لوئیس شدویک و 1 نفر دیگر
3.0

1399/9/30

علی رغم شرح های بی شماری که درباره ی ادوارد ها پر نوشته شده، آثار اندکی به نقش «پنجره» به عنوان موتیف در کارهایش، توجه ویژه داشته اند. بسیاری از نویسندگان اهمیت آن را فهمیده اند اما در بررسی عمیق تر معانی ضمنی تاریخی و نمادینش موفق نبوده اند.
چندان عجیب نیست که در بسیاری از تفسیرها پنجره های هاپر، نوعی چشم چرانی معنا شده باشند. [در آن دوران] این که نقاشی، مخاطب را وادارد تا به شکلی آزاردهنده با سطح تصویر درگیر شود، مفهوم چندان بدیعی نبود. نقاشان فرانسوی ای که هاپر آن ها را می ستود، به طور فزاینده، با جایگاه مخاطب و رابطه اش با فضای تصویر ور می رفتند. با وجود این، هاپر در فضای پنجره های نیویورک معاصرش، به این مفهوم حیاتی تازه و آزاردهنده داد.

هاپر از نقاش‌های مورد علاقه‌ی منه. و فکر می‌کنم که یکی از قابل‌فهم‌ترین نقاش‌های دنیا برای عموم مردم هم باشه. امکان نداره به یکی از آثارش نگاه کنید و برای لحظاتی غرق اون نشید. دلیل‌ش ساده‌ست. روی مفاهیم جهان‌شمول دست می‌ذاره با نمادهایی که خیلی واضح این مفاهیم رو بازنمایی می‌کنند. مفهومی مثل تنهایی و نمادی مثل پنجره.

نویسنده توی این کتاب سراغ تحلیل موتیف پنجره تو کارهای هاپر رفته و اون رو از چند بخش تحلیل کرده. کار مقبولی انجام داده و یک سری جاها واقعا ایده‌های درخشانی رو مطرح می‌کنه مثل جایی که از رابطه‌ی‌ بین پنجره، خلأ، نور و مرگ می‌گه. بعضی مواقع هم خوانش‌های بدیعی در مورد بعضی نقاشی‌هاش ارائه می‌ده. خوانش‌هایی که از تفاسیر معمول دورتر هستند اما به همون اندازه هم برحق.

اما جاهایی این تفسیرها و تحلیل‌ها واقعا به صحرای کربلا می‌زنه. از المان‌های ریز تو تابلوها تحلیل‌هایی بیرون می‌کشید که مطمئنم خود هاپر هم به بعضی‌هاش می‌خندید.

۶ ماه پیش شاید می‌پذیرفتم و می‌گفتم به هر جهت این هم نظریه و قابل احترام. اما الان قاطعانه برمی‌گردم به ایده‌ای که این چند وقت خیلی درگیرشم و می‌گم که نه، لزوما هر خوانشی درست و قابل احترام نیست و خیلی مواقع به جای حرف زدن، اون هم حرف بی‌ربط زدن، باید خودمون رو کنار بذاریم و سعی کنیم متواضعانه و فعالانه مولف (در اینجا یعنی هاپر) رو بشنویم.