معرفی کتاب جاسوس اثر پائولو کوئیلو مترجم مریم مقیمی

جاسوس

پائولو کوئیلو و 1 نفر دیگر
3.2

1398/7/13

این داستان از زبان «ماتاهاری»، رقاص هلندی آلمانی متهم به جاسوسی برای آلمانی ها در جریان جنگ جهانی دوم روایت می شود. زنی که در زندگی بحث انگیزش شخصیتی همان قدر غیرقابل دفاع که غیرقابل نکوهش داشت در مصاف با مرگی خشن ژاندارک گونه ایستاد... . سرآغاز رمان صحنه صبح اعدام ماتاهاری است که از خواب برمی خیزد تا برای اعدام آماده شود. جسد ماتا در گوری کم عمق که هیچ نشانی از آن به جا نیست دفن شد و طبق رسم آن روزگار فرانسه سرش را جدا کردند و به نمایندگان تحویل دادند و... .

نادیا

نادیا

1403/11/23

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

محمد

محمد

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

جاسوس، رمانی بر اساس زندگی واقعی «ماتا هاری»  ست که در اون پائولو کوئیلو گفتگو هایی را خلق کرده و مواردی را که نیازی به توضیح در داستان نبوده حذف کرده تا داستانی جذاب تر و گیراتر خلق کنه. ماتا هاری زنی ست که همون ابتدای داستان می‌دونیم به دلیل جاسوسی دو جانبه محکوم به اعدام شده و بخاطر داشتن ارتباطات زیاد با افراد مهم کشور و همچنین بیگناه دونستن خودش، امید داره که با عفو رئیس جمهور از زندان آزاد بشه؛ اما این وسط باید گفت که اتهام اون فقط جاسوسی دو جانبه نیست، بلکه اغواگری هم از دلایل داخل زندان بودنشه؛ توجه کنید که اغواگری و رابطه داشتن با افراد مهم کشور های مختلف به طور مستقیم جرم محسوب نشده بلکه اتهام به جاسوسی به نوعی پوششی برای اغواگری اون محسوب میشه، چون اگه رابطه های نامشروع این زن با افراد مهم علنی بشه کسانی که بیشترین ضرر رو می‌کنن افراد مهم کشورن که اعتبار و آبروی خودشون رو از دست میدن. پس، واضحه که این وسط نیاز به یک قربانی وجود داره، قربانی عی که فدا بشه تا افراد با نفوذ همچنان با اعتبار بمونن، و اون قربانی «ماتا هاری» هست، که تنها گناهش رابطه داشتن با افراد مختلف بوده.
ماتا هاری یه رقصنده و بازیگر صحنه نمایش هست و بخاطر داشتن زیبایی بسیار زیاد معشوقه های متعددی داره که این معشوقه ها بعضا همون افراد با نفوذ و قدرتمندن؛ درسته که رابطه با افراد متاهل و متعدد، کاری به دور از اخلاقه ولی دلیل تیرباران شدن ماتا هاری که در دادگاه های نظامی مهر تاییدش خورده شده جاسوسی دو جانبه ثبت شده در حالی که میشه گفت ماتا هاری جاسوس نبوده و اگر هم بوده به نفع فرانسه جاسوسی میکرده نه آلمان، اما در دادگاه های فرانسه به جاسوسی متهم و اعدام میشه؛ اما مدارکی که بر علیه ش برای جاسوسی ارائه شده حتی برای محکوم کردن یک سگ هم کافی نبوده. ولی همونطور که گفتم به یک قربانی نیاز بود تا بقیه در امان بمونن. برای درک بهتر این موضوع بنظرم باید کتاب رو شما هم بخونید.
تقریبا تا وسط های داستان هر جا که به جاسوس بودن ماتا هاری فکر میکردم تا حدی تعجب میکردم، چون طبق روایت اصلا فردی نبود که به دنبال جاسوسی یا کسب درآمد از اون باشه. درسته که آدم اغواگری بود و با افراد مختلف در ارتباط بود ولی از اونجا که داستان تا حد زیادی بر اساس واقعیته، من میدونستم که ماتا هاری به اتهام جاسوسی اعدام میشه و این برایم تا اواسط رمان عجیب بود، اونم جاسوسی بر علیه فرانسه که ماتا هاری بسیار به اون کشور علاقه داشت. سیر داستان در تبدیل شدن فردی از دختری تحت ظلم در خانواده به فردی مستقل، مشهور، محبوب در اروپا و البته اغواگر برام جالب بود و همینطور تبدیل شدن این چهره سرشناس در هنر به یه جاسوس برای آلمان و بعد از اون جاسوس دوجانبه برای فرانسه از زیبایی های رمان برای من بود؛ وقتی اولین بار ماتا هاری پیشنهاد جاسوسی رو دریافت می‌کنه و شرایطی که در اون مجبور به پذیرفتن این موضوع میشه، یکی از جالب ترین قسمت های داستان برای من بود.
این داستان چون تا حد زیادی بر اساس واقعیت بود از این بابت تجربه جدیدی برام بود که خوندن کتاب رو برام جالب تر کرد.