بریده‌ای از کتاب از کتاب رهایی نداریم اثر ژان کلود کریر

بریدۀ کتاب

🔴 اما برگردیم بر سر کتابهای قدیمی. گفتیم که کتابهای چاپی بیشتر در میان افراد فرهیخته دست به دست میگشت، اما به طور مسلّم از نسخه های خطی پیش از خود، یعنی از codex ها رواج بیشتری داشت. بنابراین، اختراع چاپ را میتوان بی تردید یک انقلاب حقیقی دموکراتیک دانست. نمی‌توانیم اصلاح مذهبی پروتستانتیسم، یا پخش گسترده انجیل را بدون کمک صنعت چاپ در نظر بیاوریم در قرن شانزدهم، چاپخانه‌دار ونیزی، آلدو منوچه، فکر بکری هم به ذهنش رسید و کتاب جیبی را ابداع کرد که حملش بسیار آسان تر بود. تا آنجا که میدانم، هرگز وسیله ای کارآمدتر از این برای حمل اطلاعات اختراع نشده است. حتی رایانه هم با همۀ «گیگا»هایش باید به پریز وصل شود با کتاب چنین مشکلی نداریم. تکرار میکنم، کتاب مثل چرخ است. وقتی که اختراع شد، دیگر نتوانستند از آن فراتر بروند.