معرفی کتاب تضاد درونی ما: یک نظریه ی سازنده برای اعتدال روانی اثر کارن هورنی مترجم رقیه فیروزی

تضاد درونی ما: یک نظریه ی سازنده برای اعتدال روانی

تضاد درونی ما: یک نظریه ی سازنده برای اعتدال روانی

کارن هورنی و 1 نفر دیگر
4.0

1399/4/9

تضادها نقشی به مراتب پر رنگ تر از آن چیزی دارند که به طور معمول تصور می کنیم. پاکسازی این تضادها کار چندان ساده ای نیست، یکی به خاطر این که امری ناخودآگاه هستند و مهم تر این که سیستم عصبی ما طوری برنامه ریزی شده که اصولا وجود چنین تضادهایی را انکار می کند. در این کتاب کارن هورنای به ما می آموزد که چه گونه می توان بر ترس فائق آمد و از سیستم عصبی به عنوان ابزاری یکپارچه استفاده کرد. شیوه ی پیشنهادی او در این کتاب "حرکت به درون" و " حرکت به سوی بیرون" است. شاید بتوان با دوری از دیگران بر احساس ترس چیره شد، اما این راه حلی ست که دیر یا زود مشکلات بیشتری برای فرد پدید می آورد و او را دچار درگیری هایی به مراتب سخت تر می کند. تضادهای درونی را نمی توان با تصمیم هایی منطقی حل کرد. همچنین نیازی به تحمل سختی هایی فراوان ندارد. بلکه، می توان با تغییر ویژگی های شخصیتی به این مهم دست یافت. تجربیات کلینیکی او در این کتاب، خواننده را به تحسین وا می دارد، زیرا با هر موضوعی هر چند کوچک، برخوردی منطقی و عاقلانه دارد.

تضادهای درونی ما
اثر کارن هورنای
ترجمه محمد جعفرمصفا

کارن هورنای، روانکاو و پیرو مکتب نئوفروید و زاده آلمان بود. او را یکی از بزرگترین تئوریسین های روانکاوی مدرن میدانند و کتب او با زبانی ساده به شرح و بررسی روان آدمی میپردازند. وی برخلاف فروید که علت اساسی بیماری‌های روانی را سرکوب نمودن تمایلات غریزی و از همه مهم‌تر غرایز جنسی می‌داند، معتقد است که بیماری‌های روانی حاصل روابط خشن و ناهنجار افراد محیط با کودک میباشد.
"وجود تضاد، دلیل بیماری روانی و وجود حالات عصبی نیست. گاهی که تمایلات، احتیاجات و اعتقادات ما با دیگران برخورد میکنند، ایجاد تضادهایی مینمایند."

از نظر هورنای، که در بخش نخست این کتاب به آن پرداخته، ریشه و ساختار عصبیت، از طریق اطرافیان کودک به او منتقل میشود. رفتارهایی همچو تحقیر و تخفیف، ترساندن، ظلم و اجحاف، زورگویی، سخت گیری، عدم توجه به ضعف های طبیعی و به تمایلات خاص کودک، به راحتی اعتماد به نفس او را متزلزل و هسته وجودی اش را سست و ضعیف میکند. کودک به طور کلی متوجه میشود که باید به طریقی با اطرافیان خشن، ناهنجار و آزار دهنده خود مدارا و مماشات کند.
از طریق سه مکانیزم "مهرطلبی" که به پذیرش و تسلیم منتهی است. مکانیزم "برتری طلبی" که با پرخاش و جدال و خشونت متقابل همراه است، و مکانیزم "عزلت گزینی" که نوعی رجوع به درون برای پناه داشتن است.
در بخش دوم نیز به این مبحث که چنین مسائلی، در باطن برای کاهش اعتماد به نفس و ضعیف تر شدن فرد چه زیانی به همراه دارند پرداخته شده است.
همینطور به مبحث "خود ایده آلی" و میل به عناد به خود، خودآزاری، معیارهای سرسختانه، ترس از تماس با دیگران، که در پی خود ایدالی پدید می آید میپردازد و واکنش تعکیس( آنچه در درون جریان دارد را به دیگران نسبت دادن.) را نیز در پی شناخت عواقب شدید شدن این تعارضات برایمان تشریح میکند.

خواندن این کتاب کم حجم اما پر مایه را به شما عزیزان توصیه میکنم.

در پناه خرد

پی نوشت: از ترجمه، و همچنین دستبرد مترجم به متن اصلی چندان رضایت نداشتم.