معرفی کتاب طرح و ساختار رمان اثر جیمزاسکات بل مترجم محسن سلیمانی

طرح و ساختار رمان

طرح و ساختار رمان

جیمزاسکات بل و 1 نفر دیگر
4.6
10 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

7

خوانده‌ام

19

خواهم خواند

23

شابک
9786001759895
تعداد صفحات
552
تاریخ انتشار
1394/9/23

توضیحات

        
اغلب رمان نویس ها، صرف نظر از اینکه چه نوع رمانی می نویسند، باید مشکل ساختاری رمان خود را به نحوی حل کنند؛ مگر اینکه برایشان مهم نباشد که خواننده ها اثرشان را می خوانند یا نمی خوانند. نویسنده کتاب، جیمز اسکات بل (داستان نویس، فیلمنامه نویس، استاد دانشگاه و شاعر امریکایی)، در این کتاب ما را با مسائل مختلف طرح و ساختار رمان آشنا می کند؛ مسائلی چون: طرح رمان های ادبی و قالب دار، نگاه رمان نویسان نوگرا به طرح، شیوه های پیدا کردن سوژه، ساختار مطلوب یک طرح، ویژگی های شروع، وسط و پایان جذاب، نظام های طراحی رمان، الگوهای طرح و...
مترجم کتاب محسن سلیمانی (متولد 1338، تهران) دانش آموخته زبان و ادبیات انگلیسی است. او کار ادبیات را از سال 9531 شروع کرد و تاکنون علاوه بر سالها قلم زدن در رسانه های مختلف، و سخنرانی و تدریس در مراکز دانشگاهی و فرهنگی، در حدود هشتاد کتاب در زمینه ادبیات داستانی و طنز نوشته یا ترجمه کرده است.

      

لیست‌های مرتبط به طرح و ساختار رمان

داستان دو شهرآبشار یختصویر دوریان گری

خدانگهدار، هزار و چهارصد و سه!

66 کتاب

خب... وقتشه ببینم چقدر خوندم امسال... پیتر پن و داستان دو شهر رو از انتشارات دیگری خوندم... (پیترپن قدیانی و داستان دو شهر‌ افق) و خب بهترین‌ها هم که ...🥲 نامِ باد و کوئوت عزیز😁، شاه‌دزد، سیپیو و رفقاش که دلم براشون تنگ می‌شه:)💔 آبشار یخ و سولویگ و همراهانش که تا ابد دوستشون خواهم داشت🥲، بازی تاج و تخت و دسیسه‌چینی‌ها، و استارک‌های دوست داشتنی، راب، جان ‌که در حقش ظلم شد، آریا و ادارد...😭💔 حتی دنریس... که البته باید بگم سریالش رو هم دیدم و تنها سریالی بود که کامل شد... و علیرغم اینکه خیلی‌ها با کتابش حال نکردن، جز بهترین‌ها بود برای من!🥲 ربکا و مندرلی که بخشی از قلبم میون اتاق‌های بسیار اون عمارت بزرگ مونده... سایه‌ی باد و گورستان کتاب های فراموش شده و خولین کاراکسی که سرگذشتش هنوز باعث می‌شه قلبم بگیره:) دنیل، بئاتریس، کتابفروشی سمپره و خیابان‌های بارسلون... نارنیا و دنیای جادویی‌ش و کمد ... و چهار خواهر و برادر و کایرپاراول! ... مهمان دراکولا و فضای گوتیک و زیبایی که داشت... بارتیمیوس؛ و شهر لندن و کیتی و ناتانیل که دلم همیشه براشون تنگ می‌شه و حس می‌کنم دوباره پیششون برمی‌گردم و داستان عجیبشون رو باز هم می‌خونم... قصه‌های همیشگی، دوقلوهای بیلی و قصه‌های پریانی که همیشه دوستشون خواهم داشت... و این دومین باری بود که می‌خوندمش و قطعا باز هم می‌خونمش... کانر و گلدی‌لاکس عزیزم🥲🥲 آخرین روز خانم بیکسبی و اون همه هیجان و استرس... و هابیت خوانی‌ش برای شاگردهاش... زیبا صدایم کن و زیبایی که دلش می‌خواست با پدرش خوشحال زندگی کنن... داستان دو شهر؛ و شخصیت‌های خاکستری‌ش... انتقام، سیدنی کارتن... نیکلاس نیکلبی و اون همه بدبختی‌ای که تحمل کرده و دلم براش کباب شد..🥲 و عقل و احساس، و جین آستینی که در پردازش شخصیت‌هاش کم نمی‌ذاره، الینور و ماریانی که هنوز پایان داستانشون برام عجیبه... مانولیتوی عزیزم و مامان عجیب غریب و دست به کتکش...😂 بچه‌های خانم پرگرین؛ و ماجراجویی‌هاشون، جیک، اما، میلارد، اینوک، و ... سیلماریلیون، و سرزمین میانه‌ای که تاریخچه‌ای شگفت‌آور داشت... ارباب‌حلقه‌ها، یاران حلقه و نوروز ۱۴۰۳ و زمستونش که باهاشون سفر کردم... سم و آراگورن عزیز... پیتر پن و رویاهای کودکی‌ ای که فراموش شدن... دوریان گری، مردی که زیبا بود؛ ولی نه از درون... و همه و همه‌ی این‌ها، سال ۱۴۰۳ من رو تشکیل دادن. از همه‌ی این شخصیت‌ها ممنونم که باعث شدن توی روزهای مزخرف هزار و چهارصد و سه دووم بیارم!... و آره خلاصه؛ کتاب‌های امسال عجیب و خاص بودن. و دلم برای این کتاب‌ها تنگ خواهد شد. و انشاءالله که سال ۱۴۰۴ به شدت بهتر خواهم خوند...🙂 راستی گفتم حدود پنجاه تا کتاب هم خریدم ؟😁😁

18

مردم مشوشپشت فرودگاهکمی دیرتر

۱۴۰۳

42 کتاب

در ۱۴۰۳ ‌‌‌ ‌ ‌ یادداشت‌ها: (۱) خط داستانی‌ش جالب بود (۵) ابولمشاغل و ابن مشغله کتاب انگیزه بخشی می‌تونن باشن (۱۰، ۱۱، ۱۲) یک مجموعه خوب برای نمونه برداری از داستانی که من می‌خوام (۱۸) طنز ظریفی که توی توصیفاتش هست رو دوست دارم (۱۹) باید بعد از خوندن "داستان" به عنوان نمونه بررسی کنمش (۲۳) جالب و احتمالا آموزنده (۲۶) و (۲۷) شخصیت ‌های جذاب و خاکستری و تعلیق‌های که با نصفه گذاشتن صحنه‌ها ایجاد می‌شد و کدهایی برای هر شخصیت فارغ از نام. داستان‌/شخصیت‌ های موازی یا نه در هم تنیده. (۲۸) چند پاراگراف. موقعیت طنز. (۳۰) تخیل. غافلگیری. کمیک. (۳۱) داستانی در اندیشه‌ها و یا برعکس. (۳۲ و ۳۳) مختصر و بسیار مفید. (۳۴) تکنیک موش و شیشه _ پرنده به پرنده یا همون خوردن فیل! (۴۰) از نظر بررسی صحنه‌هاش و تغییر بار ارزش‌هاش خوبه، نیست؟ (۴۱) خیلی خوب می‌شه اگه در حوزه علوم انسانی و یا کارهای فرهنگی هم همچین کتابی باشه. تصمیمات سال جدید: ۱. تا الان فقط ۱۷ درصد کتابهای امسال غیرداستانی بوده، خوبه که سال بعد به ۳۵ درصد برسه. ۲. سعی کنم توی سال جدید بیشترِ کتابهای خواهم خواند رو بخونم حداقل ۱۵ تاشون رو بخونم. (بهتره این ۱۵ تا از غیرداستانی‌ها باشه، همون جریان قورباغه‌ات رو اول قورت بده و اینها...)

7

یادداشت‌ها

          بسم الله الرحمن الرحیم 

چشمام درد می‌کنه و خوابم میاد، اما دلم میخواد مرور بذارم. خودآزارم دیگه.
خب می‌خوام برم سر اصل مطلب...

این کتاب واقعا فوق العاده ست. این پنج تا ستاره هم حقشه.
دو هایلایتر سر جملات این کتاب جان دادند، براشون صلوات ختم کنید. یکی هم که رنگ به رخسارش نمونده.
کلی از مطالب رو خط کشیدم و بالای ده تا نشانگر زدم گوشه ی صفحات... 
کتابی به شدت کاربردی که در مورد بزرگترین اصل رمان توضیح می‌ده: طرح، طرح و طرح.
چرا طرح انقدر مهمه؟ 
طرح زیربنای رمان ماست.
اگه ساختمونت رو روی یک زمین شنی، یا یک زمین نامناسب بنا کنی و زیربنای درستی نداشته باشی اون ساختمون به فنا می‌ره. مهم نیست چقدر زیبا باشه، مهم نیست چقدر زحمت کشیدی، چقدر قیمتشه و...
مهم نیست می‌خوای چه اشخاص مهمی داخلش قرار بدی، مهم زیربناست. زیربنای قوی که نداشته باشی برج از هم فرو می‌ریزه. مثل برج پیزا! 
رمان که زیربنای درست درمون نداشته باشه محکوم به فنا و نادیده گرفته شدنه. زیربنای ناپایدار همه‌ی عناصر قوی داستان شما رو با هم می‌بره زیرزمین... زیربنا همون طرح رمانه. طرح خیلی مهمه. طرح یعنی وقایع داستان. شما بشین یه رمان بنویس که بزنه روی دست نویسنده‌های مهم و کله گنده😁 تا وقتی که داستان شما زیربنای محکمی نداشته باشه خب بقیه ی چیزها هم مهم نیست.
این کتاب به شدت دقیق درباره ی همه ی عناصر زیربنا و ساختار رمان توضیح می‌ده، در مورد طرح داستان و یکی از بهترین کتابها در زمینه ی رمان نویسی‌ هست.
این کتاب در مورد ساختار سه پرده ای توضیح می‌ده، یعنی آغاز و میانه و پایان. در مورد عناصر مهم طرح، در مورد درگاه های بدون بازگشت رمان. در ساختار سه پرده ای درگاه یعنی وقتی شخصیت اصلی وارد یه مخصمه میشه. درگاه دوم یعنی وقتی شخصیت اصلی مجبوره با شخصیت مخالف مبارزه کنه.
در مورد همه چیز توضیح داده از جمله شخصیت پردازی، صحنه پردازی و جالبه در کتاب به رمان صحنه پردازی در رمان که من همین چندهفته پیش تمومش کردم اشاره شده بود.
در مورد شخصیت پردازی، راجع به شخصیت های مقوایی حرف می‌زنه، راجع به خیلی چیزها. 
تمرین های فوق العاده ای می‌ده که من قطعا میخوام اجراشون کنم از جمله کارت صحنه. کارت صحنه توضیحش مفصل هست. خلاصه بگم یعنی یه سری کارت پشت سر هم ردیف کنید با شماره گذاری که ترتیب صحنه های داستان مشخص بشه. حالا برای ساخت کارت از هرچیزی می‌شه استفاده کرد، شما رسما کارت بازی می‌کنی با این تفاوت که داری صحنه‌های داستان رو مرور می‌کنی.
خیلی خلاصه گفتم...
در مورد داستان ادبی و خیلی چیزها توضیح می‌ده. آخر کتاب هم یه ضمیمه ی فوق العاده داره که همه ی مطالب رو به صورت خلاصه آورده حدود ۷_۸ صفحه. حتی کاربرگ هم داره. یعنی حتی در مورد تبلیغ پشت جلد رمان شما هم صحبت می‌کنه!
خلاصه خیلی کتاب فوق العاده ای بود.
ترجمه هم... آقای سلیمانی مترجم نام آشنایی هستن ولی اینکه یه سری جا ها دست برده بودن داخل متن اصلی برام خوشایند نبود. در مورد این مسئله ی ترجمه توی مرور کتاب صحنه پردازی در رمان گفتم...
کتاب خیلی خوبیه. پیشنهاد می‌کنم.
اگه می‌خواید رمان بنویسید، حتما خوندن این کتاب رو جز برنامه تون قرار بدید.

        

10