بریده‌ای از کتاب اسلام و مسئله ملیت اثر مرتضی مطهری

بریدۀ کتاب

شما تحقیق کنید و ببینید آیا غیر از این، روش مسلمین بوده است یا نه؟ مى‌آمدند مى‌گفتند که ما مى‌خواهیم به کیش و مذهب خودمان باقى بمانیم. مسلمین به آنها مى‌گفتند بسیار خوب، حالا که به این کیش باقى مى‌مانید مقررات اسلام را رعایت کنید. اگر شما مسلمان باشید باید زکات و خمس بدهید، در جهاد اسلامى شرکت کنید و اگر به کیش خود باقى بمانید باید مالیات سرانه‌اى ـ که تمام مورخین نوشته‌اند بسیار کم بوده است ـ بپردازید. (جزیه یعنى مالیاتى که غیرمسلمان باید بدهد ولى از تکالیف اسلامى هم آزاد باشد.) شما جزیه بدهید، آن وقت متعهد مى‌شویم که جان و مال و حتى معابدتان را حفظ کنیم، و چنین مى‌کردند.  قرن‌ها مسلمین حافظ آتشکده‌هاى ایران بودند. مسلمین یک آتشکده ایرانى را خراب نکردند، یک کلیسا یا دیر را خراب نکردند.