سوژه ی لاکانی: میان زبان وژوئیسانس

سوژه ی لاکانی: میان زبان وژوئیسانس

سوژه ی لاکانی: میان زبان وژوئیسانس

بروس فینک و 2 نفر دیگر
0.0 2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

4

ناشر
بان
شابک
9786009973576
تعداد صفحات
456
تاریخ انتشار
1399/10/23

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        سوژه ی لاکانی؛میان زبان  و ژوئیسانس،نخستین کتاب فینک و یکی از اساسی ترین کتاب ها در زمینه ی روانکاوی لاکانی است . این کتاب نظریه ی از بنیاد نویی را درباره ی سوژه و سوبژکتیوتیه،آنگونه که در کار ژاک لاکان یافت می شود،عرضه می کند. شاید مایه ی شگفتی باشد،اما لاکان- همچون دکارت،کانت،و دیگر متفکران بزرگ مدرنیته-سوژه را باور دارد:سوژه ی لاکانی«انسان کامل» نیست،بلکه ناتمام است و فقدان دارد،فقدان دو پارگی خویش را می پذیرد و در عین حال می داند که دیگری نیز نا تمام است و فقدان دارد.این سوژه همواره در رابطه و در کشاکش با دیگری است؛غالبا اسیر آن ،اما گاه امکان ناپذیر روی می دهد و دیگری را تغییر می دهد،از نو می آفریند.این سوژه علتی در جهان فراسو ندارد،بلکه به مثابه علت خویش پا به هستی می گذارد.ار ژوئیسانس خود دست نمی کشد،بل مسئولیت ژوئیسانس خویش را به گردن می گیرد.این سوژه غالبا اسیر زبان است؛نمیتواند یکبار و برای همیشه دست از زبان خویشتن پرستی بشوید،به درجه ی ارادت نایل آید،تا ابد پاک بماند و آسوده از شکنجه ی زبان.سوژه ی لاکانی فقط آمگاه می تواند از زبان فارغ شود که پیشاپیش بدل به تفاله ای شده که برای زبان ناگواردنی است.
      

پست‌های مرتبط به سوژه ی لاکانی: میان زبان وژوئیسانس

یادداشت‌ها

طاعون لاکا
          طاعون لاکانی

همه‌‌ چیز از آن روز در بهار سال ۱۹۵۴ آغاز می‌شود که «ژاک لاکان» در میانه یکی از سمینارهای خود، صحبت خود را نیمه‌تمام رها می‌کند، سیگار برگ کج و معوج مشهورش را بر لب گذاشته و از حضار می‌پرسد: « آیا حقیقتا نسبتی میان اقتدارگرایی ایگو (خود) و روح اندیشه‌های فروید وجود دارد؟!».
اگر چه نمی‌دانیم شنوندگان آن سمینار چه پاسخی دادند اما با واکنش انجمن‌ها و نهادهای روانکاوی فرانسه و امریکا آشنا هستیم: اخراج پی در پی لاکان از نهادهایی – که با اخذ نمایندگی انحصاری آرای فروید در قالب روانشناسی ایگو- در پی آن بودند تا با شفاء‌دادن ایگوی بیماران، آن‌ها را به افرادی رام و دست‌آموز در بطن جامعه کاپیتالیستی «سالم» بدل کنند. ایگو به مثابه‌ی شاقولی تعادل‌بخش میان فوران لذت‌طلبی «لیبیدو» و «سوپرایگو» سخت‌گیر که مدام خط‌کش چوبی‌اش را در هوا چرخ می‌دهد و نگاه ملامت‌گرش از پشت عینک ته‌استکانی‌اش پیداست. ایگویی درمانده میان دو مغاک روان‌پریشی (سایکوز) و روان‌رنجوری (نورز).
مشهور است هنگامی که « فروید» و « یونگ»، سوار بر کشتی اقیانوس‌پیما، به نیویورک نزدیک می‌شدند، «فروید» به شانه شاگردش زده و می‌گوید: « این‌ها نمی‌دانند که ما برای‌شان طاعون به ارمغان آوردیم». چندین سال بعد، یکی از شاگردان لاکان، رندانه اضافه می‌کند: « و واکسن آن طاعون همانا روانشناسی ایگوست. جایی که ایگو پروار می‌شود».
لاکان اما به جای ایگوی متورم و متوهم و منسجم بر سوژه‌ای خط‌خورده ($) سرمایه‌گذاری می‌کند و از این‌جا است که روانکاوی لاکانی رانده‌شده از انستیتوها و کلینیک‌های روانکاوی پاریس به «کلژدوفرانس» پا می‌گذارد.
سوژه لاکانی، سوژه ناخودآگاه است با چرخشی صد و هشتاد درجه‌ای نسبت به سوژه « دکارتی» و «کوگیتو» آن ( من دارم فکر می‌کنم پس هستم)، چرا که این سوژه خط‌خورده در لحظه کنش حضوری ناخودآگاه دارد و تنها با دیدن پیامدهای کنش خود، به شکلی بازگشتی‌، است که به حضور خود پی می‌برد.
همین سوژه لاکانی است که طاعونی را برای تاریخ فلسفه‌ای به ارمغان می‌آورد که همواره تمام هم و غم خود را به روی آگاهی و سوژه خودآگاه بارگذاری کرده است.
        

0