معرفی کتاب چهار مقاله درباره آزادی اثر آیزایا برلین مترجم محمدعلی موحد

چهار مقاله درباره آزادی

چهار مقاله درباره آزادی

آیزایا برلین و 1 نفر دیگر
2.8
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

8

شابک
9789644870565
تعداد صفحات
359
تاریخ انتشار
1398/6/11

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        ثر ماندگار «آیزایا برلین» با عنوان «چهار مقاله در باب آزادی» شامل چهار مقاله با موضوع مشترک آزادی است که بین سال های 1949 تا 1969 به شکل سخنرانی یا مقاله برای نشریات، منتشر شده اند. «آیزایا برلین» در دانشگاه آکسفورد درس خواند و بعد هم در همان دانشگاه استاد فلسفه ی سیاسی شد. گفته می شود در میان همه ی فیلسوفانی که درباره آزادی نظریه پردازی کرده اند، او بهتر از همه این مفهوم را بررسی کرده است. این جلد از کتاب «چهار مقاله در باب آزادی» شامل مقاله های ایده های سیاسی در قرن بیستم ، اجتناب ناپذیری تاریخی ، دو مفهوم آزادی و جان استوارت میل و پایان زندگی است.این کتاب برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد به بالا و با دانش فلسفه ، تاریخ و سیاست در نظر گرفته شده است. «چهار مقاله در باب آزادی» ایده های سیاسی مربوط به آزادی و آزادی فردی در قرن بیستم است.
اکونومیست مقاله ی اجتناب ناپذیری تاریخی را ادعایی باشکوه از واقعیت آزادی بشر و نقش انتخاب آزاد در تاریخ توصیف کرده است. مقاله ی دو مفهوم آزادی مانیفست زنگ زده ای برای تکثرگرایی و آزادی فردی است و مقاله ی جان استوارت میل و پایان زندگی مقدمه ای طولانی و استادانه است که مخصوص این مجموعه نوشته شده است و در واقع نویسنده از طریق این مقاله به منتقدان خود پاسخ می دهد. مقاله ی نخست این کتاب که در سال ۱۹۴۹ نوشته شد، مفهوم آزادی فردی و تحولات آن را در نیمه اول قرن بیستم مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد، این مقاله تحلیلی است هوشمندانه از استقرار نظام های جدید و ستیزه جوی کمونیستی و فاشیستی و تحول پدید آمده در نگرش و برداشت ها نسبت به آرمان آزادی که بر اثر استقرار این نظام ها رخ داده بود.
      

یادداشت‌ها

محدوده‌های
          محدوده‌های کنترل

فرض کنید عینکی جادویی ساخته شده که با آن می‌توان مرزهای آزادی انسان‌ها را دید. برای مثال، شما عینک مذکور را به چشم می‌زنید و از خلال عدسی‌های سیاسی آن، انسان‌های اطراف‌تان را می‌بینید که هر کدام، درون کپسولی قرار گرفته‌ و به تمشیت امور روزمره‌شان مشغول‌اند. اگر این عینک را در یک ایستگاه فضایی به چشم بزنید و یا تصاویری از سطح کره‌ی زمین را مشاهده کنید که با استفاده از دوربین‌هایی تهیه شده‌اند که به این نوع عدسی‌ها مجهزند، احتمالاً جالب‌ترین نکته برای شما، تفاوت میان سایز این کپسول‌ها و همچنین ضخامت و شفافیت جداره‌های آن‌ها، از یک کشور به کشوری دیگر و حتی شاید از شهری به شهر دیگر باشد. کپسول‌هایی جادویی که پیشاپیش از طریق کدهایی که به آن‌ها داده شده، تنظیم شده‌اند و حدود و ثغور رفتار شما را تعیین کرده و نحوه‌ی تعامل شما با سایر شهروندان جامعه را نیز تنظیم می‌کنند. بعضی از این کپسول‌ها به محض خروج شما از خانه فعال می‌شوند و برخی دیگر، حتی در خصوصی‌ترین لحظات زندگی‌تان نیز محدودتان می‌کنند. شاید بتوان این کپسول‌ها را نزدیک‌ترین استعاره به مفهوم آزادی منفیِ مدنظرِ آیزیا برلین در کتاب چهار مقاله درباره‌ی آزادی دانست. مطابق نظر او، مفهوم آزادی به دو نوعِ آزادی مثبت و آزادی منفی تقسیم می‌شود. آزادی منفی به وضعیتی گفته می‌شود  که در آن ما از دخالت دیگران مصون‌ایم و محدوده‌ای از آنِ خود داریم که درون آن، پادشاه زندگی خود هستیم. آزادی منفی در حقیقت تعریف ابعاد همان کپسول‌هاست که کدهای فعال‌سازی آن‌ها را می‌توان، بسته به رژیم سیاسی هر کشوری، از مفاد قانون اساسی آن نظام سیاسی، دریافت. اما آزادی مثبت به چه معناست؟ در این چهارچوب، آزادی مثبت به معنای شکافتن مرزهای آن کپسول‌ها و امکان تحقق کامل اراده‌ی آزاد برای هر فرد است. ایده‌ی جذابی‌ست. اما اینکه آیا گسترش دامنه‌ی آزادی و خروج شهروندان از کپسول‌ها، زمینه را برای تحقق زیستی بهتر فراهم می‌آورد یا خیر، موضوعی‌ست که تنها با بررسی نسبت میان طبیعتِ انسان و کپسول، می‌توان بدان اندیشید.
        

0