معرفی کتاب قصه حسین کرد شبستری: بر اساس روایت ناشناخته موسوم به حسین نامه اثر مهران افشاری

قصه حسین کرد شبستری: بر اساس روایت ناشناخته موسوم به حسین نامه

قصه حسین کرد شبستری: بر اساس روایت ناشناخته موسوم به حسین نامه

مهران افشاری و 1 نفر دیگر
3.8
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

6

خواهم خواند

3

شابک
9789643622954
تعداد صفحات
516
تاریخ انتشار
1398/11/27

توضیحات

        قصه حسین کرد شبستری یکی از شاهکارهای دبیات عامیانه ایران به سبک نقالی است که از کشمکش های دولت و مردم ایران در عهد صفوی با ازبکان و عثمانی ها سخن می گوید. شرح پهلوانی ها و عیاری های قهرمانان قصه به حسین کرد جذابیتی خاص بخشیده و سال ها در ایران از کتاب های پرخواننده و مردم پسند به شمار می آمده است.
آن چه تا پیش از این از حسین کرد منتشر شده، بخشی از کوچک از روایت اصلی آن است. اکنون برای نخستین بار متن جا مع و کامل حسین کرد براساس نسخه خطی موسوم به حسین نامه با تصحیح دقیق و عالمانه ی ایرج افشار و مهران افشاری همراه با فهرست های کارآمد منتشر می شود.
کتاب حاضر یکی از منابع مهم برای بررسی فرهنگ عامه ایران لغات و اصطلاحات عامیانه ی فارسی و تاریخ اجتماعی ایران در دوران صفوی است.
      

یادداشت‌ها

نعیمک

نعیمک

1403/9/24

          ماجرای حسین کرد شبستری در اصفهان و زمان شاه عباس می‌گذرد و خود شاه عباس هم در داستان حضور دارد. داستان‌های در واقعیت و تخیل سیر می‌کنند و حضور آدم‌های واقعی ماجرا را  هیجان‌انگیزتر می‌کند. اصل ماجرا از این قرار است که اصفهان (مسلمانان) مدام به شهر و کشورهای غیرمسلمان می‌روند تا به معنای واقعی «حالشان را بگیرند» و از آن‌ور دوباره غیرمسلمانان می‌آیند تا حساب ایرانیان (مسلمانان) را کف دست‌شان بگذارند. دین نقش مهمی در دعوا و قلدری‌ها دارد. حسین کرد و دارودستۀ شاه عباس شبیه لات‌ها هستند؛ نه به معنی منفی امروز. شبیه معنی قدیمی آن و دقیق‌تر «لات‌مسلک». 
در این آمدوشد‌ها مدام آدم‌ها برای هم رجز می‌خوانند و الدرم الدرم می‌کنند. گاهی خود حسین کرد هم شکست می‌خورد و زندانی می‌شود. پس ماجراها یک آدم قوی بدن آسیب‌پذیری را نشان نمی‌دهد. آدم‌های شاه عباس کمی از رفتارهای عیاران را دارند: تغییر لباس و چهره، مخفی‌کاری، شب‌روی، دارو دادن (بی‌هوشی) و ... ولی با عیاری که در «سمک عیار» می‌شناسیم بسیار فرق دارند. حسین کرد و دیگران خیلی راحت آدم می‌کشند، تجاوز و تعدی می‌کنند و هر بلایی که بگویی سر دیگران درمی‌آورند. 
ماجراها یک تم تکراری دارند که همین رفت‌وآمد قهرمانان از شهری به شهر دیگر است اما در جزییات تفاوت دارند و این قدر رجز خواندن و زدوخوردها و بگیروببندها جذاب است که دوست داری بدانی این دفعه چه بلایی سر هم می‌آورند. یکی دیگر از ویژگی‌های کتاب فحش‌ها است که متاسفانه حذف شدند اما می‌شود بعضی را حدس زد و برای همین زبان کتاب خیلی به زبان مردم نزدیک است. حتی گه‌ه نقال هم وسط ماجرا می‌آید و چیزی می‌گوید. تفاو‌ت‌های روزگار و زندگی مردم با زمانۀ ما هم از ویژگی‌ها و شیرینی‌های دیگر کتاب است.
        

0