معرفی کتاب آموزش دانش سیاسی اثر حسین بشیریه

آموزش دانش سیاسی

آموزش دانش سیاسی

4.0
15 نفر |
6 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

6

خوانده‌ام

22

خواهم خواند

15

شابک
9789649357998
تعداد صفحات
477
تاریخ انتشار
1402/1/1

توضیحات

        سری پانزدهم کتاب«آموزش دانش سیاسی» نوشته شده توسط حسین بشیریه در سال 1399 توسط نگاه معاصر به چاپ رسیده است. تعداد بالای بازنشر این کتاب پیشاپیش اهمیت آن را خواهد رساند. حسین بشیریه که خود در رشته علوم سیاسی تحصیل کرده است، در کتاب «آموزش دانش سیاسی» بر روی شیوه های آگاهی بخشی مدنی برای توده مردم تمرکز کرده است. برای تشکیل جامعه ای مبنی بر نظمی دموکراتیک، آگاهی فراگیر تمام اقشار جامعه از اموری حیاتی و مهم تلقی می شود که نگرارنده این کتاب دست به ارائه روش هایی در این مسیر زده است.از سوی دیگر علاوه بر توده مردم، در دولت های مدرن، سیاستمداران نیز نیازمند آموزش سیاسی هستند. امروزه سیاستمداری، حرفه خاصی به شمار نمی رود و نیازمند کارشناسی و تخصص نیست، بلکه در دموکراسیهای امروز، عامه مردم با احراز حداقل شرایط حق دارند به پارلمانها و از آنجا به درون دولتها راه یابند. با این حال قانونگذاری، وضع سیاست ها، و تصمیم گیری در عرصه سیاست نیازمند برخی آگاهیهای کارشناسانه است؛ پس توفیق در کسب مناصب سیاسی به معنی بی نیازی از آموزش در دانش سیاسی نیست، بویژه آنکه دولت های مدرن نهادها و ساختارهای پیچیده ای دارند و اداره آنها کار ساده ای نیست. بعلاوه آموزش مدنی برای سیاستمداران لازم است، تا دریابند که سیاست و حکومت حرفه ای صرفا خصوصی نیست که در آن تنها منافع و مصالح حکام در نظر گرفته شود، بلکه سیاستمداران واقعی باید بتوانند مصالح عموم را نیز در نظر بگیرند.
      

یادداشت‌ها

          
دکتر حسین بشیریه، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، کتابی در زمینه مبانی و درآمد علم سیاست به چاپ رسانده است که امروزه منبع درجه یک بسیاری از کسانی است که به علم سیاست علاقمند هستند. این کتاب نه تنها برای دانشجویان علوم سیاسی مفید است، بلکه خواندن آن برای دانشجویان و اهالی سایر علوم انسانی چون انسان شناسی، روان شناسی، حقوق و امثال آن ها نیز پیشنهاد می شود. علاوه بر این، بخش هایی از این کتاب نیز به توصیف ارتباط علم سیاست با سایر علوم تعلق گرفته است و شامل رشته هایی است که عنوان شد و حسین بشیریه نام آن ها را دانش های سیاسی گذاشته است. دانش هایی مانند اقتصاد سیاسی، فلسفه سیاسی، جامعه شناسی سیاسی و امثال آن.
با این وجود رسالت اولیه ی حسین بشیریه در این کتاب، ارائه ی منبعی جامع و مفصل از مبانی و پایه های علوم سیاسی است. به همین دلیل این کتاب از نقطه صفر در این علم آغاز می کند و تمامی مفاهیم و لغات اصلی این علم را به صورت تخصصی توضیح می دهد. این رسالت از آن جا نشات می‌گیرد که دکتر بشیریه، جامعه ایرانی را جامعه ای با مشارکت و رقابت سیاسی بالا می‌بیند و به دلیل حضور فزاینده ی مردم در عرصه ی فعالیت های سیاسی، عامه ی مردم را در جایگاه آموزش سیاسی می‌بیند. پس این کتاب که عنوان آن نیز آموزش دانش سیاسی است، وظیفه افزایش آگاهی عامه مردم را به همراه دارد. به همین دلیل است که متن کتاب نیز با بیانی ساده نگارش شده است.
او به منظور انجام هدف خود، در ابتدای کتاب دانش سیاست مورد نظر در متن را به دو دسته تقسیم کرده است تا از ابتدا، دسته بندی مختصری در ذهن مخاطب خود ایجاد کند و از همین طریق دانش سیاسی را آموزش دهد. او با دسته بندی علم سیاست به دو بعد نظری و عملی کار خود را آغاز می کند. در سطح نظری او مطالبات تاریخی، جامعه شناختی، روان شناختی و انسان شناختی رفتارهای انسان در حوزه ی سیاست را توضیح می دهد. در سطح عملی نیز، چگونگی ایجاد ثبات سیاسی، تنظیم روابط بین شهروندان و دولت، حقوق شهروندان، جامعه مدنی و امثال آن را مورد بررسی قرار داده است.

        

4

سامان

سامان

1403/9/30

          کتاب " آموزش دانش سیاسی " از دو بخش کلی تشکیل شده. بخش نخست مبانی علم سیاست نظری و بخش دوم مبانی علم سیاست تاسیسی. من فقط بخش اول کتاب رو خوندم و امتیازی که لحاظ کردم با توجه به همین بخش کتاب هست و زمانی که بخش دوم رو خوندم، امتیاز و ریویو رو آپدیت می‌کنم.


بخش اول کتاب که خودش از یازده فصل تشکیل شده یکی از بهترین منابع برای ورود به مطالعه در زمینه علوم سیاست است. جناب بشیریه با یک بیان روان و خواندنی و به دور از تکلف‌های معمول این جنس کتاب‌ها، اطلاعات لازم رو برای شناخت بیشتر علم سیاست به مخاطبان ارائه داده. به نظرم کسی که میخواد وارد مطالعه علم سیاست بشه این کتاب میتونه یکی از گزینه‌های مناسب باشه. مطالعه این موضوعات همانطور که واقفید اگر با رعایت پیش‌نیازها باشه، میتونه به درک مطالب کمک شایانی بکنه. سیاست هم از موضوعاتی است که برای شروع ما به یک شمای کلی نیاز داریم. به ویژه اینکه زیر شاخه های گوناگونی وجود داره که هر مخاطبی به فراخور علاقه و نیازش میتونه وارد یکی از این قسمت‌ها بشه. این کتاب به نظر من مثل یک دفترچه راهنمای مفید بود که اطلاعات لازم رو در مورد این اقیانوس بیکران در اختیار مخاطب قرار میده. همینجا بگم هیچ کدوم از موضوعات به صورت گسترده مورد بحث قرار نمی‌گیره و طبعا اگر قرار بود هر کدوم از فصل‌های کتاب عمیق و موشکافانه مورد بررسی قرار بگیره حجمی چندین برابر کتاب موجود به دست میومد. موضوعاتی که در بخش اول ما باهاش سر و کار داریم ابتدا با تعاریفی از علم سیاست و اهمیت دانش سیاسی آشنا می‌شیم. در فصل بعدی مفاهیم اساسی دانش سیاسی معرفی و تعریف میشند.مفاهیمی مثل دولت،حاکمیت، سیاست، ملت و ..... در ادامه مباحثی چون فلسفه سیاسی و نگرش ها و روشهای در دانش سیاسی و انواع نظریه ها معرفی میشند. برداشت‌هایی که در طول تاریخ از سیاست شده مبحث فصل بعدی رو تشکیل میده. در ادامه ما با چهره‌های گوناگون دولت آشنا میشیم و مکاتب و ایدئولوژی های سیاسی در حد شناخت معرفی میشند.همین مکاتب و ایسم های سیاسی از موضوعاتی است که هم طرفدار زیاد داره و هم در مورد هر کدوم از اونها کتابهای گوناگونی نوشته شده و همچنان در حال نوشته شدن هست.فصل نهم انواع نظام‌های سیاسی معرفی می‌کنه. دو فصل انتهایی این بخش هم تحولات سیاسی مثل کودتا و انقلاب و اصلاحات و ... رو مورد بررسی قرار میده و در انتها و در فصل آخر در مورد سیاست خارجی و روابط بین المللی و صلح و جنگ حرف میزنه تا حسن ختام این بخش باشه.


بخش اول کتاب 240 صفحه از این کتاب 480 صفحه ای رو تشکیل میده. در بخش دوم(مبانی علم سیاست تاسیسی) به طور کامل در مورد دموکراسی حرف میزنه که همانطور که اول گفتم، این بخش رو فعلا نخوندم و در آینده می‌خونم. با توضیحاتی که دادم بدیهی است که اگر در مورد سیاست مطالعه داشتید، این کتاب برای شما سطح پایین خواهد بود و بهتره از منابع سطح بالاتر استفاده بکنید.
        

0