معرفی کتاب به تماشا نمی‌شود نوزده روایت از مواجهه با شهدای پرواز اردیبهشت: از حیات تا شهادت اثر زینب علی‌اشرفی‌زکی

به تماشا نمی‌شود نوزده روایت از مواجهه با شهدای پرواز اردیبهشت: از حیات تا شهادت

به تماشا نمی‌شود نوزده روایت از مواجهه با شهدای پرواز اردیبهشت: از حیات تا شهادت

2.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

0

شابک
9786000355821
تعداد صفحات
296
تاریخ انتشار
1404/3/1

توضیحات

        «در این مجموعه روایی تلاش کردیم صداهای مختلف، نه البته همه صداها، شنیده شود؛ صدای طرف‌دار و منتقد، صدای امید و نگرانی، صدای توده مردم و چهره‌ها و … . از زبان نوجوان و جوان و بزرگ‌سال. تلاش کردیم هم روایت پیشرفت را داشته باشیم، هم روایت ضعف‌های قابل رفع را. هم از گذشته انقلاب گفتیم، هم از مسیر طی‌شده و هم نگاهی به فرداهای روشنش داشتیم. از مردمی‌بودن انقلاب، از اقتدارش، از قائم به فرد نبودن مکتب، از زیبایی شهادت، از وحدت و … . در یک کلام، به تماشا نمی‌شود ادای دین قلم‌هایی است نوپا به تاریخ بلند اسلام ناب محمدی، اسلام سیاسی، به تاریخ مبارزه و شهادت.»
      

یادداشت‌ها

کتاب «به ت
          کتاب «به تماشا نمی‌شود» محصول باشگاه روایت حوزه هنری آذربایجان شرقی است که در پی سانحه‌ی سقوط بالگرد رئیس‌جمهور و همراهانش در ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ تدوین شده. نویسندگان این مجموعه با نگاهی روایی، لحظاتی از عملیات جست‌وجو، فضای حزن‌انگیز شهر تبریز، تشییع پیکر شهدا و واکنش‌های مردمی را ثبت کرده‌اند. با اینکه برخی از این روایت‌ها مانند «یکی از خود ما» (حکیمه برتینا)، «ایران ۱۳۲۰ ـ ایران ۱۴۰۳» (زهرا ناصری) و «جای خالی را پر کنید» (زینب علی‌اشرفی) به واسطه‌ی زاویه دید متفاوت، پیوندهای هنرمندانه با بسترهای فرهنگی و اجتماعی، و لحن باورپذیرشان در ذهن مخاطب ماندگار می‌شوند، اما مجموعه در کلیت خود با چالش‌هایی جدی روبه‌روست. بخش عمده‌ای از نوشته‌ها، که به‌عنوان تکلیف کلاسی دوره‌های روایت‌نویسی به ذهن متبادر می‌شود، از نظر کیفیت و انسجام روایی یک‌دست نیستند و گاه به تکرار مضامین، توصیف‌های کلیشه‌ای و شعارزدگی و خاطره‌نویسی دچار شده‌اند. چینش زمانی روایت‌ها نیز که ترجیح دبیر محترم مجموعه بوده، باعث شده روایت‌های پرکشش در لابه‌لای متن‌های یکنواخت گم شوند و ضرباهنگ کتاب افت کند. 
با وجود این چالش‌ها، «به تماشا نمی‌شود» در نهایت روایتی است از یکی از مقاطع حساس و تراژیک حیات جمهوری اسلامی ایران؛ لحظه‌ای که احساسات عمومی، فقدان یک رئیس‌جمهور و یک امام جمعه محبوب و استاندار پرکار و وزیر امور خارجه انقلابی، و حضور پررنگ مردم در میدان، تبدیل به خاطره‌ای جمعی شد. همین تلاش برای ثبت تجربه زیسته یک جامعه در میانه‌ی اندوه و همدلی، هدف اصلی کتاب است. امید که نویسندگان این مجموعه، که اکنون در آغاز راه روایت‌گری‌اند، در آینده نه‌چندان دور به مستندنویسان و نویسندگانی محبوب، دقیق و پرکار بدل شوند و در حافظه فرهنگی این سرزمین نقش‌آفرینی کنند.
        

0