معرفی کتاب روبات ها اثر کارل چاپک مترجم سعید حمیدیان

روبات ها

روبات ها

کارل چاپک و 2 نفر دیگر
5.0
1 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

2

ناشر
قطره
شابک
9786001196058
تعداد صفحات
128
تاریخ انتشار
1392/2/1

توضیحات

        نمایش نامة «روبات ها» اثر کارِل چاپِک، نویسندة چک، بیان واقعیتی است هول انگیز در لفاف تخیل. داستان روبات هایی است که به دست انسان ساخته شده اند، اما سرانجام علیه سازندة خود که آنان را بی رحمانه به استثمار کشیده است قیام می کنند و در نابودی او می کوشند. در این نبرد میان روبات و انسان، تنها یک انسان و یک روبات فراسوی نبرد ایستاده اند. عشقی شورانگیز آنان را به هم پیوند می دهد و این دو حدیث آدم و حوا را تکرار می کنند و عشقشان انگیزة تداوم بشریت می شود. واژة روبات را نخستین بار خود چاپک وضع کرد و در همین نمایش نامه به کار برد. این واژه به زبان چک اصلاً به معنی آدم ماشینی یا مصنوعی است.
      

لیست‌های مرتبط به روبات ها

یادداشت‌ها

        کارخانه ربات‌سازی روسوم (به چک: Rossumovi Univerzální Roboti)  یا روبات ها یا  آدمک های عالمگیر روسوم نمایشنامه‌ای از کارل چاپک نویسندهٔ چک، در چهار پرده است. این نمایشنامه که در ۱۹۲۰ به رشته تحریر درآمد به سرعت شهرتی جهانگیر یافت، به شکلی که تنها ظرف سه سال پس از انتشارش به زبان اصلی به سی و سه زبان دیگر ترجمه شد.
این اولین کتابی است که در آن کلمهٔ روبوت به کار رفته‌است. کلمهٔ روبوت از روبوتا در زبان چک به معنی بیگاری گرفته شده‌است.
در پرده اول نمایش تاریخچه ایجاد کارخانه روسوم از زبان مدیر فعلی کارخانه بازگو می‌شود. شخصی به نام روسوم ماده‌ای شبیه پروتوپلاسم کشف می‌کند و سعی می‌کند با آن حیواناتی را شبیه‌سازی کند. اما برادرزاده او که می‌خواهد خیلی سریع ثروتمند شود این ماده را برای شبیه‌سازی انسان به کار می‌گیرد و اولین گروه روبوت‌ها را می‌سازد که مانند خدمتکارانی در اختیار اربابان انسان خود به کار گرفته می‌شوند.

در پرده دوم دیگر این روبوت‌ها بسیار همه گیر و پیش رفته شده‌اند اما یکی از شخصیت‌های نمایش فرمول تولید آن‌ها را نابود می‌کند.

در پرده سوم روبوت‌ها علیه انسان‌ها قیام می‌کنند و با فتح کارخانه روسوم این قیام به سرانجام می‌رسد.

در پرده چهارم روبوت‌ها که دیگر همه انسان‌ها را از بین برده‌اند نمی‌توانند خود را بازتولید کنند چون فرمول بازتولید را در اختیار ندارند. تنها انسان باقی‌مانده در زمین که نامش الکوئیست است به کار گرفته می‌شود تا بتواند فرمول را دوباره کشف کند. روبوت‌ها به او اجازه می‌دهند بر روی هر تعداد روبوتی که لازم دارد آزمایش کند. در خلال این آزمایش‌ها متوجه می‌شود که بین دو روبوت احساس عاشقانه ایجاد شده‌است و الکوئیست آن دو را آدم و حوای دنیای جدید می‌خواند.
کلمهٔ روبوت و کاربرد آن به صورت موجودی انسان‌نما اولین بار در اثر مشهور کارل چاپک، نویسندهٔ چک، به نام .R.U.R یا کارخانه ربات‌سازی روسوم مطرح شد.البته مستنداتی مبنی بر نام‌گذاری کلمه ربات از جوزف برادر کارل نیز وجود دارد. (منبع :ویکی پدیا)
این کتاب با نام روبات ها در فیدیبو و طاقچه موجود است و در ایران صدا به صورت کتاب صوتی رایگان در اختیار مخاطبان است با نام ربات های جهانی روسوم. 
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

0

          روبات‌های جهانی روسوم  (R.U.R.: Rossum’s Universal Robots)

(1)
"روبات‌های جهانی روسوم: R.U.R.: Rossum’s Universal Robots" نمایشنامه‌ای است از نویسنده اهل جمهوری چک؛ "کارل چاپک: Karel Čapek"؛ که در سال 1920 میلادی نگاشته شده است. این نمایشنامه در کمتر از سه سال به بیش از سی زبان زنده دنیا ترجمه شد.
نمایشنامه "روبات‌های جهانی روسوم" اولین متن ادبی جهان بود که از واژه‌ای به نام "روبات: Robot" در آن استفاده‌شده است. این کلمه برگرفته از واژه "Robota" است که در زبان جمهوری چک به معنای برده، کارگر، کار سخت و بیگاری است. به‌واسطه این نمایشنامه واژه "روبات" وارد زبان انگلیسی و سایر زبان‌های دنیا شد و مشتقاتی مانند Robotics، Robotism ،Bot و ... از آن استخراج گردید. 

 (2)
واژه "روبات" به مفهوم ساختاری خودکار و غیرطبیعی است که توانایی انجام یک یا چند عمل طبیعی را داشته باشد. "روبات" می‌تواند مکانیکی، الکترونیکی، کنترل شونده با رایانه و یا ترکیبی از همه این‌ها باشد. بعدها واژگان تخصصی‌تر دیگری هم ابداع شد نظیر "اندروید: Android" یا "دروید: Droid" که به مفهوم روباتی است با ساختار انسان‌واره: Humanoid ". "سایبرگ: Cyborg" به مفهوم روباتی که ساختار آن شامل ارگانیسم‌های زیستی هم باشد. "اتوماتون: Automaton" که به مفهوم روباتی است باقابلیت شبیه‌سازی حرکات مکانیکی انسان و ... .

 (3)
"روبات‌های جهانی روسوم" نمایشنامه‌ای است که برای اولین بار بر مبنای فوبیای ناشی از فن‌آوری بشری، تصویری تیره از رویارویی انسان‌ها و روبات‌هایی که به خودآگاهی رسیده‌اند در قالب یک آرماگدون (جنگ آخرالزمانی) ارائه می‌دهد. این نمایشنامه بارها در جمهوری چک و سایر کشورها به‌صورت تئاتر اجرا شد اما هیچ‌گاه اقتباس سینمایی مستقلی از آن صورت نگرفت. بااین‌همه رد پای آن در بسیاری از فیلم‌های این ژانر به‌خوبی مشهود است و به‌عنوان مثال‌هایی بسیار مشهور می‌توان از فیلم‌های سینمایی عظیمی نظیر "نابودگر: Terminator" و "ماتریکس: Matrix" نام برد. 

 (4)
نمایشنامه "روبات‌های جهانی روسوم" با پیروزی نهایی روبات‌ها بر انسان‌ها اتمام می‌پذیرد اما آن‌گونه که "کارل چاپک" تحریر کرده است، شیرینی این پیروزی دیری نخواهد پایید چون روبات‌ها عمر محدود دارند و از قابلیت تولیدمثل بی‌بهره‌اند. 
این نمایشنامه در سال 1391 توسط "سعید حمیدیان" و "کامران فانی" و با عنوان "روبات‌ها" به فارسی ترجمه‌شده و در "نشر قطره" به چاپ رسیده است.
        

2