت بماند. در این فضای خالی اطراف "من" است که دیدگاه آدمهای دیگر جا میگیرد. در چنین فضای قابل تنفسی است که آدم احساس میکند همهی حقیقت نزد او نیست و تنها او نیست که در این جهان حق هستی دارد. تمام اینها را گفتم تا به این نقطه برسم که یکی از مهمترین راههای گسترش حجم این "دنیای درونی" ، و حفظ نسبت اختلاف آن با "من" ، سفر است.