بریدۀ کتاب

تاملاتی درباره جریان "روشنفکری" در ایران
بریدۀ کتاب

«آخوند زاده، نویسنده ای است که در قفقاز قلم می زده و مداح روس و سرهنگ دولت تزاری بوده و مأموریت های سیاسی داشته..... او می گفته است که نجات ایران در این است که خط عربی را رها کند، مردم دعا نخوانند و به دوران قبل از اسلام برگردند اما این حرف ها بهانه است، زیرا عمده سفارش و مطلب آخوند زاده این است که به طرف غرب بروند... آخوندزاده و میرزا آقاخان کرمانی، در بیان ناسیونالیستشان یک پوسته و قشر از افکار کوچه و بازار سو غربی را گرفتند و روی این قشر را قشر دیگری کشیدند و به عبارت دیگر، قشر تعصبات قومی و قبیله ای را پوشش قشر آداب فرنگستانی قرار دادند... آخوند زاده مأمور امپراطور روس بود و در ظاهر خیلی به حال ایران دل می سوزاند و دایه مهربانتر از مادر و کاسه داغتر از آش بود و حرف های بسیار سطحی می زد... اصلاً تجدد ما با این سطحیت آغاز شد.»