معرفی کتاب تاریخ چیست؟ اثر ادوارد هلت کار مترجم حسن کامشاد عمومیتاریخ دربارهی تاریخ و اسطوره تاریخ چیست؟ ادوارد هلت کار و 1 نفر دیگر 4.3 6 نفر | 2 یادداشت خواهم خواند نوشتن یادداشت با انتخاب ستارهها به این کتاب امتیاز دهید. در حال خواندن 0 خواندهام 10 خواهم خواند 16 ناشر خوارزمی شابک 9789644870385 تعداد صفحات 256 تاریخ انتشار 1389/1/24 نسخههای دیگر نشر خوارزمی توضیحات کتاب تاریخ چیست؟، نویسنده ادوارد هلت کار. بریدۀ کتابهای مرتبط به تاریخ چیست؟ محمدحسین معصومی 1403/5/18 تاریخ چیست؟ ادوارد هلت کار 4.3 2 صفحۀ 98 هر چه تاریخ، بیشتر اجتماعی شود و هر چه جامعه شناسی، بیشتر تاریخی شود برای هر دو بهتر است. بگذارید مرز بین آنها برای آمد و رفت متقابل کاملا باز باشد. 0 1 محمدحسین معصومی 1403/5/17 تاریخ چیست؟ ادوارد هلت کار 4.3 2 صفحۀ 60 مورخ، پیش از آنکه شروع به نگارش تاریخی کند، محصول تاریخ است... 0 41 محمدحسین معصومی 1403/5/17 تاریخ چیست؟ ادوارد هلت کار 4.3 2 صفحۀ 45 نخستین پاسخ من به سؤال< تاریخ چیست؟> آنست که تاریخ، عمل مداوم تاثر یافتن مورخ و واقعیات از یکدیگر و گفت و شنود پایان ناپذیر حال و گذشته است... 0 4 محمدحسین معصومی 1403/5/19 تاریخ چیست؟ ادوارد هلت کار 4.3 2 صفحۀ 110 کافی نیست که محصل در پاسخ هر سوالی از تاریخ بگوید که دست خدا در کار بوده. مادام که حوادث دنیوی و ماجرای انسانی را سروسامان نبخشیده ایم اجازه نداریم که ملاحظات وسیع تر را در کار دخالت دهیم... 0 1 یادداشتها محبوبترین جدیدترین ابوالفضل شربتی 1400/10/26 سوال ساده است و جانکاه: تاریخ چیست؟ تا پیش از این که کمتر درگیر فقه بودم چندان پرسش از چیستیِ تاریخ برایم مسأله نبود. اما از جایی که مسألۀ «روش» اهمیتِ خودش را جلوه کرد این پرسش هم معنادار شد. وقتی پرسیدم از خودم که تاریخ چیست، تنها جوابی که داشتم چیزی بود در حد «تاریخْ تاریخ است دیگر». اما اگر شما با رشتههای علوم انسانی سروکار دارید بدون شک بخش عظیمی از رشتهتان «تاریخ» است. در این بین تمامِ هویت برخی رشتهها با تاریخ گره خورده. برای من اولین چیزی که در آن توجهام، بهتمامه، معطوف به تاریخ شد «فقه» بود، فقه تماماً به تاریخ و برداشتِ ما از تاریخ گره خورده. اما سوال دوم: برداشتِ ما از تاریخ چه میتواند باشد؟ اساساً چه برداشتهایی از تاریخ میتواند وجود داشته باشد؟ کدامش روا و کدامش ناروا است. با اینکه این کتاب هفتاد هشتاد سال پیش نوشته شده و سی سال پیش هم ترجمه شده اما همچنان خیلی حرف برای گفتن دارد، به سوالات بالا بهصورت منسجم پاسخهای خوبی میدهد. «تاریخ چیست؟» حاصل شش سخنرانیِ نویسنده در دانشگاه کمبریج است که به موضوعات اساسی و درخور توجهی میپردازد: به که میگوییم مورخ؟ مورخ با چه چیزی سروکار دارد؟ آیا مورخ صرفاً گزارشگرِ واقع است؟ واقع و تاریخ چه نسبتی با هم دارند؟ مورخ فرد و اجتماع را، جداگانه، مطالعه میکند، اما مرز باریک فرد و اجتماع کجاست؟ در تحلیلِ مورخ کجاست؟ راستی تاریخ علم است یا نه؟ برخی گفتهاند علم است، حاصلش چیست؟ ما، خوانندگان تاریخ، هم مسأله هستیم، هنگامی که وقایع تاریخی را با شخصیتهایش میخوانیم و تعمیم میدهیم، آیا به چنین کاری مجازیم؟ در داوریهای تاریخیمان به چه چیزهایی باید توجه داشته باشیم. جالب است که تاریخ در مسیر پیشروندهاش به ایدههایی دربارۀ انسان و جامعۀ پیرامونِ او میرسد، ایدههایی که انگار تاریخ است که باید به دست دهد و مکتبها و نگرشها صرفاً محتوایش را تغییر میدهند. راستی، جبرِ تاریخ چه میگوید؟ اگر از زاویۀ تاریخ بنگریمش چه ماحصلی دارد؟ اما وقتی به مکتبها و مذهبها مینگریم تاریخ را به هدف و غرضی میبینند، یکی ایدۀ پایانِ تاریخ را میگوید، یکی آخرالزمانی میداندش و دیگری اینجهانی. این وسط، واقعاً، تاریخ چیست؟ اینها همه سوالاتی است که در این شش فصل گنجانده شده است. با این سوالها بود که درگیر این کتاب شدم، اما زیباییِ کتاب تنها به سوالاتش نیست، بلکه به پاسخهای منسجم و بهقاعدهاش هم است. میکوشم چند نکته را دستچین کنم. 1. فکر میکنید مورخ صرفاً بازگوکنندۀ تاریخ است؟ نه. میدانیم بالاخره «واقع» وجود دارد، اما مورخ گزارشگر نیست، گزینشگر است. اساساً تاریخ با تفسیر همراه است و ماهیتِ تفسیر تعدد است. تاریخی که میخوانیم اگرچه متکی بر واقعیات است اما «امرِ واقع» نیست، بلکه قضاوتهای پذیرفتهشده است. پس بیایید بپذیریم که بخشی از مورخ جهلِ اوست. بنابراین انگار واقعیاتِ تاریخ نمیتواند خالص وجود داشته باشد، «واقعیات تاریخ همواره از مغزِ وقایعنگار ترشح میکند». البته این بدان معنا نیست که همه چیز وابسته به مورخ شود. پس، کار مورخ چیست؟ وضعیتِ مورخ بازتابی است از طبیعت انسان: مطلقاً غرقِ در محیط نیست اما از آن هم استقلالِ تام ندارد. «تاریخ کنش و واکنش مداوم مورخ و امور واقع است» 2. فرد و جامعه درهمتنیدهاند. بنابراین نمیتوان گفت تاریخ مطالعۀ افراد است (ابرمرد نیچه را در نظر آورید). مورخ اعمال کسانی را مطالعه نمیکند که در خلأ عمل میکنند. کشمکش میان فرد و جامعه در خودِ مورخ هم جاری است. مورخ هم فرد است و هم محصولی از اجتماع. بخشی از محصول اجتماع دیدن مورخ اینست که هر مورخی با منبع الهامی شروع به نگارش تاریخ میکند. اما بخش دیگرش هم اینست که مورخ در نتیجۀ چیزهایی پسِ ذهنش شروع میکند به نوشتن. ازاینرو گفتهاند علاوهبر مطالعۀ مورخ محیط اجتماعی و تاریخی او را بررسی کنید. از میان تحلیلها و نیمهتحلیلها با دقت گذر کنید. هر جامعهای صحنهای از کشمکشهای اجتماعی است، تاریخِ صحیح آنست که همۀ شواهد را در نظر آورد. ایزولهکردنِ یک فرد و دربارۀ او گفتن (مانند ابرمرد) کارِ مورخ نیست. 0 5 باشگاه کتابخوانی ازتا 1403/7/14 یادداشت گلاره مهدوی درمورد کتاب «تاریخ چیست؟» در گروه کتابخوانی «تاریخ ایران مدرن»: پادشاه مستبد!رعیت بیچاره! استبداد شرقی! کلمات آشنایی هستند و تصویر آشناتری را برایمان میسازند: ایرانی با پادشاهان نالایق و مستبد! اما آیا به راستی این تنها تصویر درست از ایران و تاریخش است؟پس «صدرا» از کدام شاه عباسی میگوید که با تمام قدرت و ابهت شاه عباس بودنش میان مردم راه میرفت و هنگامی که زمینداران اصفهان زمینهایشان را به او نفروختند، دست به خرید زمینهای دیگری زد؟ کدام را باید باور کنیم؟ بهتر است سوالم را دقیقتر بپرسم پس “تاریخ چیست؟ “ برای جواب به این سوال ما سلامی کردیم به «ادوارد هلت کار» بزرگوار و سری به کتابش زدیم و خواندیم که یک واقعه چگونه میتواند تاریخی شود، میتواند به شکلهای مختلف خوانده و تفسیر شود و همانا که فقط یک تفسیر درست نیست، هر چند که بعضی تفسیرها هم میتوانند ناکافی یا گمراهکننده باشند. پس ما در (کلاسهای تاریخ ایران مدرن ) سعی میکنیم با طرح سوالات جدید به خوانشهای مختلف روی بیاوریم تا ایران را بار دیگر و از نو ببینیم و بخوانیم: کنشگری زنانش را ببینیم، با ایلات و عشایرش قدم بزنیم، با لوطیهایش چای بنوشیم، نوشتههای روشنفکرانش را در مجلات و روزنامهها بخوانیم و سفر کنیم در دل تاریخی که کمتر شنیده و کمتر به آن پرداخته شده. در این سفر حتی به بازخوانی آن "شاه مستبد" میپردازیم و از منابع مختلفی کمک میگیریم. 0 3