معرفی کتاب از اسطوره تا تاریخ "با تجدیدنظر و افزوده های تازه" اثر مهرداد بهار

از اسطوره تا تاریخ "با تجدیدنظر و افزوده های تازه"

از اسطوره تا تاریخ "با تجدیدنظر و افزوده های تازه"

مهرداد بهار و 1 نفر دیگر
5.0
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

11

شابک
9789646194366
تعداد صفحات
682
تاریخ انتشار
1398/8/14

توضیحات

        
اسطوره ها تا روزی که با زندگی محسوس و عملی جامعه خود مربوط باشند در میان توده مردم حیات دارند، و روزی که با این شرایط تطبیق نکنند، از زندگی توده مردم خارج می شوند و از آن به بعد در زندگی روشنفکرانه، در ادبیات، فرهنگ، مطالعات و این ها می توانند وارد بشوند و ادامه حیات بدهند. آنها را دیگر توی قهوه خانه ها نمی خوانند، دیگر سربازها در میدان جنگ شاهنامه نمی خوانند، دیگر مادرها ممکن است برای بچه هایشان احیانا قصه های دیگری را تعریف بکنند، برای این که شرایط تغییر کرده است. بحث فقط سر این است که من این را مسئله قابل تاسف نمی دانم، این جبر زندگی اسطوره است.

      

لیست‌های مرتبط به از اسطوره تا تاریخ "با تجدیدنظر و افزوده های تازه"

شناخت اساطیر ایرانپژوهشی در اساطیر ایراناز اسطوره تا تاریخ "با تجدیدنظر و افزوده های تازه"

اساطیر ایران را بشناسیم

10 کتاب

اسطوره‌های هر سرزمینی بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ اون هستند. با شناخت این اسطوره‌هاست که می‌تونیم بفهمیم مردم یک جامعه در اعماق وجودشون به چه چیزی فکر می‌کنند و با همین اسطوره‌هاست که می‌تونیم گذشته و حال افراد یک کشور فرهنگی (کسانی که فرهنگ مشترک دارند و نه لزوما مرز مشترک) رو درک کنیم. در این بین، ایران یکی از منحصر به فردترین جهان‌های اسطوره‌ای رو داره؛ اساطیری که نه مثل یونان با انسان انگاری خدایان، که با خدا انگاری انسان پیوند خوردند. اسطوره‌های ایران بیش از این که داستان‌هایی مربوط به گذشته‌ی پیشاتاریخی باشند، فلسفه‌ای هستند که میشه امروز هم از مفاهیمش در زندگی استفاده کرد. (همونطور که در خیلی از جاها، خودآگاه یا ناخودآگاه این کار رو می‌کنیم.) . . . این فهرست بهترین کتاب‌ها برای شناخت مقدماتی از اساطیر ایرانه و بی‌تردید وقتی دانش خودم بیشتر بشه این فهرست هم به‌روزرسانی میشه. . . . پی‌نوشت: اسطوره یعنی جهانبینی یا به عبارت ساده‌تر: دین . اسطوره با تاریخ اساطیری فرق داره.

110

پست‌های مرتبط به از اسطوره تا تاریخ "با تجدیدنظر و افزوده های تازه"

یادداشت‌ها

dream.m

dream.m

دیروز

          ●اگر ضحاک شخصیت واقعی نبوده، چرا هنوز ازش می‌ترسیم؟
● آیااسطوره‌ها درباره‌ آینده‌ ما بیشتر بهمون میگن یا گذشته‌مون؟
●چطور ممکنه یه آهنگر ساده، نماد انقلاب ملی بشه؟
● آیا ما هنوز توی افسانه‌های شاهنامه زندگی می‌کنیم؟
● چه چیز باعث می‌شه اسطوره‌ها حتی از تاریخ هم زنده‌تر بمونن؟
●جمشید چرا سقوط کرد؟ و چرا هر تمدنی ممکنه همین سرنوشت رو داشته باشه؟
● آیا کوروش واقعاً همون کیخسرو عه؟ و اگه نه، چرا انقدر شبیه‌ان؟
●اسطوره یعنی دروغِ زیبا، یا حقیقتی که مستقیم حرف نمیزنه؟
● آیا می‌تونیم بدون شناخت اسطوره‌ها، خودمون رو بشناسیم؟
●چرا یک ملت باید شناخت تاریخ خودش رو با قصه‌‌ها و افسانه‌ها شروع کنه؟

اگه این سوالات برای شماهم در طول زندگی مطرح شده، و یا براتون مسائل جذابی‌ان، و می‌خواهید پاسخی درست و منطقی براشون پیدا کنید،  کتاب از اسطوره تا تاریخ رو بخونید. 
................

از اسطوره تا تاریخ نوشته‌ مهرداد بهار، یکی از آن آثاری‌ست که وقتی می‌خوانی‌اش، احساس می‌کنی گذشته‌ ایران، دیگر فقط یک سری اسم و تاریخ خشک نیست؛ تبدیل می‌شود به قصه‌ای زنده، پر از رمز و راز، و البته پر از معنا. 
بهار در این کتاب به روشنی و با زبانی پرشور، نشان می‌دهد که افسانه‌ها فقط تخیلات مردمان باستانی نیستند؛ بلکه راهی هستند برای فهم تاریخ، فرهنگ و ذهنیت مردم ایران در هزاران سال پیش.
مثلاً وقتی درباره‌ ضحاک و مارهای روی دوشش می‌نویسد، می‌خواهد بگوید واقعاً چنین موجودی در تاریخ وجود ندلشته، و نشان می‌دهد که این تصویر، نماد قدرتی‌ست که از جان مردم تغذیه می‌کند. یا وقتی از کاوه‌ آهنگر حرف می‌زند، در واقع دارد درباره‌ خشم مردم و امید به رهایی می‌گوید. همین نگاه نمادین و عمیق است که باعث می‌شود این کتاب فراتر از یک تحقیق تاریخی باشد؛ یک گفت‌وگوی زنده با گذشته است، چیزی شبیه آیینه‌ای که خودمان را و هویت جمعی‌مان را در آن می‌بینیم.

بهار بدون قضاوت، با ذهنی باز و زبانی خلاق، اسطوره‌ها را می‌کاود، ریشه‌هایشان را بررسی می‌کند، و رابطه‌شان با تاریخ را توضیح می‌دهد. کتابش پر است از بینش، از نکاتی که آدم را به فکر می‌اندازد، و زبانی که آدم را جذب می‌کند.
از اسطوره تا تاریخ کتابی‌ست برای هرکسی که دلش می‌خواهد بداند ما کی هستیم، از کجا آمده‌ایم، و چرا قصه‌هایی مثل رستم و سهراب، یا جمشید و فریدون هنوز این‌قدر در دل ما زنده‌اند. خواندنش مثل باز کردن دری به جهان خیال و تاریخ است؛ جهانی که مهرداد بهار با دَم مسیحایی‌اش، برای ما زنده کرده.
        

9