بریده‌ای از کتاب تقسیم کار اجتماعی اثر امیل دورکیم

بریدۀ کتاب

وظیفه‌ی پیشرفته‌ترین جامعه‌ها تحقق عدالت است. [...] همانسان که ایده‌آل جامعه‌های فروتر ایجاد یا حفظ زندگی مشترکی بوده که تا حد امکان مایه‌ور باشد و فرد در پهنه آن منحل گردد، ایده‌آل جامعه ما هم آنستکه در روابط اجتماعی‌مان انصاف بیشتری را دخالت دهد و هدفش تأمین شکفتگی آزاد کلیه نیروهائی باشد که اجتماعا مفیدند. [...] نیازی بنیادی‌تر از این گرایش‌ها وجود ندارد، چرا که این گرایش‌ها از زمره نتایج لازم تغییرات حاصل در ساخت جامعه‌ها میباشند. [...] چون همبستگی ارگانیک اندک اندک جانشین همبستگی ناشی از تشابه میشود، همتراز شدن شرائط خارجی نیز ضرورت دارد. همآهنگی وظائف و بنابراین همآهنگی هستی به این قیمت حاصل میشود. [...] همانطور که اقوام قدیم به خاطر زیستن، مقدم بر هر امر، به ایمان و اعتقاد مشترک نیاز داشته‌اند، ما هم نیازمند عدالت هستیم، و [...] اگر شرائط حاکم بر تطور اجتماعی بصورت شرائط کنونی باقی بمانند، نیاز به عدالت روز به روز الزامی‌تر میگردد.