بریده‌ای از کتاب انسان خردمند: تاریخ مختصر بشر اثر یوال نوح هاراری

بریدۀ کتاب

فرهنگ واحد جهانی همگن نیست. درست مانند بدن یک موجود زنده که از اندام‌ها و سلول‌های مختلف تشکیل شده است، فرهنگ جهانی ما نیز شامل شیوه‌های زندگی و مردمی بسیار گوناگون است؛ از دلال‌های سهام نیویورک گرفته تا چوپان‌های افغان. این افراد در ارتباط نزدیک با یکدیگر و به هزاران شکل بر یکدیگر تأثیر می‌گذارند. هنوز با هم دعوا می‌کنند و می‌جنگند، اما در دعواهایشان از مفاهیم مشترک و در جنگ‌هایشان از سلاح‌های مشترک استفاده می‌کنند. برخورد واقعی تمدن‌ها به دیالوگی میان ناشنوایان می‌ماند؛ هیچ‌کدام نمی‌تواند بفهمد که دیگری چه می‌گوید. امروز وقتی ایران و آمریکا به روی هم شمشیر می‌کشند، هر دو به زبان دولت‌های ملی، اقتصادهای سرمایه‌داری، حقوق بین‌المللی و فیزیک هسته‌ای صحبت می‌کنند.