معرفی کتاب چگونه کمال گرا نباشیم اثر استفان گایز مترجم صدیقه اوشنی

استفان گایز و 1 نفر دیگر
4.5

9786225911901
_

ورود به دنیای ذهنی یک فرد کمال‌گرا می‌تواند ورود به دنیایی سرشار از باید و نباید، اصول خشک و اید‌ئال‌گرایی باشد: باید این کار را انجام دهم، باید موفق شوم، باید نفر اول باشم، باید بهترین کار را پیدا کنم. اینها جملاتی هستند که معمولاً از زبان افراد کمال‌گرا می‌شنوید. می‌توان گفت دنیای این افراد، سیاه و سفید است و در آن خبری از رنگ‌های متنوع نیست. از نظر این افراد، اوضاع می‌تواند کاملاً خوب یا کاملاً بد باشد. هیچ حد وسطی وجود ندارد و موفقیت، مساوی با بهترین بودن است. براساس این سبک تفکر، اگر کاری شروع نشود، بهتر از آن است که بهترین نباشد و تنها کسانی مستحق احترام، تقدیر و تحسین هستند که در کارهایشان بهترین باشند.
کمال‌گرایان برای خودشان ارزشی قائل نیستند، مگر آنکه بتوانند بیشترین حد بازدهی و عملکرد را داشته باشند؛ به‌ عبارت دیگر، احساس ارزشمندی آنها مشروط به کسب موفقیت است و تجربۀ شکست و ناکامی می‌تواند آنها را به بی‌ارزش‌ترین و بی‌فایده‌ترین موجودات کرۀ زمین تبدیل کند. افراد کمال‌گرا تصور می‌کنند فقط زمانی مورد پذیرش دیگران هستند که بهترین باشند و همین باعث می‌شود هرگز احساس رضایت نکنند.
تجربۀ زندگی در دنیایی که به آن اشاره کردیم، می‌تواند فرد را مستعد بیماری‌ها و مشکلات روانی زیادی کند. حساسیت بیش‌ازحد در رابطه با اشتباه یا ناکامی، خطر ابتلا به افسردگی را به‌میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. همچنین به‌تعویق‌انداختن کارها به‌دلیل ترس از کامل‌نبودن، باعث اضطراب و نگرانی در فرد می‌شود. افراد کمال‌گرا در روابط بین‌فردی، شروع دوستی‌ها، اقدام برای ازدواج، انتخاب شغل و شروع کسب‌وکار نیز تردیدهای بی‌شماری را تجربه می‌کنند که می‌تواند به ازدست‌رفتن فرصت‌ها منجر شود.
شاید احساس کنید ویژگی‌های ذکرشده تا حد زیادی دربارۀ شما صدق می‌کند؛ اما باوجود آگاهی از آنها در غلبه بر کمال‌گرایی دچار مشکل هستید. در این کتاب، راهکارهای عملی مناسبی برای حل مشکل کمال‌گرایی و زیرمجموعه‌های آن ارائه شده است. برای مثال، می‌توان به اولویت‌بندی خواسته‌ها، تمرکز بر مسیر انجام کارها به‌جای توجه به نتایج، لذت‌بردن از پیشرفت‌های کوچک و بازتعریف آنها به‌عنوان موفقیت، ایجاد خرده‌عادت‌ها برای تغییر در برنامه‌های روزانه و بهره‌وری بیشتر، استفاده از روش‌هایی مانند ابزارهای تایمردار، پایین‌آوردن سطح انتظارات و معیارها، آگاهی نسبت به صحبت‌های درونی و تغییر در طرز فکر اشاره کرد.
کمال‌گرایی می‌تواند عزت‌نفس شما را تخریب کند و باعث شود از زندگی‌تان کمتر لذت ببرید. درنتیجه بهتر است از روش‌های درمان کمال‌گرایی افراطی اطلاع داشته باشید و آنها را در زندگی به ‌کار گیرید. امیدوارم با خواندن این کتاب بتوانید قدمی هرچند کوچک در جهت تعالی و پیشرفت بردارید.

لیست‌های مرتبط به چگونه کمال گرا نباشیم

چگونه کمال گرا نباشیمخرده عادت ها برنامه‌ریزی به روش بولت ژورنال: ردیابی گذشته، ساماندهی حال، طراحی آینده

عادت سازی

7 کتاب

من خودم از اون دسته ادمهای اهمالگری بودم که به شدت با برنامه ریزی مشکل داشتم تا روزی که با این کتابها آشنا شدم و در کنارش از یکی از دوستانم خواستم مثل یک میرغضب از دور منو تحت نظر داشته باشه، بالاخره گاهی وقتا یکم خشونت بدک نیست😁 طبق تجربه‌ی شخصی خودم این لیست میتونه بهتون توی غلبه بر اهمالکاری و خرد کردن اهداف بلند مدت به هدفهای کوچکتر و انجامشون بهتون کمک کننده باشه. در ضمن در رابطه با کتاب اثر مرکب که خیلیها این کتاب رو اشتباها جز دسته‌ی مطالب زرد میذارن باید بگم نه تنها زرد نیست بلکه یک کتاب بسیار هدفمند و واقع گراست، قرار نیست هرکاری رو که ما نمیتونیم انجام بدیم یا تنبلیمون میاد رو سری جز اون مطالب دسته بندی کنیم🤷🏻‍♀️ در کنار کتاب اثر مرکب به شدت خوندن کتاب خرده عادت‌ها پیشنهاد میشه چون اثر مرکب مثل یک مسیر و نقشه‌ی کلی میمونه و خرده عادتها چراغهای اون مسیر هست. ترتیب خوندن کتابها هم به این صورت هست: اول اثر مرکب رو بخونید بعد خرده عادتها بعد از اون چگونه کمالگرا نباشیم و بعد هم برنامه ریزی به روش بولت ژورنال البته اگر از کمالگرایی بیش از حد رنج میبرید یه نگاهی به لیست کتابهای کمالگرایان اهمالکار که گذاشتم بکنید.🙃 هنوز چند تا کتاب دیگه مونده که باید در این زمینه حتما مطالعه کنم و این لیست کتاب در حال اپدیت شدنه اگر شما هم کتاب خوبی در این زمینه میشناسید حتما معرفی کنید خوشحال میشم🩵

«خب اول از همه بگم  که من در جایگاه یک روانشناس حتما این کتاب را به مراجعین کمالگرام معرفی خواهم کرد پس اگر مشکل کمالگرایی دارید حتما این کتاب را مطالعه کنید اما اگر با وسواس فکری دست و پنجه نرم میکنید یا عادت به خودت تحقیری با انجام ندادن کوچکترین کاری دارید اصلا سراغ همچین کتابهایی نیاید»
حالا در ادامه باید بگم که:
کمال‌گرایی، موضوعی است که بسیاری از افراد، به‌ویژه در دنیای مدرن، با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. کمال‌گرایی ممکن است در ابتدا به نظر برسد که به موفقیت و پیشرفت کمک می‌کند، اما در واقع می‌تواند مانعی جدی برای بهره‌وری، رشد شخصی، و آرامش روانی باشد. استفان گایز در این کتاب به بررسی این مسئله می‌پردازد و راهکارهایی عملی ارائه می‌دهد تا افراد بتوانند از دام کمال‌گرایی رهایی یابند. این یادداشت به‌عنوان نقد و بررسی این اثر، آن را از دیدگاهی روانشناختی تحلیل می‌کند.

خلاصه کتاب:
گایز در این کتاب به جای انتقاد مستقیم از کمال‌گرایی، تلاش می‌کند تا خواننده را متوجه آسیب‌هایی کند که این الگو می‌تواند به زندگی و ذهن وارد کند. او معتقد است کمال‌گرایی ریشه در ترس دارد: ترس از شکست، قضاوت، یا عدم پذیرش. بنابراین، رویکرد او در کتاب مبتنی بر ایجاد عادت‌های کوچک و تغییر تدریجی است، نه فشار برای رسیدن به نتایج ایده‌آل.

کتاب در سه بخش اصلی تنظیم شده است:
۱.درک کمال‌گرایی: در این بخش، گایز توضیح می‌دهد که کمال‌گرایی چگونه ذهن را درگیر می‌کند و چه تأثیری بر عملکرد فرد می‌گذارد.
۲.شکستن الگوهای کمال‌گرایانه: این بخش بر روش‌های عملی برای غلبه بر کمال‌گرایی تمرکز دارد، از جمله اهمیت اقدام کوچک و تدریجی.
۳.ایجاد ذهنیت رشد: گایز از طریق معرفی مفهوم «ذهنیت رشد» به افراد کمک می‌کند تا به جای تمرکز بر نتیجه، بر پیشرفت و یادگیری تمرکز کنند.

نقاط قوت کتاب:
1.	زبان ساده و روان: استفان گایز توانسته است مفاهیم روانشناسی را با زبانی ساده و قابل‌فهم توضیح دهد. این ویژگی کتاب را برای همه مخاطبان، از جمله افرادی که تخصص روانشناسی ندارند، قابل دسترسی می‌کند.
2.راهکارهای عملی: برخلاف بسیاری از کتاب‌های خودیاری که صرفاً به توضیح مشکل می‌پردازند، گایز راهکارهایی مشخص و قابل اجرا ارائه می‌دهد. برای مثال، او تأکید می‌کند که برداشتن گام‌های کوچک می‌تواند تأثیری شگرف در کاهش کمال‌گرایی داشته باشد.
۳.تمرکز بر اقدام به‌جای ایده‌آل‌گرایی: گایز با معرفی مفهوم «عادت‌های کوچک» نشان می‌دهد که پیشرفت تدریجی به‌مراتب مؤثرتر از تلاش برای انجام کارها به‌صورت کامل و بی‌نقص است.

نقاط ضعف کتاب

1.	کمبود پژوهش‌های علمی: اگرچه ایده‌های گایز مبتنی بر مشاهدات شخصی و تجربیات اوست، کتاب از نظر ارائه شواهد علمی یا پژوهش‌های معتبر کمی محدود است. برای خوانندگانی که به دنبال منابع علمی هستند، این موضوع می‌تواند یک نقطه ضعف باشد.
۲.تکرار مفاهیم: در برخی بخش‌ها، گایز ایده‌های مشابهی را چندین بار بیان می‌کند که ممکن است برای خوانندگان حرفه‌ای کمی خسته‌کننده به نظر برسد.
۳.جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی: کتاب عمدتاً بر روی تجربه‌های فردی تمرکز دارد و تأثیر عوامل فرهنگی و اجتماعی بر کمال‌گرایی را نادیده می‌گیرد.

تحلیل روانشناختی

از دید روانشناسی، گایز به درستی به ریشه‌های کمال‌گرایی اشاره می‌کند. پژوهش‌ها نشان داده‌اند که کمال‌گرایی معمولاً با ویژگی‌هایی مانند اضطراب، ترس از شکست، و انتظارات غیرواقع‌بینانه مرتبط است. استفان گایز به‌جای اینکه کمال‌گرایی را کاملاً رد کند، آن را به چالش می‌کشد و خواننده را تشویق می‌کند که به جای دنبال کردن کمال، بر پیشرفت تمرکز کند.

یکی از ایده‌های ارزشمند کتاب، تأکید بر مفهوم «اقدام کوچک» است. این رویکرد با نظریه رفتارهای تدریجی و عادت‌سازی همخوانی دارد. بر اساس این نظریه، انجام مداوم اقدامات کوچک می‌تواند به تغییرات پایدار منجر شود. گایز همچنین به مفهوم «ذهنیت رشد» اشاره می‌کند، که از تحقیقات کارول دوک، روانشناس برجسته، الهام گرفته شده است. این مفهوم تأکید دارد که افراد با پذیرش چالش‌ها و شکست‌ها می‌توانند توانایی‌های خود را گسترش دهند.

این کتاب برای افرادی که با کمال‌گرایی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و احساس می‌کنند این ویژگی مانع پیشرفت و آرامش آن‌هاست، بسیار مفید است. به‌ویژه، اگر در زندگی یا کار، تمایل دارید که همه چیز را کامل انجام دهید و همین مسئله باعث اهمال‌کاری یا اضطراب می‌شود، راهکارهای گایز می‌تواند به شما کمک کند.
«چگونه کمال‌گرا نباشیم» کتابی کاربردی و الهام‌بخش است که به‌ویژه برای کسانی که در مسیر تغییر و رشد شخصی قرار دارند، می‌تواند راهنمایی مؤثر باشد. هرچند ممکن است از نظر علمی و عمق تحلیل روانشناختی کامل نباشد، اما راهکارهای عملی و زبان ساده آن، کتاب را به منبعی ارزشمند برای افراد مختلف تبدیل کرده است. این کتاب در کنار کتاب «عادتهای اتمی» میتواند برای شما کمک کننده باشد.