بریدهای از کتاب ایران بین دو انقلاب اثر یرواند آبراهامیان
1402/4/29
ادوارد برگس انگلیسی، که در دهه ۱۸۳۰/۱۲۱۰ مدت کوتاهی مأمور حکومتی ناظر زمین های دولتی غرب ایران بود، شیوه انتخاب غیررسمی کدخدایان روستاها را اینگونه بیان میکند: اگر اکثریتی تصمیم به انتخاب کدخدا میگرفت، نه من نه حتی ولیعهد و نه خود شاه قادر به جلوگیری از این کار نبودیم... اگرچه آنها رأیگیری نمیکردند، ناگزیر از به کار بردن واژه انتخابات هستم چون واژه دیگری برای آن نیافتم. این قضیه میان خودشان حل و فصل میشد. آنها اجتماع میکردند و درباره موضوع موردنظر به بحث میپرداختند و هنگامی که اکثریت به فردی نظر مثبت پیدا میکرد، مراجع دولتی توان مقاومت در برابر آنها را نداشتند و در صورت مخالفت، با مقاومت مردم و عدم پرداخت مالیات رو به رو میشدند. اگر حاکم مستبد بود، که معمولاً بود، میبایست دو سه نفر از رؤسای جزء را دستگیر و تنبیه میکرد اما این کار برای او سودی نداشت و افراد آگاه ترجیح میدادند که اجازه دهند روستاییان راه خود را بروند.