بازگشت از شوروی: به ضمیمه تقبیح بازگشت از شوروی

بازگشت از شوروی: به ضمیمه تقبیح بازگشت از شوروی

بازگشت از شوروی: به ضمیمه تقبیح بازگشت از شوروی

آندره ژید و 1 نفر دیگر
3.6
7 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

14

خواهم خواند

6

ناشر
آهید
شابک
9786229523490
تعداد صفحات
242
تاریخ انتشار
1398/9/4

توضیحات

        کتاب حاضر، از حزنی عمیق و بیرون ازاندازه مایه گرفته است و حکایت از تأسفی می کند که بیننده یک رؤیای شیرین در لحظات بیداری خویش دچارش می شود. انتقادها ملایم و دوستانه، لحن کلام ترحم انگیز و استغاثه کننده است. یک کلمه زننده و کوچک ترین خشونتی در سراسر کتاب نیست. این کتاب باآنکه یک رساله سیاسی است ارزش ادبی فراوانی هم دارد اما «تنقیح بازگشت از شوروی» بیشتر ارزش استنادی دارد.
      

یادداشت‌ها

          کتاب های هستن که از زمان خودشون جلوتر رفتن شاید درکش شون برای مردم و روحیات اون زمان ممکن نباشه و  حتی با بازخورد منفی شدیدی مواجه بشه ولی دهه ها بعد که عیارشون مشخص میشه و تبدیل به کتاب های منبع و یا مرجع میشن  کتاب سفرنامه بازگشت از شوروی نمونه ای از این کتاب ها س ...در زمانی  نوشته شد که کمتر کسی حاضر بود به شوروی و مرام کمونیست نقدی وارد کنه ..زمانی که همه با شور و شوق از پیشرفت های  شوروی و شخص استالین که با بذل و بخشش خیلی از نویسنده ها رو نمک گیر  کرده بود تعریف و تمجید میکردند اندره ژید با اوردن تجربیات جامعه شناسی اش از سفر و گشت و گذار و گفتگو مخفیانه  با مردم فرودست شوروی و دیدن رنج و سختی هاشون برای روایت انچه که گزارشی بود  واقعی تر از حال روز مردم و جامعه شعار زده و مسخ شده در جغرافیا پهناور شوروی دست به انتشار واقعیاتی  زد که تا سالها بشدت از طرف مخالفینش کوبیده شد و سالها بعد با روشن شدن حقایق  نشان داد اونچه که ژید درک کرده بود و به اون باور داشت تا چه میزان صحیح و درست بوده
        

32

          یادداشتی با تأخیر


اول از همه اینکه این کتاب را در سفری خواندم که وقتِ سر خاراندن هم کم پیدا می‌شد. اما شروعِ چالشِ هر روز کتاب‌خواندن بهخوان بود و به زورِ چالش هر روز کتاب را می‌خواندم.
 مرسی از بهخوان، واقعا کمک‌حال بود این چالش.

سفرنامه زیاد می‌خوانم و این مقولهٔ نوشتاری را بسیار دوست دارم. از ضابطیان تا یامین‌پور، از رضا امیرخانی تا آندره ژید! جالب است که به بهانهٔ سفرنامه که قرار است باهاشون جغرافیاها و جهان‌های متفاوتی را تجربه کنی، نویسنده‌های متفاوت با سلیقه و عقیده خودت را نیز تجربه کنی. با آندره ژید و یامین‌پور از لحاظِ فکری فاصله‌ی زیادی دارم، ولی از خواندن سفرنامه‌هاشون لذت بردم.

برم سراغِ خودِ کتاب. از اسمش پیداست کتاب متنِ سفرنامه آندره ژید به شوروی است.
 در دورانِ ماهِ عسل و ابتداییِ حکومت شوراییِ روسیه، روشنفکران و متفکرانِ چپِ بسیاری از غرب به روسیه سفر کردند. در این میان مدح‌های بسیاری نثارِ شوروی شده بود در دورانِ "ماه عسل". از ژان پل سارترِ فیلسوف/ادیب گرفته است تا سیدنی و بئاتریس وبِ اقتصاددان. از میانِ بسیاری از سفرنامه‌های مربوط به شوروی، تصویرِ آندره ژید نسبت به بقیه منتقدانه‌تر بود.(الیته با دیگرِ سفرنامه‌ها به صورت دستِ چندم مواجه شده ام. مواجه دست اول خود یک پروژهٔ پژوهشیِ مفصل است.)
اما باز تنقیح آندره ژید بر سفرنامهٔ "بازگشت از شوروی" که چندین سال پس از متنِ اصلی نوشته شده است، وحشتناک منتقدانه شده است. در تنقیح، در حد دیستوپیای 1984 تصویر می‌کند شوروی را. به قولِ تاچریست‌‌ها، زمان بزرگترین دشمن سوسیالیسم واقعی(Real socialism) است.
به نظرم خواندن این کتاب بجز برای کسانی که بسیار درمورد شوروی و تاریخش خوانده‌اند و دوست دارند از زاویه یک ادیبِ معروف و به صورت سفرنامه‌ای از شوروی بداند یا حوزه تحقیقشون شووری و تاریخش و بازنمایی آن در سفرنامه‌های سیاح غربی‌! است‌(چرا یه ایرانی باید این دغدغه ذهنی‌اش باشه؟ خودم مصداقش‌ام اما بجز بهانه‌تراشی دلیلِ محکمه‌پسندی برایش ندارم! ) این کتاب خیلی جذابیتِ خاصی ندارند. 
البته نمی‌دانم شاید خوشتان آمد.

کتاب رو هم از فیدیبو و مجازی(epub) خوندم. کتاب کاغذی خوبه، ولی خودمونیم، در بندِ کتاب کاغذی بودن همچین هم خصلتِ خاصی نیست. چه بخواهیم و چه نخواهیم متنی که می‌خونیم اولویت است نه "جنس" ارائه‌اش!
        

6