بریدهای از کتاب ریچارد سوم اجرا نمی شود یا صحنه هایی از زندگی مایرهولد اثر ماتئی ویشنیک
1403/5/9
ریچارد سوم: رفیقاستاد! چرا میخواستی از من یه شخصیت مثبت بسازی؟ میرهولد:چون تو نشانهٔ شری بدون بار ایدئولوژی. تو یه قدرت سیاهی و این نشانه شر خالصه. تو برای رسیدن به قدرت میکُشی نه برای رسیدن به یه آرمانشهر. از همدستها و قربانیات انتظار نداری برای جنایتهات ستایشت کنن. در آن واحد حالبهمزنی ولی از خودت خدا نمیسازی، به دوستی و عشق تظاهر نمیکنی. تو وحشیگری رو به حیلهگری اضافه میکنی. تو نشانهٔ چیزی هستی که انسان از دست داده، شر مستقیمِ خالصانه و صادقانه. امروز، شر فقط نمیخواد جمعیت رو زیر سلطهش دربیاره، میخواد جمعیت ستایشش هم بکنن. شر امروزی به این راضی نمیشه که بشینه تو کاخش و به دنیا حکومت کنه، میخواد تو سر مردم هم باشه و اونها رو از درون کنترل کنه. شر امروزی از طاعون زمان تو هم بدتره. میکشه تا ترس تو دل آدمهایی بندازه که حتی به طغیان فکر هم نمیکنن. شر امروزی اونقدر سمجه که به همهجا نفوذ میکنه و حتی جنینها هم دچارش میشن.