زنان فنیقی

زنان فنیقی

زنان فنیقی

اوریپید و 2 نفر دیگر
4.4
7 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

12

خواهم خواند

9

ناشر
بیدگل
شابک
9786226863100
تعداد صفحات
100
تاریخ انتشار
1398/11/14

توضیحات

        زنان فنیقی با داشتن شخصیت های نمایشی شناخته شده و گوناگونی چون ادیپوس، یوکاسته، آنتیگنه، کرئن، تیرزیاس، پولونیکس، اتئوکلس و منوسئوس یکی از پرشخصیت ترین و پیچیده ترین نمایشنامه های اوریپید است. این نمایشنامه، که نخستین بار حدود 409 پیش از میلاد بر صحنه رفته است، تاریخ شوم خاندان لائیوس را پس از سقوط تراژیک ادیپوس، پادشاه تبای روایت می کند. اوریپید در این نمایشنام? تجربی که ساختاری کمابیش اپیزودیک دارد با دور شدن از شکل بسته درام پردازی در سودای آن است که تصویر تمام نمای افسونگری از شهر تبای بیافریند.|     اوریپید یکی از سه تراژدی نویس مهم عصر زرین درام یونان است که منتقدان قدیم و جدید او را درام پردازی سنت شکن، نوآور و نامتعارف می دانند. او در یکی از سال های ده? 480 پیش از میلاد در بخش شرقی آتن، زاده شد. اطلاعات کمی از زندگی او در دست است. نخستین نمایشنام? او، یک سال پس از مرگ آیسخولوس در سال 455 پیش از میلاد بر صحنه رفت و او مقام سوم را کسب کرد. در سال 441 پیش از میلاد به نخستیم پیروزی اش دست یافت. می گویند بیش از 90 نمایشنامه نوشته است و امروزه نوزده نمایشنامه از او موجود است. ممکن است نمایشنام? رسوس از او نباشد. آخرین باری که در آتن به رقابت پرداخت، در سال 408 پیش از میلاد با نمایشنام? اورستس بود. سپس به مقدونیه و دربار آرخلائوس رفت و نمایشنامه ای به نام این پادشاه نوشت. اوریپید در سال 406 پیش از میلاد در مقدونیه، حین نگارش نمایشنام? کاهنه های باکوس درگذشت.
      

لیست‌های مرتبط به زنان فنیقی

یادداشت‌ها

          این نمایشنامه یکی از مهجورترین نمایشنامه‌های اوریپیده... در حدی که حتی یک عکس هم از یک اجرای درست و درمون از این نمایشنامه پیدا نکردم... خیلی‌ها هم می‌گن بیشتر بخش نمایشنامه بعد از اوریپید توسط کسان دیگری به متن اضافه شده و حتی بعضی‌ها معتقدن این نمایشنامه کلاً توسط افراد دیگری و به نام اوریپید منتشر شده. 

به هر حال، این نمایشنامه از لحاظ تاریخی بعد از ادیپ شهریار سوفوکل و قبل از آنتیگنه و ادیپ در کلونوس قرار می‌گیره و به داستان هر سه‌ی این‌ها هم اشاره می‌کنه... البته گویا اوریپید درباره‌ی ادیپ و آنتیگنه هم نمایشنامه‌هایی داشته که به دست ما نرسیده! 
نکته‌ی جالب این نمایشنامه برای من اسمش بود... در حالی که تمام نمایشنامه‌های یونانی‌ای که دیده بودم تا حالا به اسم قهرمانشون مزین شده بود (مثل ادیپ، الکترا، هلن و...) این نمایشنامه اسمش به گروه همسرایان اشاره می‌کنه! در واقع زنانی فینیقی که در صحنه حاضرند و داستان رو نظاره می‌کنن و در جاهایی اشعاری رو می‌خونند! حالا برام این سؤال پیش اومده که آیا خود نویسندگان یونانی برای آثارشون اسم گذاشتند یا این اسم‌ها محصول دوران مدرنه؟ اگه کسی می‌دونه کمکم کنه!
        

0

          نمایشنامه  ای ضدجنگ ومیهن پرستانه 

با مونولوگی(تک گویی) آغاز میشود که تقریبا تمام اتفاقات آتی را تاحدودی لو میدهدوشرایط ازدیدگاه یک شخصیت شرح داده میشود.
برخلاف دیگر آثار اوریپید که همگی نام شخصیت اصلی (الکترا،مدآ،هلن....) را داشتند این نمایشنامه به نام گروه همسرایان نامیده شده است.
🔻اوریپید در این نمایشنامه به روایتِ تاریخِ نامتعارف و ناخجستۀ خاندان لائیوس بعد از سقوط اُدیپوس، پادشاه تبای، پرداخته است.
همیشه هرقصه ای که واقعه برادرکشی را نقل کند ناخواسته قصه هابیل وقابیل را برایمان  تداعی میکند حال نمیدانم آن زمان اوریپید  ابن نمایشنامه را مهلم از این قصه نوشته است یا نه؟!
🔻در این نمایشنامهٔ پرشخصیت و هنجارشکن وبه‌شدت تراژیک، این ژانر را برایمان معنا می‌کند. ادیپوس(درزبان یونانی یعنی پسری باپاهای ورم کرده) که در کودکی به‌قصد نابودی از قصر پدرش رانده‌شده، پس از سال‌ها و بی‌خبر از همه‌جا، پدرش را به قتل می‌رساند. و مادرش یوکاسته را به همسری می‌گیرد(ناآگاهانه). اما بعد از باخبری، این بار گناهْ ادیپوسِ پادشاه را ویران می‌کند، ودوچشم خودرا از حدقه در می آورد،وی ضعیف و نابینا به دست پسرانش( اتئوکلس و پولونیکس) به زندان می‌افتد. تا شهر از نکبت او در امان باشد. تخت پادشاهی خالی است و ولیعهدهای جوان تصمیم می‌گیرند با تعویض مقام، هرکدام یک سال به تبای حکومت کنند. ابتدا نوبت اتئوکلس است و البته که لذت حکم‌رانی او را در خودش می‌بلعد و قدرت‌طلبی، دو برادر را برابر هم قرار می‌دهد. حالا پولونیکس داماد پادشاه آرگوس شده. و با حمایت او، برای بازپس گرفتن سهمش از پادشاهی، به تبای لشکرکشی می‌کند.درکتاب آیسخولوس که قبل مطالعه کردم( در نمایشنامه هفت دشمن تبس)هم ماجرای نبرد این دوبرادر ذکر شده بود.
دوشخصیت اصلی زن یعنی آنتیگونه و یوکاسته درکنار گروه همسرایان(زنان فنیقی)به پیشروی قصه کمک می کنند.دراین کتاب همچون دیگر تراژدی های یونان وقایع دلخراش جنگها نمایش داده  نمیشود وتوسط پیک یا قاصدی فقط بیان میشوند.

🔻برای خواندن کتاب بهتر است پیش زمینه ای از نام خدایان واساطیر یونان داشت.
        

38