معرفی کتاب رسوس اثر اوریپید مترجم غلامرضا شهبازی

رسوس

رسوس

اوریپید و 1 نفر دیگر
4.0
4 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

5

ناشر
بیدگل
شابک
9786223131141
تعداد صفحات
82
تاریخ انتشار
1402/11/30

توضیحات

          رسوس تنها تراژدیِ برجاماندۀ یونانی ا‌ست که پیرنگ آن مستقیماً برگرفته از آن قطعۀ حماسی است که امروزه به‌عنوان سرود دهم ایلیاد شناخته می‌شود. این نمایشنامۀ سرشار از جنب‌‌وجوش و زندگی، که یکی از ده نمایشنامۀ محبوب اوریپید در دوران باستان متأخر است، بر چندین نویسندۀ پس از خود به‌ویژه ویرژیل در سرود نهم انه‌اید تأثیر گذاشته است. از این جهت، رسوس که کوتاه‌ترین تراژدی قرن پنجم پیش از میلاد و نمایشنامه‌ای مایل به ساتیر است جایگاه مهم و بی‌همتایی در تاریخ ادبیات جهان دارد.
«...من در رسوس مقدار متنابهی از آن حال‌وهوای عجیب‌وغریب را می‌بینم، که خیلی خنده‌آور نیست اما لجام‌گسیخته و نامعقول است، و این از دیدگاه یونانیان مناسب گلۀ ساتیر است؛ حال‌وهوایی که معمولاً غول تک‌چشمِ غارِ اِتنای آتشفشانی یا هراکلسِ مست و تاج ‌گل بر سر، که با مرگ کشتی می‌گیرد و دنده‌اش در نیمه‌شب میان گورها می‌شکند، در آن نفس می‌کشند...»   (بخشی از پی‌گفتار کتاب)

اوریپید یکی از سه تراژدی‌نویس مهم عصر زرین درام یونان است که منتقدان قدیم و جدید او را درام‌پردازی سنت‌شکن، نوآور و نامتعارف می‌دانند. او در یکی از سال‌های دهۀ 480 پیش از میلاد در بخش شرقی آتن زاده شد. اطلاعات کمی از زندگی اوریپید در دست است. نخستین نمایشنامۀ او یک سال پس از مرگ آیسخولوس در سال 455 بر صحنه رفت و در مسابقات تئاتریِ دیونیزیای شهر آتن به مقام سوم رسید. نخستین دستاورد بزرگ اوریپید در سال 441 با کسب مقام نخست این رقابت‌ها حاصل شد. می‌گویند او بیش از 90 نمایشنامه نوشته که امروزه 19 مورد از این آثار بر جا مانده است. آخرین باری که در آتن به رقابت پرداخت، در سال 408، با نمایشنامۀ اورستس بود. سپس به مقدونیه و دربار آرخِلائوس رفت و نمایشنامه‌ای به نام این پادشاه نوشت. اوریپید در سال 406، حین نگارش نمایشنامۀ کاهنه‌های باکوس، در مقدونیه درگذشت.
      

لیست‌های مرتبط به رسوس

یادداشت‌ها

          نمایشنامه ای که خیلی ها رو سردرگم کرده و مشخص نیست که مال اوریپیده یا نه...
لحن اوریپید رو داره ولی یک مقدار با بقیه کارهای اوریپید فرق داره...
خیلی باید تشکر کرد از نشر بیدگل که این ترجمه بسیار زیبا و خوانا و روون و رسا رو از این نمایشنامه یونان باستان ارائه و منتشر کرده و باعث شده که همه علاقه مندان بتونن خیلی راحت این نمایشنامه رو بخونن و لذت ببرن...
با این نمایشنامه فکر کنم دیگه تمام آثار یونان باستان رو به فارسی داریم که این جای خوشحالیه...

داستان رسوس،  چه مال اوریپید باشه چه نباشه ( که مقاله کوتاه آخر کتاب به خوبی مشخص میکنه که این اثر اگر هم مال اوریپید نباشه ، قطعا یک بازنویسی فوق وفادارانه به متن اوریپیده که شاید چند سالی بعد از مرگش در همون قرن ۴ پیش از میلاد نوشته شده ) درباره جنگ معروف ترواست که شدیدا مورد علاقه درام نویسان یونانیه...
رسوس ، پادشاه تراکیه به کمک تروایی ها و هکتور میاد و...

نمایشنامه کوتاه ، و میشه گفت کوتاه ترین تراژدی باقی مانده از یونان باستانه که راحت میشه در یک نشست خوند و لذت برد.

        

29