معرفی کتاب غمنامه رستم و سهراب از شاهنامه فردوسی اثر ابوالقاسم فردوسی

4.6

ناشر
قطره
1399/8/19

هدف از تدوین مجموعه ی «ادب فارسی» این است که بهترین بخش های آثار ادبی سنتی ایرانی ـ که بیش از هزار سال از عمر آن می گذرد ـ در کتاب های نسبتاً کم حجمی، همراه با شرح و تحلیل، در دسترس دانشجویان و دیگر علاقه مندان قرار بگیرد. شرح ها طوری تهیه شده اند که خوانندگان فارسی زبانی که تحصیلات دبیرستانی دارند، در فهم آثار، از معلم و استاد بی نیاز شوند.

لیست‌های مرتبط به غمنامه رستم و سهراب از شاهنامه فردوسی

پیمان قیصری

پیمان قیصری

داستان رستم و سهراب مشهورترین داستان شاهنامه و یکی از غم‌انگیزترین‌هاست. این کتاب خلاصه‌ای از این داستان به نظم و نثر همراه با شرح ابیات ارائه داده. این کتاب از این جهت نسبت به بقیه‌ی کتاب‌ها برای من برجسته بود که در ابتدا در بخشی به نام دیدگاه‌ها، سخنان زیادی رو راجع به شاهنامه و فردوسی از دیگر نویسندگان ایرانی و خارجی آورده بود که بسیار جالب بود. و حتی در ابتدای داستان رستم و سهراب نظراتی راجع به همین داستان آورده، مثلاً از کتاب با کاروان حله‌ی دکتر عبدالحسین زرین‌کوب:

داستان رستم و سهراب از شورانگیز ترین قسمت‌های شاهنامه است. زبونی و درماندگی انسان در برابر سرنوشت (که در این داستان به صورت جنگی بین پدر و پسر بیان شده است) در ادبیات بیشتر ملتهای جهان به همین صورت (یا چیزی شبیه بدان) آمده است. اما هیچ داستانی این مایه شورانگیزی و دلربایی ندارد. عظمت و قدرت هراس‌انگیز سرنوشت که سرانجام پسر را به دست پدر تباه می‌کند و فاجعه‌ی رستم و سهراب را پدید می‌آورد، هیچ جا این اندازه نمایان نیست و از همین روست که بعضی نقادان، این اثر فردوسی را به مثابه یک شاهکار عظیم تلقی کرده‌اند و گاه آن را با بزرگترین تراژدی‌های یونان برابر شمرده‌اند. در حقیقت مقایسه داستان فردوسی با آنچه ماتیو آرنولد (یک شاعر انگلیسی نزدیک به زمان ما) از همین مضمون ساخته است، نشان می‌دهد که آفریدگار رستم در پدید آوردن این داستان تا چه حد به اوج هنر گراییده است.